"Sajūta kā atrodoties uz Marsa." Siāmas dvīņus operācijā atdala ar virtuālās realitātes palīdzību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Gorodenkoff/ Shutterstock

Trīs gadus vecu Siāmas dvīņu galvas tika atdalītas, pateicoties virtuālajai realitātei. Tika veiktas septiņas operācijas, pēdējā operācija vien ilga vairāk nekā 27 stundas un piedalījās gandrīz 100 mediķi, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Ķirurgu komanda pavadīja mēnešus, izmēģinot dažādas operēšanas metodes, kurās izmantoja dvīņu virtuālās realitātes projekcijas.

Labdarības organizācija "Gemini Untwined", kas finansēja operāciju, vēsta, ka šī procedūra bija viena no sarežģītākajām dvīņu atdalīšanas operācijām. 

Pirmo reizi tika veikta operācija, kuras laikā ķirurgi atradās dažādās valstīs. Valkājot austiņas, medicīnas profesionāļi kopā darbojās vienā virtuālās realitātes telpā. Viens no ķirurgiem to raksturoja kā "kosmosa laikmeta procedūru".

Brazīlijas dvīņi Bernardo un Artūrs šobrīd atgūstas slimnīcā un sešus mēnešus izies rehabilitācijas kursu. 

Ķirurgs Dželani stāsta:

"Savā ziņā šāda veida operācijas mūsu laikmetā tiek uzskatītas par vissarežģītākajām, un darīt to virtuālajā realitātē bija tāda sajūta kā atrodoties uz Marsa"

27 stundas ilgās operācijas laikā ķirurgs atpūtās tikai četras reizes - katrā reizē pa 15 minūtēm, lai padzertos ūdeni un nedaudz paēstu. Visas pūles "atmaksājās" brīdī, kad viņš ieraudzīja laimīgo ģimeni.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu