Pasaulē augstākais koks oficiāli slēgts apmeklētājiem. Par tuvošanos tam var piespriest cietumsodu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Stephen Moehle/Shutterstock

115,92 metrus augstā piekrastes sekvoja, pazīstama kā Hiperions, atrodas Kalifornijas Sarkankoku nacionālajā parkā ASV. Rekordaugstais koks atrodas dziļi parka mežos. Lai tam piekļūtu, apmeklētājiem jālaužas cauri apaugumam, jo turp neved neviena taka, vēsta medijs "Euronews".

Pasaulē augstākais koks

Kalifornijas Sarkankoku nacionālajā parkā atrodas daži no augstākajiem kokiem pasaulē. Saskaņā ar Ginesa pasaules rekordu žurnālu Hiperions, kas tika atklāts 2006. gadā, ir oficiāli augstākais.

Sarkankoki šeit aug tik lielā augstumā unikālu apstākļu dēļ. Lielais lietus daudzums, vasaras migla, kas neļauj tiem zaudēt ūdeni, un mērenais klimats - tas viss veicina koku augšanu.

Šie koki arī dzīvo neticami ilgi, un tiek lēsts, ka Hiperiona vecums ir no 600 līdz 800 gadiem.

Oficiāli slēgts apmeklētajiem

Pasaulē augstākais koks ir oficiāli slēgts apmeklētājiem pēc ceļojumu blogeru un citu tūristu pieplūduma, kas veicinājis apkārtējo mežu piesārņojumu.

Tagad ikvienam, kas tiks atrasts pasaules augstākā koka tuvumā, var tikt piespriests līdz pat sešiem mēnešiem cietumā un 4884 eiro naudas sods.

"Uz Hiperionu neved neviena taka. Lai nokļūtu līdz kokam, ir jāveic sarežģīts ceļš," teikts Kalifornijas Redvudas nacionālā parka brīdinājumā apmeklētājiem.

"Jums kā apmeklētājam ir jāizlemj, vai jūs piedalīsieties šīs unikālās ainavas saglabāšanā - vai arī jūs piedalīsieties tās iznīcināšanā."

Kāpēc apmeklētāji tiek aicināti neiet uz Hiperionu?

Hiperions atrodas slēgtā Kalifornijas Sarkankoku nacionālā parka teritorijā, uz kuru nav oficiāla pārgājienu maršruta.

"Neraugoties uz sarežģīto ceļojumu, šī ārpus takas esošā koka pieaugošā popularitāte blogeru, ceļojumu rakstnieku un tīmekļa vietņu dēļ ir novedusi pie Hiperiona apkārtnes izpostīšanas," paziņojumā norādīja parka pārstāvji.

Šo koku saknes aug tuvu zemes virsmai, kas nozīmē, ka tie ir neaizsargāti pret pastiprinātu kājāmgājēju plūsmu, un to vecums padara tos īpaši jutīgus.

Paziņojumā piebilsts: lai gan var šķist, ka esat tikai viens cilvēks, tūkstošiem citu "visticamāk domā to pašu, dodoties pārgājienā". Pat viens apmeklētājs var atstāt postošu ietekmi uz dzīvotni šajā teritorijā.

Darbinieki stāsta, ka ceļā uz šo vietu ir atrasti arī atkritumi. Tiek apgalvots, ka tiešām nav vērts riskēt ar sodu, lai apmeklētu pasaules rekorda koku, jo tas ir grūti saskatāms, raugoties uz to no zemes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu