"Mazliet šoks..." Iedzīvotāji atklāj, kādas kosmiskas summas ir viņu jaunajos gāzes rēķinos (11)

Gāzes deglis. Foto: Gatis Dieziņš/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vairāki Latvijas iedzīvotāji saņēmuši ievērojami lielākus gāzes rēķinus nekā iepriekš. "Apollo.lv" apkopojis spilgtākos piemērus, par kuriem ziņo soctīklu lietotāji. 

Sākot ar jūlija beigām, mājsaimniecības, kas norēķinus veic pēc izlīdzinātā maksājuma metodes, no "Latvijas gāzes" (LG) ir saņēmušas jaunus, ievērojami lielākus rēķinus par gāzi. LG sniegtā informācija liecina, ka tām mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai un patērē četrus kubikmetrus mēnesī, maksājums par dabasgāzi pieaudzis apmēram par trīs eiro, ziņo Latvijas Radio.

Savukārt mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei un patērē vidēji 180 kubikmetrus mēnesī, maksājums pieaudzis pat par 130 eiro mēnesī.

LG informēja, ka dabasgāzes tarifu pieaugums skaidrojams gan ar augsto dabasgāzes iepirkuma cenas prognozi Rietumeiropas biržā nākamajā pusgadā, gan ar iepriekšējā pusgada cenu rekordiem, vēstī Latvijas Radio.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" pēdējo dienu laikā lietotāji aktīvi dalās ar saviem jaunajiem gāzes rēķiniem. Daudziem iedzīvotājiem izlīdzinātais maksājums pieaudzis vairākas reizes. Portāls "Apollo.lv" veicis apkopojumu ar iedzīvotāju sniegtajām ziņām par viņu jaunajiem rēķiniem:

Ministre: Iedzīvotāji jau šobrīd maksā faktiski nākamās apkures sezonas rēķinus

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) sarunā ar Latviajas Radio norādīja, ka vairums šādu rēķini ir tiem iedzīvotājiem, kam ir tā sauktais izlīdzinātais maksājums.

"Viņi jau šobrīd maksā faktiski nākamās apkures sezonas rēķinus. Šiem cilvēkiem, kad būs pārrēķins, puse no sadārdzinājuma, kas ir virs pagājušā gada tarifa, no valsts puses tiks segta.

Šobrīd viņi vienkārši ir sākuši maksāt, pirms vēl rudens sezona ir sākusies. Arī šiem cilvēkiem, kam ir izlīdzinātais maksājums, pienāksies arī par šiem maksājumiem tas pats atbalsts, kas visiem pārējiem.

Ja tas rēķins par to pašu pakalpojumu pagājušajā gadā bija, piemēram, 100 eiro un tagad tas būs 200 eiro, tad no tiem papildu 100 eiro valsts kompensēs 50 eiro," Latvijas Radio teica ministre.

Savukārt par potenciālo palīdzību iedzīvotājiem, lai palīdzētu segt strauji augošās energopatēriņa izmaksas, Indriksone runāja izvairīgi, klāstot, ka tas esot Labklājības ministrijas atbildības jautājums, kas gatavojot ziņojumu valdībai.

Pēc viņas vārdiem, joprojām tiek paredzēts, ka ekonomiski mazāk aizsargātās sabiedrības grupas saņems ikmēneša atbalstu, bet pārējiem plānots segt 50% no apkures rēķinu pieauguma.

Labklājības ministrija esot aplēsusi, ka lielas grūtības nomaksāt paaugstinātos rēķinus par siltumapgādi varētu būt 5,7% mājsaimniecību.

Savukārt Ekonomikas ministrija kopā ar ekspertiem gatavojot praktiskus ieteikumus iedzīvotājiem, kā mazināt energoresursu patēriņu.

Runājot par gāzes piegādēm, politiķe uzsvēra, ka ar Krieviju nekad nevar rēķināties, tāpēc labāk atteikties no šīm piegādēm pēc iespējas ātrāk. Viņa atzina, ka vēl līdz gada beigām Latvijas uzņēmumiem ir iespējams iegādāties gāzi arī no Krievijas, ja vien tiešām tiek nodrošinātas piegādes un netiek pārkāptas Eiropas Savienības noteiktās sankcijas.

Jau ziņots, ka valdība par valsts atbalsta pakotni iedzīvotājiem nākamajā apkures sezonā plāno lemt 9.augustā, paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers atzīmē, ka "energoresursu, tostarp gāzes, cenu pieaugums Latvijā un pasaulē ir Krievijas brutālā kara Ukrainā sekas."

Kariņš atgādina, ka valdība ir konceptuāli lēmusi par atbalsta pakotni iedzīvotājiem 350 miljonu eiro apjomā nākamajā apkures sezonā. Noteikumi šī plāna iedzīvināšanai tiek gatavoti uz Ministru kabineta sēdi 9.augustā.

Kā ziņots, ņemot vērā prognozes, ka gāzes cena turpinās saglabāties augsta, tas ietekmēs arī siltumapgādes izmaksas gaidāmajā apkures sezonā, valdība ir lēmusi par mērķēta atbalsta pakotni iedzīvotājiem 350 miljonu eiro apmērā, kas sāks darboties rudenī un paredz sniegt tiešu atbalstu iedzīvotājiem, kam tas visvairāk ir nepieciešams, kā arī pie noteiktiem energoresursu cenu griestiem kompensēs 50% no to izmaksām.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu