Zemi sasniegušas Ķīnas raķetes "Long March 5B" atlūzas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Ķīnas "Long March 5B" raķetes atlūzas nonākušas uz Zemes virs Indijas un Klusā okeāna, ziņo raidsabiedrība BBC.

Ķīnas kosmosa aģentūra norādīja, ka vairums atlūzu "Long March 5B" sadega atmosfērā, kas nokrita Sulu jūrā.

Paziņojumā nav sniegta sīkāka informācija par to, vai atlikušās atlūzas nokrita uz sauszemes vai jūrā, taču teikts, ka "nosēšanās zona" atrodas 119 austrumu garuma grādos un 9,1 ziemeļu platuma grādos. Tas atrodas ūdeņos uz dienvidaustrumiem no Filipīnu pilsētas Puertoprinsesas Palavanas salā.

Iepriekš kosmosa eksperti norādīja, ka atlūzu piezemēšanās apdzīvotās vietās, ir ļoti reti iespējamība.

ASV Kosmosa pavēlniecība paziņoja, ka Ķīnas raķetes atlūzas virs Indijas okeāna parādījušās 30. jūlijā ap plkst. 19:45 pēc Latvijas laika.

Jau ziņots, ka "Long March 5B" raķete svētdien, 24. jūlijā, pacēlās no starta vietas Hainaņas provinces dienvidu daļā. Raķetes palaišanas mērķis ir nogādāt jaunu ar saules enerģiju darbināmu tehnoloģiju uz Ķīnas kosmosa staciju. Atlūzu gabals varētu svērt aptuveni 22,5 tonnas.

Eksperti ir aplūkojuši ASV Kosmosa novērošanas tīkla iegūtos izsekošanas datus un prognozēja, ka raķetes ķermenis atkārtoti ieies Zemē 31. jūlijā.

Šī ir trešā reize, kad Ķīna ļauj raķešu atlūzām nokrist. Piemēram, pagājušā gada maijā raķete, kurā atradās viņu kosmosa stacijas centrālais modulis, riņķoja ap Zemi tik ātri, ka nebija iespējams precīzi pateikt, kur tā nolaidīsies. Kosmosa atkritumi Zemi apriņķoja 90 minūtēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu