Godasardzē pie Brīvības pieminekļa un prezidenta pils varētu parādīties arī sievietes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) no šodienas aicina arī sievietes pieteikties dienestam Štāba bataljona Godasardzes rotā, kura nodrošina godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils, informēja NBS.

Godasardzes rota ir ikdienā redzamākā NBS apakšvienība, kas reprezentē Latviju un NBS, nodrošinot godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils, kā arī piedaloties valsts nozīmes reprezentatīvos pasākumos, augstu viesu sagaidīšanā un pārstāvot Latviju starptautiskos militāros pasākumos.

Godasardzes rotas miera laika uzdevums ir NBS reprezentācijas funkcija, demonstrējot militāro klātbūtni un gatavību aizsardzībai, kā arī veicināt sabiedrībā Bruņoto spēku atpazīstamību un patriotisma audzināšanu.

Sieviešu iesaiste Godasardzē vairos sabiedrības izpratni par to cik nozīmīga ir katra pilsoņa līdzdalība un atbildības daļas uzņemšanās visaptverošas aizsardzības stiprināšanā, norāda NBS.

Patlaban 16,7% NBS personāla ir sievietes, kuras pilda dažādus amatus visās vienībās, tajā skaitā vadošos amatos. Līdzās vīriešu kārtas kolēģiem bruņotajos spēkos arī sievietes pilda amatus gan kaujas vienībās, gan Gaisa spēkos, Jūras spēku kuģu komandieres, un daudzus citus nepieciešamus amatus.

NATO valstīs sieviešu iesaistei godasardzēs ir ilggadēja prakse. Piemēram, Dānijas Karaliskajos bruņotajos spēkos sievietes sāka dienestu godasardzē jau 1999.gadā, bet Vācijas bruņotajos spēkos sievietes godasardzē dien kopš 2009.gada.

Salīdzinoši nesen - pirms pieciem gadiem - sievietes sāka dienestu godasardzē Kanādas bruņotajos spēkos. Kopš pagājušā gada arī ASV bruņotajos spēkos sievietes pilda dienestu godasardzes vienībās, tajā skaitā nodrošinot sardzi pie "Nezināmā karavīra kapa" Ārlingtonas nacionālajā kapsētā, Virdžīnijas štatā.

Trīs Baltijas republiku vidū Latvija būs pirmā, kas uzņems sievietes Godasardzes vienības sastāvā.

Līdzšinējā pieredze rādot, ka sieviešu klātbūtne jebkurā kolektīvā, arī NBS vienībās, veicina veselīgas sāncensības garu ikdienas dienesta pienākumu izpildē.

Lai sāktu dienestu Štāba bataljona Godasardzes rotā, katram pretendentam ir sekmīgi jāpabeidz pamatapmācības kurss Alūksnē.

Godasardzes rotas pirmsākumi ir atrodami 1919.gadā, un jau toreiz vienības pamatuzdevumi bija līdzīgi tagadējiem uzdevumiem. Štāba bataljona sastāvā Godasardzes rota no jauna tika izveidota 1992.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu