Raidījums: VID ar čeku loteriju pierāda "staigājošo miroņu" eksistenci

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirkuma čeki ar lupu. Ilustratīvs attēls.
Pirkuma čeki ar lupu. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Čeku loterija dod rezultātu, jo tā spēj atklāt nodokļu nemaksātājus, tā secina Valsts ieņēmumu dienestā. Turklāt loterijas uzvarētāju apbalvošanai paredzētais finansējums ir krietni mazāks, nekā vēlāk izdodas iekasēt no pieķertajiem uzņēmumiem, vēsta TV3 Ziņas.

No loterijā iesūtītajiem aptuveni 900 000 čeku katru mēnesi izdodas identificēt vairākus riskantos komersantus, par kuru grāmatvedības godīgumu rodas aizdomas. Cilvēku piereģistrētu čeku, kvīšu, rēķinu no konkrētiem uzņēmumiem ir tik daudz, ka to pirkuma kopsumma ir lielāka, nekā paši uzņēmēji norādījuši deklarācijās un nomaksājuši nodokļos.

Kad Valsts ieņēmumu dienests liek precizēt deklarācijas, uzņēmēji arī valsts budžetā iemaksā papildu naudu. Miljons eiro ir sākums.

VID Nodokļu maksātāju uzvedības analīzes un prognozēšanas pārvaldes direktora vietniece Natālija Fiļipoviča sacīja: "Pat vairāk, pat vairāk. 2020. gadā 1,46 miljoni; 2021. gadā 1,7 miljoni. Tās summas ir ļoti būtiskas. Tā sasparošanās ļoti liela bija ēdināšanai. Lai cik dīvaini skanētu, bet arī medicīnā. Sasparošanās arī automobiļu remontā. Tās nozares arī reaģēja ar maksājuma dokumentu skaita pieaugumu."

Par konstatētajām nepilnībām VID neliek uzreiz sodu, ļaujot labot kļūdu. Tik pielaidīga attieksme gan nav pret klaji nekaunīgiem nodokļu nemaksātājiem – čeku loterija ļāvusi Valsts ieņēmuma dienestam gūt pierādījumus par tā saukto "zombiju" uzņēmumu pastāvēšanu. Proti, saimnieciskā darbība ir apturēta, bet realitātē turpina tirgot preces un pakalpojumus un izsniedz viltus čekus.

"Bija gadījumi, kad mums par vienas saimnieciskās darbības gadījumu nākuši pat pieci čeki mēnesī. Tas rāda, ka komersants ir ļoti rupji pārkāpis visas nodokļu saistības, kādas ir. Ja cilvēki nebūtu aktīvi prasījuši čekus, mēs par tādiem nemaz neuzzinātu. Toksiskas kompānijas, "staigājošie miroņi". Nav daudz, bet gadā atklājam līdz desmit kompānijām. Tad ar tiem pastiprināti strādājam," sacīja VID pārstāve.

Video: "TV3 Ziņu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu