CNN: Maskava ieslodzīto apmaiņas darījumā grib iekļaut Krasikovu, kurš Vācijā notiesāts par slepkavību (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vadima Krasikova tiesas sēde.
Vadima Krasikova tiesas sēde. Foto: POOL/Scanpix

Maskava pieprasījusi ASV un Krievijas darījumā par ieslodzīto apmaiņu iekļaut arī Krievijas pilsoni Vadimu Krasikovu, kam Vācijā par slepkavību piespriests mūža ieslodzījums, vēsta ASV telekanāls CNN, atsaucoties uz vairākiem avotiem, kas ir pazīstami ar diskusijām par darījumu.

Krasikovs, kas izmantoja arī uz Vadima Sokolova vārda izdotus dokumentus, tika notiesāts Berlīnē 2021.gada decembrī.

Tiesa konstatēja, ka Krievijas pilsonis darbojies pēc Maskavas pavēles, bet viņa noziegumu raksturoja kā valsts terorisma aktu.

Krasikovs noslepkavoja bijušo čečenu lauka komandieri Gruzijas pilsoni Zelimhanu Hangošvili.

Kā tiesā tika norādīts apsūdzības slēdzienā, slepkavības pasūtītāji gribēja atriebties Hangošvili par piedalīšanos agrākajos konfliktos ar Krieviju.

Atbilstoši CNN informācijai Maskava grib, lai Krasikovs tiktu iekļauts ASV piedāvātajā darījumā par divkārtējās olimpiskās čempiones Britnijas Graineres un bijušā ASV jūras kājnieka Pola Vīlana apmaiņu pret krievu bruņojuma tirgoni Viktoru Butu.

Priekšlikums par Krasikova iekļaušanu darījumā nodots jūlijā pa neoficiālajiem kanāliem, ko izmanto Krievijas Federālais Drošības dienests (FSB).

Darījumu sarežģī tas, ka Krasikovu notiesājusi Vācijas, nevis ASV tiesa.

Kā CNN apliecinājusi augsti stāvoša Vācijas valdības amatpersona, amerikāņi interesējušies pie Berlīnes pārstāvjiem par apmaiņas iespēju. Temats augstā līmenī pagaidām neesot apspriests.

Vācijas tiesa decembrī atzina, ka Krasikova pastrādātais noziegums, ko prokuratūra uzskata par Krievijas drošības dienesta pasūtījumu, bijis sevišķi smags.

40 gadus vecais Gruzijas pilsonis Zelimhans Hangošvili tika nošauts 2018.gada 23.augustā Mazajā Tīrgartenā Berlīnē. Vēlāk todien policija aizturēja Krasikovu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu