"Arī bērni piedalās saimniecības darbos." Ārsti ceļ trauksmi par traumām, gatavojot malkas krājumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jan Faukner/Shutterstock

Pieaug Latvijas iedzīvotāju gūto traumu skaits, tajā skaita, piemēram, mehāniskās ierīcēs sadragājot pirkstus, plaukstas un rokas locītavas, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Šomēnes vairākas traumas notikušas, gatavojot ziemai malkas krājumus. Lielākā daļa no smagi savainotajiem pacientiem bija nolēmuši pašu spēkiem sagatavot malkas krājumus ziemas sezonai. Agrāk tika pasūtīta jau gatava malkas krava, bet tagad cilvēki nolemj paši sazāģēt un saskaldīt baļķus.

Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs Kalvis Pastars stāsta: "Pārsvarā tie ir cilvēki, kas strādājuši mājās ar mājas instrumentiem.

Izmaksas ir pieaugušas un radījušas vēlmi pašiem darīt to, ko agrāk neveica, un izmantot ierīces, ko cilvēki nepārvalda."

Mikroķirurģijas centra pacients Jānis Pētersons par gūtajām traumām skaidro: "Palīdzēju draugam skaldīt malku, un aizgāja šķērsām. Pārcirtu īkšķa cīpslu, iecirtu artērijā."

Ārsti aicina pieaugušos domāt par bērnu drošību. Mediķis stāsta: "Ir bērni, kas piedalās saimniecības darbos, un tas ir forši, bet ir jāizdomā, vai bērns to spēj. Šomēnes veicam rekonstrukciju četrgadīgai meitenītei, vienu pirkstu varējām piešūt, otru nē."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu