KM aicina Mārupes novada domi iznīcināt "Skultes lidmašīnu" (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skultes lidmašīnas demontāža
Skultes lidmašīnas demontāža Foto: Juris Lisovs/TVNET

Kultūras ministrija (KM) aicina Mārupes novada domi "ievērot normatīvajos aktos noteikto kārtību" un atbilstoši tai līdz 15.novembrim iznīcināt padomju režīmu slavinošo objektu "Skultes lidmašīna", kas līdz šai nedēļai atradās Mārupes novada Skultē.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka objekts šonedēļ tika novākts no postamenta Skultē un pārvests uz netālu esošo Aviācijas tehnikas muzeju. KM šāds risinājums neapmierina, un tā mudina lidmašīnu vispār iznīcināt.

Kā aģentūru LETA informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 21.jūlijā nosūtīja vēstuli Mārupes novada domei par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un demontāžu, savukārt 22.jūlijā pie pašvaldības vērsās arī KM, norādot, ka novadā esošā "Skultes lidmašīna" un "Otrā pasaules kara piemiņas zīme" ir iekļauti Latvijas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu sarakstā un uz kuriem attiecas likumā noteiktā objektu demontāžas kārtība.

Atbilstoši likumā noteiktajam, demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus, kam ir mākslinieciska vērtība, arhitektoniska kvalitāte vai kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme, iekļauj Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) krājumā. Lēmumu par demontēto objektu oriģinālo detaļu vai fragmentu iekļaušanu LOM krājumā pieņem muzeja direktors, pamatojoties uz muzeja krājuma komisijas atzinumu un konsultējoties ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi (NKMP).

Foto: Skultes lidmašīnu "IL-28" pārvieto uz Aviācijas tehnikas muzeju

Saskaņā ar likumā noteikto, LOM var deponēt tā krājumā esošas demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus valsts, pašvaldības vai privātam akreditētam muzejam. KM vērsa uzmanību, ka Aviācijas muzejs nav ieguvis valsts atzīta jeb akreditēta muzeja statusu, līdz ar to objekts "Skultes lidmašīna" nevar tikt deponēta Aviācijas muzejam.

KM pārstāve norādīja, ka LOM nav izrādījis vēlmi iekļaut "Skultes lidmašīnas" oriģinālās detaļas vai fragmentus savā krājumā un deponēt tos kādam citam muzejam. Šādos gadījumos likumā noteiktajā kārtībā ar objekta demontāžu esot saprotama objekta nojaukšana vai novākšana, ja attiecīgais objekts nav būve, to iznīcinot, kā arī veicot atbrīvotās teritorijas sakopšanu, likumu traktē KM.

KM parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (NA) uzsvēris - ja padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu detaļas vai fragmenti netiek uzņemti LOM krājumā, visām pašvaldībām Latvijā vienādi jāievēro likums un konkrētais objekts ir fiziski jāiznīcina.

KM 28.jūlijā vērsusies arī VARAM, lūdzot nodrošināt kontroli pār to, kā pašvaldības izpilda likuma un tam pakārtoto Ministru kabineta noteikumu prasības attiecībā uz padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu.

LETA jau rakstīja, ka 27.jūlijā no Skultes uz Aviācijas tehnikas muzeju tika pārvietota padomju armijas lidmašīna "IL-28", kas ciemā bija uzstādīta uz postamenta, lai slavinātu padomju armijas lidotāju nopelnus Otrajā pasaules karā.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Mārupes novada Sabiedrības iesaistes un mārketinga nodaļā, Mārupes novada pašvaldība nolēma šo vides objektu- militāro bumbvedēju "IL-28" no Skultes ciema pārvietot uz netālu esošo Aviācijas tehnikas muzeju. Objekts tiks saglabāts pašvaldības īpašumā, noslēdzot glabājuma līgumu.

Pašvaldība norādīja, ka jautājums par Skultes lidmašīnas "IL-28" atrašanās vietu un pārvietošanu bijis aktuāls jau vairākus gadus. Viens no svarīgākajiem apstākļiem ir tas, ka objekts atrodas uz privāta zemes gabala un tā labiekārtošana, ieguldot pašvaldības līdzekļus, nav iespējama.

Lidmašīna Skultes ciemā 1978.gadā uzstādīta uz postamenta, lai slavinātu padomju armijas lidotāju nopelnus Otrajā pasaules karā. Vēsturiski Skultes ciemā, izmantojot šo lidmašīnas modeli, tikuši gatavoti pirmās klases lidotāji.

Lidmašīna ir reta tipa vides objekts, vienīgais šāds Latvijas teritorijā. Gadu gaitā tā kļuvusi par tūristu apskates objektu un iekļauta gan Latvijas, gan starptautiskajos tūrisma maršrutos, vēstures grāmatās un ceļvežos. Patlaban norisinās Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) INTERREG Igaunijas-Latvijas Pārrobežu sadarbības programmas 2014. - 2020.gadam finansēts pārrobežu projekts "Latvijas-Igaunijas kopīgā militārā mantojuma tūrisma produkts", kas sākts 2020.gadā ar mērķi attīstīt militārā mantojuma tūrisma potenciālu Latvijas un Igaunijas teritorijā, izveidojot pievilcīgu un kopīgu militārā mantojuma tūrisma produktu vietējiem un ārvalstu tūristiem. Projektā Rīgas plānošanas reģions kā projekta partneris Skultes ciemā pie objekta bija paredzējis uzstādīt informatīvu stendu par ciemu un "IL-28".

Tomēr situācija ir mainījusies, ņemot vērā pēdējā gada politiskos notikumus, kā arī valstī šā gada 23.jūnijā pieņemto likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas teritorijā.

Likums paredz, ka publiskajā ārtelpā, izņemot akreditētus muzejus, aizliegts eksponēt pieminekļus, piemiņas zīmes, piemiņas plāksnes, piemiņas vietas, arhitektoniskus vai mākslinieciskus veidojumus un citus objektus, kas izvietoti Latvijas teritorijā kopš 1940.gada un slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu, vai slavina totalitārismu, vardarbību, militāru agresiju, karu un kara ideoloģiju, vai ietver padomju varas vai nacisma simbolus.

Pašvaldībā tikuši izvērtēti visi Skultes lidmašīnas "IL-28" demontēšanas un pārvietošanas varianti, no kuriem domē ticis atbalstīts variants par tās kā militārās aviācijas tehnikas objekta saglabāšanu un izvietošanu turpat Mārupes novada Skultes ciemā esošajā Aviācijas tehnikas muzejā. Šo variantu ieteikuši arī vēstures, militārā mantojuma un aviācijas eksperti, ar kuriem pašvaldība pēdējo mēnešu laikā konsultējusies. Muzeja teritorijā iedzīvotāji un novada viesi lidmašīnu arī turpmāk varēs apskatīt kā unikālu aviācijas vēstures eksponātu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu