VIDEO ⟩ Pieļauj iespēju samazināt ēdienreižu skaitu slimnīcās strauji augošo izmaksu dēļ

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz ar straujo un joprojām neparedzamo energoresursu cenu kāpumu slimnīcas brīdina par neizbēgamām grūtībām segt strauji augošos izdevumus. Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs TV3 raidījumam "900 sekundes" atklāj, ka tiek pieļauta iespējamība samazināt ēdienreižu skaitu pacientiem slimnīcās.

Energoresursu cenu kāpums Latvijā skar visas nozares. Arī slimnīcu nozare par cenu kāpumu zināja jau kopš februāra un par iespējamiem risinājumiem sāka domāt laikus.

Jevgēņijs Kalējs norāda, ka viens no risinājumiem varētu būt energoresursu patēriņa samazinājums.

Viņš norāda, ka jāsamazina siltums slimnīcu nodaļās, kurās tas ir iespējams. To nav plānots darīt bērnu slimnīcās, dzemdību nodaļās, jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļās.

Ikdienā jūtams, ka pieaug pārtikas cenas.

Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs šajā jautājumā saskata tikai divus risinājumus – samazināt porciju skaitu vai samazināt porcijas apmērus.

“Mēs varētu samazināt ēdienreižu skaitu, jo pašreiz mēs nodrošinām trīs līdz četras ēdienreizes atkarībā no nodaļas. Otrs variants, ka pacientam būtu jāsamaksā par vienu ēdienreizi, ja viņš tādu vēlas.”

Kalējs norāda, ka cerības uz Veselības ministrijas atbalstu ir minimālas.

“Mēs jau aprīlī brīdinājām un mēģinājām meklēt kopīgus risinājumus kopā ar ministriju, bet diemžēl ministrijas aktivitāšu rezultātu šajā jautājumā nav."

Kad vaicājām par kompensāciju mehānismiem, VM atbilde bija - Finanšu ministrija iebilst pret jebkādiem atbalsta mehānismiem,” rezumē Kalējs. 

Video: "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu