Laurim Reinikam - 44. Intervija ar dziedātāju par laimes atslēgu un savu ideālo pasauli

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Daudzi Latvijas bērni iemīlējuši lācēnu "Ričiju Rū", kas ir Reiniku ģimenes lolojums. Dziedātājs Lauris Reiniks sarunā ar "Apollo.lv" atzīst, ka nemaz nav viegli rakstīt mūziku bērniem, jo tieši viņi ir vispatiesākā publika. Sarunā dziedātājs arī atklāti stāsta, ka joprojām uzskata sevi par naivu un mēģina dzīvot savā ideālajā pasaulē.

"Es ar projektu "Ričijs Rū" esmu iemests tādā katlā, kur iepriekš sevi neredzēju. Es nebiju tam gatavs, ka bērni koncertos fanos gan par mani, gan par lāci kā par Maiklu Džeksonu," par darbību projektā teic mūziķis.

Vasara ir īpaši aktīvs laiks, kad ir aktīva koncertēšana. Viņš sniedz koncertus gan bērniem ar projektu "Ričijs Rū", gan koncertus pieaugušajiem. Lauris stāsta par to, kāda ir atšķirība starp šīm divām publikām: "Bija smieklīga situācija, ka aiz muguras bija 25 "Ričija Rū" koncerti un uzreiz pēc tam koncerts pieaugušajiem, un pēkšņi es nevarēju saprast, kā man jārunā. Ir bijis ķīselis galvā, kad jāpārslēdzas.

Bet cilvēki visā visumā ir vienādi. Un tad, kad tu redzi, ka prieks ir gan lieliem, gan maziem, tad var novērtēt, ka esi kaut ko jēdzīgu izdarījis."

Projektā katram ir sava loma - bērnu dzejoļu autore ir vecmamma Veronika Reinika, tos par dziesmām pārvērtis mūziķis Lauris Reiniks, bet visa projekta idejas autore ir Rūta Reinika-Preisa. Mūzikas autors atklāj, ka rakstīt bērniem nemaz nav tik vienkārši.

Bērni ir visgodīgākā auditorija. Rūtas Ričards uzreiz pasaka: "Man nepatīk." Bērni nedomā, kas ir politkorekti, viņi vienkārši vai nu klausās, vai ne. Ja ir izdevies radīt kaut ko tādu kā Ričijs Rū, kuru klausās un skatās tādas bērnu masas, tad varam pasist sev pa plecu.

Nevar teikt, ka pieaugušo publika neprot atvērties. Varbūt sākumā esam mazliet kūtrāki, bet, tiklīdz tu ej pie cilvēkiem atvērts un vēl pajoko – kā man patīk to darīt – pajokot un kādu stulbību pateikt –, tad tas atbruņo."

Lauris Reiniks ir sarakstījis neskaitāmas dziesmas, taču kura no tām ir pašam vismīļākā?

"No savām dziesmām man vislabāk patīk dziesma "Es neesmu neprātīgs"." Viņš dzied: "Es neesmu neprātīgs, tikai brīvs." Man patīk gan melodija, gan vārdi, jo tas stāsts ir par to, ka mēs bieži palaižam garām iespējas, jo mēs nobīstamies, ko kāds padomās, nobīstamies, jo neticam sev. Tādējādi mēs nogriežam sev tās lielās iespējas un nedodam iespēju piepildīt sapņus.

Es vienmēr cilvēkiem saku – ejiet, dariet! Tas varbūt ir klišejiski, bet es tiešām tā domāju, jo reizē es to atgādinu arī sev.

Es cilvēkiem arī saku, lai beidz uztraukties, ko citi par viņiem domā. Cilvēki savā ziņā ir egoisti, domājot, ka visi par viņiem domā, taču katrs domā par sevi.

Jautājot, vai pašam izdodas ņemt vērā savu padomu, viņš saka: "Man tas bija jāiemācās. To man iemācīja gluži vienkārši realitāte, ka tu vienā brīdī saproti, ka nevienu tu diži daudz neinteresē. Katrs domā par sevi."

Laurim mīļa dziesma arī ir "Es skrienu": "Es to dziedu jau desmit gadus, bet katru reizi, kad tā izskan, liekas, ka dziesma iznākusi tikai vakar. Arī mazie "Ričija Rū" fani ir sajūsmā par šo dziesmu."

Lauris bieži dalās ar atziņām mkroblogošanas vietnē "Twitter". "Apollo.lv" jau vēstīja, ka pavisam nesen dziedātājs saplūcās ar aktieri Intaru Rešetinu transpersonu fotogrāfijas dēļ.

Lauris sarunā stāsta, ka ir taisnības cīnītājs: "Man ir vienmēr ir bijusi pārliecība par to, ka nevienu nevar apbižot. Mani neviens skolā nekad nav apbižojis, bet es esmu palīdzējis kādam, kurš ir, un jau kopš tā laika man tas nešķiet pareizi. Tā ir mana ideālā pasaule, kādu esmu to iztēlojies."

Viņš nesen rakstīja, ka ir naivs, domājot, ka visi cilvēki ir labi. Jautājot, kad pēdējo reizi nācies vilties cilvēkos, viņš stāstā: "Man ir tāda laba lieta, ka man ir gan laba, gan slikta atmiņa. Man ir laba īsā atmiņa, tāpēc es varu vadīt tiešraižu šovus, bet man ir slikta garā atmiņa, jo man vienkārši izdzēšas ārā viss sliktais.

Laimes noslēpums ir – laba veselība un īsa atmiņa. Man tas ir.

Man patīk arī apgalvojums, ka nav slikti cilvēki, viņiem vienkārši ir slikti. Tad, kad viņam ir slikti, tad viņš to vemj ārā uz visu un to nebūtu jāuzņem personīgi, bet arī tas ir jāsaprot."

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka dziedātājs un kanāla 360TV raidījuma "Pasaki to skaļi" vadītājs Lauris Reiniks atklājis, ka jaunajā sezonā vairs nebūs redzams televīzijas ekrānos.

Reiniks uz laiku pazudīšot, jo dosies mācību braucienā uz Latīņameriku. Sīkākas detaļas gan mūziķis vēl neatklāj.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu