Čempions, kurš varēja nebūt: Cilvēks ciklops jeb vienkārši Maikls Bispings

Maikls Bispings Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Maikls Bispings ir viens no unikālākajiem cīkstoņiem jaukto cīņas mākslu (MMA) vēsturē, jo viņš lielu daļu karjeras aizvadīja ar teju pilnībā neredzīgu labo aci.

Ar stāstu par UFC viedējā svara leģendu Maiklu Bispingu un viņa redzes problēmām "Apollo.lv" turpina rakstu sēriju ar nosaukumu "Čempions, kurš varēja nebūt". Šajā rubrikā atskatīsimies uz UFC čempioniem, kuru karjeras brīžiem pat dzīvībai bīstamu apsvērumu dēļ varēja beigties vēl pirms čempiona titula sasniegšanas.

Šo rakstu sēriju iesākām ar stāstu par Habiba Nurmagomedova karjeras saspīlējumu aizvadītās desmitgades vidū.

Bēdīgi slavenā cīņa pret Vitoru Belfortu

Nevienam MMA fanam nav noslēpums, ka Vitors Belforts un neatļautās vielas ir teju sinonīmi. Ja ir kāds cilvēks, kuram tiešām ir tiesības no visas sirds ienīst Belfortu, tad šī persona ir Maikls Bispings.

Ir 2013. gada 20. janvāris. Oktagonā tiekas Maikls Bispings un Vitors Belforts, kurš par steroīdu lietošanu pirms tam netika noķerts tikai savā dzimtajā Brazīlijā. Līdz ko Belforts spēra kāju Amerikā, tā ASV Antidopinga aģentūra (USADA) varēja berzēt rokas. Bet, atgriežoties pie cīņas, to ar otrā raunda nokautu uzvarēja Belforts.

Video: Maikls Bispings pret Vitoru Belfortu

Piezīme - nokauts redzams pie video laika atzīmes 7:07.

Protams, un to ir atzinis pats Bispings, šāds precīzs spēriens jebkurā gadījumā būtu labas nakts vēlējums britu cīkstonim, bet ņemot vērā, ka Belforts tajā laikā "pārtika" no steroīdiem, izdarītā spēriena spēks varbūt nebūtu tik liels un kaitīgs Bispinga veselībai.

Uzņemtā sitiena dēļ bija bojāta Bispinga labās acs tīklene. Britu cīkstonis savas karjeras neizcēlās ar sevišķām rūpēm par savu veselību. Kā piemēru var minēt arī viņa karjeras noslēdzošo dueli pret Kelvinu Gastelumu, kas norisinājās vien trīs nedēļas pēc zaudējuma Džordžam Sentpjēram. Pēc tik smagas cīņas trīs nedēļas ne tuvu nav pietiekams laiks, lai ķermenis atjaunotos.

Un tomēr, šajā reizē Bispinga nevērība viņam maksāja dārgi, jo ārsti viņa acs traumu konstatēja tikai vairākus mēnešus pēc brutālā nokauta. Ņemot vērā, ka brita acs nepieciešamo palīdzību nesaņēma laikus, viņa redze pasliktinājās līdz līmenim, kad viņš tika pasludināts par personu, kura ir ļoti vājredzīga ("legally blind") ar labo aci.

Ietiepīgais Maiks

Ārsti Bispingam silti ieteica MMA cimdus kārt uz nagliņas. Bet, vai tas būtu Bispings, ja viņš klausītu ārstu rekomendāciju? Britu cīkstoņa redzes asums labajā acī bija tieši līmenī ar minimālo atļauto rādītāju (20/200), lai viņš varētu karjeru turpināt. To Bispings arī darīja.

Nākamo četru cīņu (kas norisinājās nepilnu divu gadu nogrieznī) laikā Bispings uzrādīja bilanci 2-2, uzvarot Alanu Belčeru un Sunu Lī. Tajā pašā laikā, viņš zaudēja šī laika perioda divas augstākā profila cīņas - pret Timu Kenidiju un Lūku Rokholdu.

Bispings vairākās intervijās ir izteicies, ka joprojām līdz galam nesaprot, kā viņš spēja izlavierēt cauri UFC obligātajām pārbaudēm, tomēr viņš spēja ne tikai iziet oktagonā, bet arī sasniegt savas karjeras lielākās uzvaras.

Pats cīkstonis gan pēcāk atzina, ka viņam krietni bija jāpamaina savu cīņas stilu, vairāk paļaujoties uz pretinieka sataustīšanu. Tikai tā viņš varējis precīzi "nomērīt" distanci, kas tomēr cīņas sportā ir fundamentāli svarīgs aspekts.

Karjeras labākais nogrieznis

Pēc zaudējuma Rokholdam 2014. gada izskaņā Bispings ar uzvarām pār Klerensu Baironu Dolaveju un Teilsu Leitesu uzsāka savas profesionālās MMA karjeras spožāko nogriezni.

Pēc uzvaras pār augstāk minētajiem cīkstoņiem Bispings tika pie savas karjeras lielākās cīņas - britu cīkstonim pretim stājās leģendārais Andersons Silva. Jāatzīst gan, ka Silva bija savas karjeras norieta sākumā, jo pirms dueļa ar Bispingu viņš divreiz bija zaudējis Krisam Vaidmenam, kā viņa uzvara pār Niku Diazu tika anulētu, jo brazīlietis tika pieķerts neatļauto vielu lietošanā.

Bet tomēr, tas ir Andersons Silva. Šie divi vārdi cīņas sportā papildus komentārus neprasa kā tagad, tā arī tad. Savu skatītāju priekšā Bispingam izdevās izcīnīt smagu uzvaru pēc tiesnešu lēmuma (fani gan vēl šobaltdien lauž šķēpus par šīs cīņas iznākumu).

Un tad sekoja Bispinga lielā iespēja, kuru viņš pilnībā izmantoja. Tā brīža vidējā svara čempionam Lūkam Rokholdam bija paredzēta revanša cīņa pret Krisu Vaidmenu. Tomēr divas nedēļas pirms cīņas Vaidmens muguras traumas dēļ bija spiests atteikties no iespējas atgūt savu čempiona jostu. Cīņa tika piedāvāta Bispingam, kurš, kā vēlāk pats atzina, tobrīd bija neformā, taču šādu iespēju garām laist negrasījās un paspēja cīņai sagatavoties.

Cīņas rezultāts? Pirmā raunda nokauts par labu Bispingam. Britu bokseris bija īstenojis savu sapni, neskatoties uz to, ka viņam bija tikai viena redzīga acs un divas nedēļas, lai sagatavotos cīņai pret cīkstoni, kurš iepriekš viņu jau bija uzvarējis.

Video: Maikls Bispings pret Lūku Rokholdu 2

Pēc čempiona titula izcīnīšanas Bispings jostu aizstāvēja pret savu seno sāncensi Denu Hendersonu. Uz papīra šī bija absolūti neloģiska cīņa, jo Hendersons bija savas karjeras absolūtā norietā un vidējās svara kategorijas rangā atradās 14. vietā.

Tomēr Bispings gribēja atriebt septiņus gadus vecu zaudējumu, kad Hendersons viņu uzveica ar vienu no visu laiku spožākajiem nokautiem. Bispings šo cīņu uzvarēja, bet nākamajā duelī viņš bija spiests atzīt jau pieminētā Sentpjēra pārākumu, šķiroties no čempiona titula.

Kā jau minēts, trīs nedēļas vēlāk viņš aizvadīja savas karjeras pēdējo cīņu. Pats cīkstonis ir atzinis, ka viņš 2019. gadā labo aci aizstāja ar mākslīgo aci.

Video: Maikls Bispings atklāj, ka viņam ir mākslīgā acs

Pēc profesionālās karjeras noslēgšanas Bispings ir uzsācis gaitas UFC cīņu komentētāja un apskatnieka amatā, kā arī ir izveidojis veiksmīgu podkāstu un "YouTube" kanālu. Bispings nebija dominējošs čempions un savu titulu aizstāvēja tikai vienu reizi.

Bispinga mājās ir atrodama UFC čempiona josta, tomēr arī viņa labās acs dobumā ir mākslīgs objekts. Kas ir labāk - čempiona josta vai divas acis? Par to droši vien katram viedoklis būs savs...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu