Auto novietošana, sēņu vietas un telts uzsliešana. Svarīgākais par došanos sēņu medībās

Foto: Nitr/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvija ir viena no retajām valstīm, kur mežā atļauts brīvi pārvietoties, vākt ogas un sēnes, un pat kurināt ugunskuru un nakšņot. Dodoties mežā, vienīgi jāievēro daži noteikumi un ieteikumi. "Apollo.lv" apkopoja aktuālāko informāciju par došanos sēņu medībās.

Sēņu vietas

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) vēsta, ka katru gadu atrodamo ogu un sēņu daudzums mežā ir atšķirīgs, to galvenokārt ietekmē laikapstākļi. Tomēr meža eksperti teic, ka ogas un sēnes atrod savas labākās augšanas vietas atkarībā no tā, cik apstākļi mežā ir piemēroti to prasībām.

Sēnes visraženāk aug jaunaudzēs - 20 līdz 40 gadu augušos mežos. "Sēnēm un kokiem ir īpašas attiecības. Pirmkārt, jau koku nosaukums vien norāda uz to, kādas sēnes meklējamas noteiktu koku tuvumā, piemēram, apšu, bērzu, priežu bekas. Gailenes aug sausos priežu mežos.

Foto: Irene Libano/Shutterstock

Otrkārt, Šveicē veikts pētījums, kas apstiprina, ka attiecības starp kokiem un sēnēm var kalpot kā mežaudzes veselības un produktivitātes rādītājs. Jo mežaudze ir jaunāka un spēcīgāka, jo vairāk barības vielu var atdot citiem procesiem dabā.

Tā ir simbioze - savstarpēja sadarbība. Protams, arī vecos mežos ir sēnes, tomēr tur visi procesi notiek lēnāk.

Tāpēc arī mežos mainās vietas, kur sēnes sastopamas biežāk. Kad mežā tiek veikta kopšanas cirte, pēc tam aptuveni gadu ir adaptācijas laiks, kurā arī sēņu būs mazāk, bet pēc tam atkal tieši vairāk - jo mežā būs vairāk saules gaismas un arī kokiem vairāk barības vielu," skaidro LVM plānotājs Kārlis Taukačs.

Lai gan sēņot Latvijas valsts mežos var it visur, šīs ir zinātāju ieteiktās labākās sēņu vietas:

  • "Gustiņi". Uguns apsardzības tornis.
  • Silenes dabas parks, Pērkules krauja.
  • Kaļņa un Lazdaga ezers.
  • Gulbju ezers.
  • Atpūtas un tūrisma centrs "Ezernieki".

1500 eiro sods par sēņošanu Ādažu poligonā

Sēņotājiem jārēķinās ar 1500 eiro sodu, ja tie dabas veltes nolēmuši lasīt Ādažu poligona apkārtnē. No gada uz gada cilvēki tiek brīdināti, ka tas ir aizliegts, turklāt šobrīd poligonā rit arī zemessardzes militārās mācības "Namejs", tomēr atrodas personas, kas šo neņem vērā, skaidro raidījums "Panorāma".

"Uzkāpt kaut vai uz imitācijas līdzekļa. Lasot sēnes, tev pēkšņi ir sprādziens. Tu tur vari ar sirdstrieku nogāzties. Briesmas ir, ieejot šaušanas sektorā. Tikt zem lodes," skaidroja Ādažu garnizona Militārās policijas priekšnieks Jānis Vīcups.

Vaicājot kādam sastaptajam sēņotājam, vai dabas velšu groziņš ir tā vērts, lai riskētu ar dzīvību, pārkāpējs atzinis: "Nē, nav. Zināju, ka nedrīkst, es zināju, bet cik liels sods, nezināju."

Poligona uzraugi uzsvēra - turpmāk pārkāpējus uzreiz sauks pie administratīvās atbildības, jo prakse pierādot, ka brīdinājumi cilvēkus nebiedē. Soda naudu līdz 1500 eiro palielināja jau pērn. Pērn konstatēti ap 500 pārkāpumu, šogad jau tie ir vairāk nekā 100.

Auto novietošana

LVM meža autoceļi ir vienas joslas divu virzienu ceļi saimnieciskām vajadzībām, kuriem izveidotie infrastruktūras elementi, piemēram, nobrauktuves, izmainīšanās vietas un apgriešanās laukumi, ir veidoti meža apsaimniekošanas vajadzībām.

Pirmais no punktiem, kas jāievēro autovadītājam, iebraucot mežā, ir - satiksmes noteikumi arī tur ir satiksmes noteikumi. Ja mežā kāda zīme rāda, ka nevar braukt vai apstāties, tad arī nevar.

Foto: Ivan_Kuznetsov/Shutterstock

Otrkārt, ir jābūt uzmanīgiem ar automobiļa novietošanu, jo braukt var tikai pa ceļu vai brauktuvi, bet novietot auto ārpus ceļa vai brauktuves ir aizliegts. Tāpat autovadītājiem īpaši jāpievērš uzmanība īpašajām norādēm, vai konkrētais mežs nav aizsargājama zona vai dabas parks.

Treškārt, pirms došanās mežā vēlams savās viedierīcēs saglabāt sava auto atrašanās vietu, lai to pēcāk varētu atrast.

Ugunskura iekuršana un nodzēšana

Ja ugunskurs tiek kurināts nepareizi, tas ne vien var izvērsties par mežu ugunsgrēku, bet nopietni apdraud arī tuvumā esošos cilvēkus, kokus, augsni, namīpašumus kā arī var radīt ievērojamus zaudējumus! Tieši tādēļ ugunskuru drīkst kurt tikai tam speciāli ierīkotās vietās.

Dodoties prom, ugunskurs noteikti pilnībā jānodzēš, izmantojot ūdeni vai turpat tuvumā esošo minerālaugsni. Atpūtas vietu drīkst pamest tikai tad, kad ugunskurs vairs nekūp un stiprāka vēja ietekmē nevar atjaunoties.

Foto: MiniStocker/Shutterstock

Nevērīgi izmestie atkritumi var kļūt par cēloni ugunsnelaimei vai veicināt liesmu izplatību, jo īpaši, ja tiek izmesti labi degoši priekšmeti. Atkritumi, kas radušies atpūšoties, jāņem līdzi vai jāatstāj tam paredzētajās atkritumu urnās.

Tos noteikti nedrīkst sadedzināt – atkritumus dedzinot, izdalās toksiskas gāzes, kuras ieelpojot var nodarīt kaitējumu veselībai. Arī aerosolu baloni un uzliesmojoši šķidrumi var uzliesmot un eksplodēt, radot draudus cilvēku veselībai un drošībai.

Kur drīkst veidot apmetnes vietu?

Mežos ārpus aizsargājamām teritorijām apmetņu ierīkošana ir atļauta jebkurā vietā un laikā. Tomēr neizvēlies privātīpašumus.

Aizsargājamās dabas teritorijās - dabas parkos, liegumos, kāpās un ūdeņu aizsargjoslās - apmetnes drīkst veidot tikai īpaši norādītās vietās vai pēc vienošanās ar zemes īpašnieku.

Foto: Raland/Shutterstock

Apmetni vēlams iekārtot īpaši norādītās vietās, piemēram, Latvijas valsts mežu atpūtas vietās vai tur, kur tāda jau bijusi. Veidojot jaunu apmetnes vietu, jāsaudzē dabu. Dodoties projām, aiz sevis visu rūpīgi jāsakopj - savāc savus un iepriekšējo ceļotāju atkritumus, kārtīgi nodzēs ugunskuru, neizmantoto malku novieto vienuviet.

Kā sēņot droši?

Lai sēņošana būtu izdevusies un sagādātu prieku, nevis raizes, Latvijas Nacionālā Dabas muzeja mikoloģe Diāna Meiere "Apollo.lv" dalījās ar vērtīgiem padomiem gan iesācējiem, gan pieredzējušiem, dodoties sēņot.

  • Sēņošanas iesācējiem vajadzētu nesteigties, bet sagaidīt tiešām labu sēņu sezonas sākumu, lai sēnes nav ilgi jāmeklē.
  • Izvēlēties mežu, kurš ir pietiekami populārs sēņotāju vidū. Tur, kur ir sēņotāji, ir arī sēnes.
  • Lasīt tikai tās sēnes, kuras var droši atpazīt un vari būt patiesi pārliecināts par to. Lai labāk pārliecinātos, mikologe iesaka par sēni pajautāt kādam zinošākam vai pieredzējušam cilvēkam.
  • Ļoti vērtīgi ir pieteikties arī kādā no "Facebook: grupām, piemēram, "Sēņu medniekiem", "Latvijas sēņotāji" vai "Latvijas Mikologu biedrība un draugi", kur var precīzi uzzināt informāciju par atrasto sēni.
  • Ja nepazīsti sēni - atstāj to mežā. Šis uzskatāms par galveno sēņotāju likumu gan iesācējiem, gan pieredzējušiem sēņu entuziastiem.

Ieteikumi, lai neapmaldītos

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apkopotā informācija liecina, ka šogad jau 26 reizes ir bijusi nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju palīdzība, lai cilvēki varētu izkļūt no meža vai purva.

Vasaras mēnešos mežā apmaldījušos cilvēku skaits ir vislielākais, kas ir skaidrojams ar to, ka šajā laikā cilvēki dodas mežā ogot un sēņot. Pērn šāda palīdzība bija nepieciešama 81 iedzīvotājam, tai skaitā diviem bērniem.

Piemēram, vakar saņemti divi izsaukumi, kur mežos apmaldījušies cilvēki - Ventspils novada Piltenē un Jēkabpils novada Kalna pagastā. Izmantojot skaņas signālus, cilvēkiem abos gadījumos tika norādīts pareizais virziens izejai no meža un, nākot skaņas virzienā, tie veiksmīgi izkļuva no meža.

Lai sēņošana, ogošana vai ikvakara pastaiga mežā nebeigtos ar pamatīgu izbīli, apmaldīšanos vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, atgādinām dažus vienkāršus padomus, kā neapmaldīties, kā arī ieteikumus, kā pareizi rīkoties, ja tomēr sanācis apmaldīties:

  • Pirms došanās mežā, informējiet piederīgos par to, kurā vietā plānots sēņot vai ogot.
  • Izvēlieties apģērbam un galvassegai spilgtas un košas krāsas.
  • Mežā nedodieties viens.
  • Paņemiet pilnībā uzlādētu mobilo telefonu.
  • Pārliecinieties, ka telefonā ieslēgta atrašanās vietas noteikšana.
  • Paņemiet arī ūdens pudeli un šokolādi, jo tie apmaldīšanās gadījumā palīdzēs atgūt nepieciešamo enerģiju.
  • Atcerieties par kabatas lukturīti un svilpīti.
  • Sekojiet kur dodaties - stigas, elektrolīnijas, zīmīgi koki, dabas objekti.
  • Pievērsiet uzmanību apkārtnei, vai variet saklausīt dzelzceļu, šoseju.

Saprotot, ka esat apmaldījies, nekrītiet panikā! Apsēdieties, atpūtieties, centieties noorientēties apvidū un tikai tad uzsāciet atpakaļceļu. Nemēģiniet sākt haotiski staigāt pa mežu un meklēt atpakaļceļu, jo tādējādi jūs varat ieiet mežā vēl dziļāk.

Centieties saklausīt, kas apkārt atrodas - ja tuvumā atrodas šoseja, ceļš vai dzīvojamā māja, tad nekautrējieties doties uz turieni un pajautāt pareizo virzienu līdzcilvēkiem.

Gadījumos, ja saprotat, ka pašu spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, tad nekavējoties zvaniet glābējiem pa tālruni 112 un nosauciet tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus - kurā vietā iegājāt mežā, cik ilgi uzturaties mežā, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus esat šķērsojis vai kam esat pagājis garām.

Ikvienam sēņotājam var noderēt digitāla Latvijas mežu karte, lai saprastu, kurp doties. Lietderīgi ir izmantot globālo pozicionēšanas sistēmu (GPS), atzīmēt orientierus digitālajā kartē (ir arī tādas, kas lietojamas bezsaistes režīmā), un drošības nolūkos līdzi var paņemt ārējo akumulatoru telefona uzlādēšanai nepieciešamības gadījumā.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu