Valsts drošības dienests aicina apsūdzēt trīs cilvēkus, kuri atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
VDD. Ilustratīvs attēls.
VDD. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Kriminālvajāšanai prokuratūrai Valsts drošības dienests (VDD) nosūtījis trīs kriminālprocesus par darbībām, kas saistītas ar Krievijas noziedzīgā režīma agresijas pret Ukrainu atbalstīšanu, vēsta VDD. Kopā sākti 22 kriminālprocesi.

Viens kriminālprocess uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu. Persona nonāca VDD redzeslokā neilgi pēc Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā, jo interneta vidē publicētos komentāros pauda atbalstu Krievijas agresijai pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem.

Otrs kriminālprocess uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par darbību, kas vērsta uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu. VDD izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka persona uz Ukrainas vēstniecības Latvijā e-pastu sūtījusi vēstules, kurās paudusi klaju neiecietību, naidu un agresiju pret Ukrainas tautu, tajā skaitā vēstniecības personālu. Vēstulēs konstatēts arī vardarbības piedraudējums.

Savukārt trešais kriminālprocess sākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par bruņota konflikta finansēšanu. VDD izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina par personas sniegtu atbalstu finanšu līdzekļu un citu mantu vākšanā, lai tās nodotu Ukrainā notiekošajā karadarbībā iesaistītajiem Krievijas bruņoto spēku karavīriem, kuru darbības ir vērstas pret Ukrainas teritoriālo neaizskaramību un politisko neatkarību.

Kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā VDD kopumā ir sācis 22 kriminālprocesus un no Valsts policijas (VP) pārņēmis četrus kriminālprocesus, kas saistīti ar Krievijas agresijas atbalstīšanu un naida runu.

Līdz šim VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis piecos kriminālprocesos, nosūtot izmeklēšanas gaitā iegūtos materiālus prokuratūrai un rosinot pret aizdomās turētajām personām sākt kriminālvajāšanu.

Savukārt 21 kriminālprocesā pirmstiesas izmeklēšana turpinās, un šajās lietās 16 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt vēl sešām personām - personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD aizturēja blogeri Kirilu Fjodorovu, sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotāju un administratoru Juriju Mihailovu, "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvi Aivi Vasiļevski un bijušo Rīgas domes deputātu Ruslanu Pankratovu. Noskaidrots, ka pret šīm personām izmeklēšana vēl turpinās VDD.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu