Pasauli pāršalc ziņa par aizliegtu laulību Indijā - miruši bērni apprecas 30 gadus pēc viņu nāves (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: monsoonclouds.net/Shutterstock

Indijā skaistā ceremonijā apprecējušies divi pilsoņi - Čadapa un Šobha. Taču pasauli pāršalc fakts, ka abas personas laulību ceremonijā nemaz nepiedalījās, vēsta medijs "Vice".

Indijā kāda spoži apgaismotā telpā abu personu ģimenes gatavojās Saptapadi - hinduistu septiņu soļu laulību rituālam, kas nostiprina vīra un sievas savienību.

Taču pāris laulību ceremonijā nemaz nepiedalījās. Bija tikai viņu drēbes. Līgava un līgavainis nomira kā mazuļi pirms gandrīz 30 gadiem.

"Mirušo laulības" ir tradīcija, kas tiek praktizēta dažās piekrastes kopienās Indijas Karnātakas un Keralas štatā. Laulību ceremonija notiek starp līgavu un līgavaini, kuri miruši, būdami zīdaiņi vai pusaudži.

"Mēs drīzumā izprecināsim savu vecāko dēlu, taču pirms tam mēs vēlējāmies, lai mūsu mirusī meita apprecētos, lai viņa būtu laimīga un svētītu ģimeni turpmāk,"

medijam "Vice" pastāstīja līgavas māte Džajanti Kulala.

Saskaņā ar vietējās kultūras uzskatiem nemierīgie gari, kuriem liegts laulības sociālais un emocionālais piepildījums, var atnest neveiksmi ģimenēm, kuras zaudējušas bērnu. Tāpat tas attiecas uz neprecētiem ģimenes locekļiem vai tiem, kuriem pēc laulībām ir grūtības ieņemt bērnu.

Vietējie uzskata, ka laulību ceremonija ļauj pabeigt cilvēka dzīves ciklu, nomierina garus un novērš ļauno uzmanību no dzīvajiem.

Ceremonijās, kas citādi atgādina parastās Indijas kāzas, tiek izmantoti apģērbi, lelles vai tēli, kas attēlo mirušo pāri. Tomēr nav zināms, cik daudz šādu laulību Indijā notiek, jo šādas ceremonijas rīkošana nav iekļauta likumā.

2017. gadā Keralas štatā notika vismaz divas šādas laulības, no kurām viena izpelnījās lielu plašsaziņas līdzekļu uzmanību. Mirušais pāris tika attēlots ar koka un siena tēliem, un viņu laulību ceremonija notika zem koka.

Ar straujo urbanizāciju, industrializāciju un augsto lasītprasmes līmeni Karnātakas un Keralas štatā šī prakse lielā mērā ir pazudusi no sabiedrības redzesloka. Skaita samazināšanās ir saistīta arī ar jaunāko paaudžu skepticismu, kas to noraida kā māņticību.

Pēcnāves laulības tiek praktizētas arī Ķīnā, Japānā, Dienvidsudānā un Francijā. Tomēr atšķirīgas tradicionālās nianses un juridiskās procedūras dažādās kultūrās atšķiras.

Ķīnā pēcnāves laulības tiek slēgtas starp mirušajiem, un dažreiz dzīvs cilvēks apprecas ar līķi. Šo praksi aizliedza Ķīnas komunistiskā valdība 1949. gadā, taču tā turpina uzplaukt valsts attālajos ciemos.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu