Atsakās pieņemt Mūrmanes-Umbraško apelācijas sūdzību par VM izteikto rājienu saistībā ar Covid-19 vakcīnu iepirkumu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere / LETA

Administratīvā rajona tiesa šodien atteicās ierosināt apelācijas tiesvedību par bijušās Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāres Dainas Mūrmanes-Umbraško apelācijas sūdzību par pirmās instances spriedumu, ar kuru tika noraidīta viņas prasība atcelt iepriekš viņai izteikto rājienu saistībā ar Covid-19 vakcīnu iepirkumu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Konstatējot procesuālā termiņa nokavējumu, tiesa lēma atteikt pieņemt apelācijas sūdzību. Minēto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā.

Jau vēstīts, ka Administratīvā rajona tiesa 3.maijā ir noraidījusi Mūrmanes-Umbraško sūdzību, ar kur viņa apstrīdēja iepriekš VM izteikto rājienu saistībā ar Covid-19 vakcīnu iepirkumu.

Tiesa pilnība noraidīja Mūrmanes-Umbraško pieteikumu, kurā viņa lūdza atzīt par prettiesisku VM pērnā gada 7.aprīļa lēmumu un atlīdzināt nemantisko kaitējumu vienas mēneša vidējās izpeļņas apmērā.

Tiesa neguva apstiprinājumu Mūrmanes-Umbraško argumentam, ka visus būtiskos aspektus Covid-19 vakcīnu iegādes jautājumos pietiekami reglamentēja Ministru kabineta noteikumi un Valsts katastrofu medicīnas plāns.

Līdz ar to tiesa kritiski vērtē Mūrmanes-Umbraško argumentu, ka Covid-19 vakcīnu iegādei bija piemērojami Vakcinācijas noteikumi un attiecīgi ar pašu vakcīnas iegādes procesu netika saskatīts, ka kaut kas ir jādara citādāk, nekā tas ir darīts līdz šim.

Tiesa secināja, ka pieteicējai disciplinārlietā izteikts pārmetums tieši par to, ka netika izstrādāta procedūra, kādā notiek lēmuma pieņemšana par vakcīnas pret Covid-19 iegādi, tai skaitā netika nodrošināts, ka lēmumu par pasūtāmo vakcīnas devu skaitu pieņem institūcija, kurai ir attiecīgas pilnvaras, tiesa izvērtēs, kāda bija pieteicējas minēto iestāžu kompetence Covid-19 vakcīnu iepirkumā.

Tāpat apkopojot informāciju, tiesa neguva apstiprinājumu pieteicējas argumentam, ka procedūra, kādā notiek lēmuma pieņemšana par vakcīnas pret Covid-19 iegādi, netika izstrādāta, jo bija pamatoti piemērot jau spēkā esošo regulējumu, tai skaitā iestāžu nolikumos katrai iestādei noteiktās kompetences ietvaros, iepirkumi veikti atbilstoši valstī pastāvošajiem regulējumiem.

Jau vēstīts, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) 2021.gada pavasarī bija rosinājis pārbaudi saistībā ar vairākiem pirmajiem "BioNTech/Pfizer" vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem, kuros Latvija bija iegādājusies mazāk vakcīnu, nekā bija pieejams.

Saistībā ar caurspīdīgas pārvaldes, iekšējās kontroles sistēmas un darba organizācijas trūkumiem, veicot vakcīnu pret Covid-19 iepirkumus, toreizējai VM valsts sekretārei Mūrmanei-Umbraško tika izteikts rājiens un viņu tika nolemts pārcelt zemākā amatā.

Mūrmane-Umbraško nesaskatīja savu vainu vakcīnu pret Covid-19 iepirkumos konstatētajās nepilnībās. Viņa nepiekrita pazemināšanai amatā un darbu VM pameta, rājienu paralēli apstrīdot tiesā.

Pavļuts toreiz ierosināja disciplinārlietu arī pret bijušo Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktoru Svenu Henkuzenu. Disciplinārlieta tika ierosināta, jo Henkuzens 2020.gada 22.decembra Ministru kabineta sēdē sniedza neprecīzu informāciju par Latvijai pieejamo "Pfizer/Biontech" vakcīnas papilddevu skaitu. Šīs rīcības rezultātā valdība uzdeva VM organizēt līdz 100 000 papildu vakcīnas devu iegādi no "Pfizer/BioNTech", nevis 420 707 vakcīnas devu iegādi.

Pēc disciplinārlietas izskatīšanas Henkuzens tika pazemināts Veselības inspekcijas vadītāja vietnieka veselības aprūpē amatā, kur gan reāli darbu neuzsāka. Arī viņš apstrīdēja sodu tiesā, taču zaudēja. Viņš pirmās tiesas spriedumu nebija pārsūdzējis, līdz ar ko VM noteiktā amata rotācija stājās spēkā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu