Pirmais kuģis ar labības kravu atstājis Odesas ostu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Elena Larina/Shutterstock

Pirmdienas, 1. augusta, rītā kuģis ar labības kravu atstājis Odesas ostu. Tas ir pirmais kuģis, kas pametis Ukrainu kopš starptautisko vienošanos parakstīšanas par labības eksporta atsākšanu no Ukrainas, atsaucoties uz Turcijas Aizsardzības ministriju, vēsta telekanāls "CNN Turk".

Kuģis "Razoni", kam ir Sjerraleones karogs, devies uz Libānas ostu Tripoli ar kukurūzas kravu.

Šī ir atvieglojuma diena pasaulei, uzsvēris Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Atvieglojuma diena pasaulei, īpaši mūsu draugiem Tuvajos Austrumos, Āzijā un Āfrikā, pirmajai Ukrainas labības [kravai] atstājot Odesu pēc mēnešiem ilgas Krievijas blokādes.

Ukraina vienmēr bijusi uzticama partnere un tāda paliks, ja Krievija ievēros vienošanos," mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstīja Kuleba.

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paudis cerību, ka Ukrainas labības eksporta atsākšana pa Melno jūru "dos ļoti vajadzīgo stabilitāti un atvieglojumu globālajai pārtikas drošībai, īpaši vistrauslākajos humānajos kontekstos".

Pa ceļam kuģis piestās Stambulā, kur to pārbaudīs pagājušajā nedēļā atklātajā Ukrainas labības eksporta kopīgajā koordinācijas centrā. Tajā strādā civilais un militārais personāls no Ukrainas un Krievijas, kā arī Turcijas un ANO pārstāvji. Viņu galvenais uzdevums ir uzraudzīt, lai Ukrainas kuģi ar labības kravām droši pārvietojas pa noteiktajiem maršrutiem, kā arī uzraudzīt pārbaudes, vai kuģos uz Melno jūru un no tās netiek vesti aizliegti ieroči.

Ukraina un Krievija 22. jūlijā Stambulā parakstīja atsevišķas vienošanās ar Turciju un ANO par graudu eksporta atsākšanu no Melnās jūras ostām.

Ar ANO un Turcijas starpniecību panāktās vienošanās paredz izveidot drošus koridorus, pa kuriem Ukrainas kuģi var ienākt un izkļūt no trim Melnās jūras ostām Odesā un tās apkaimē.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu