"Latvenergo" prognozē, kad varētu kristies gāzes cenas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gāzes deglis.
Gāzes deglis. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Par enerģētiku atbildīgā Ekonomikas ministrija sāk arvien pozitīvāk izteikties par dabasgāzes pietiekamību nākamajai apkures sezonai. Lai gan pilnas garantijas vēl nav, situācija izskatās labāk nekā vēl pirms kāda mēneša, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Pēdējā nedēļā plaša kritika Ekonomikas ministrijai un valdībai kopumā par komunikācijas trūkumu laikā, kad iedzīvotāji saņem jaunos gāzes rēķinu un joprojām valda neziņa par to, vai šā resursa vispār pietiks visai nākamajai apkures sezonai. Reaģējot uz to, ministrija šodien sarīkojusi plašu iesaistīto preses konferenci.

Mediju pasākumā ļoti daudz žurnālistu, apliecinot, cik aktuāla patlaban enerģētikas joma. Ekonomikas ministre stāstīja, ka patlaban Inčukalna krātuvē iesūknētas 11,6 teravatstundas gāzes. Aptuveni pusei īpašnieku ir Latvijā reģistrēti komersanti, tai skaitā valsts uzņēmums "Latvenergo".

Ja saskaita kopā šo resursa daudzumu ar gāzes apmēru, par kuru piegādi jau noslēgti visi līgumi un rezervēti kuģi, tas precīzi nosedz prognozēto Latvijas gāzes patēriņu gaidāmajās apkures sezonā.

Lai gan situācija tiešām izskatās cerīgāka nekā pirms kāda mēneša, svarīgi piebilst, ka šī drošība pagaidām vēl ir tikai teorētiska. Proti, Latvijā komersanti var izvēlēties pārdot savu gāzi uz ārvalstīm, vienlaikus ārzemnieki var tirgot mūsu patērētājiem. 100% garantiju nav joprojām.

Tāpat, pat ja gāzes apkures sezonā fiziski pietiks, joprojām jautājums, cik tā mums maksās. "Latvenergo" vadība prognozē, ka šī krīze nebūs mūžīga un cenas varētu sākt sarukt nākampavasar, taču pagaidām gāze gan primārajā tirgū tieši no piegādātājiem, gan sekundārajā tirgū, proti, pārpērkot no citiem reģionā jau esošo resursu, ir ļoti dārga.

"Latvenergo" joprojām tur slepenībā, cik izmaksāja pavasarī nopirktās nepilnas divas teravatstundas gāzes, bet summa nav tālu no 300 miljonu eiro. Par tik Igaunijas "Eesti Gas" iegādājās divas teravatstundas šā resursa no Norvēģijas.

Mūsu energokompānijas sagādātās gāzes dārdzība ir svarīga gan no elektroenerģijas ražošanos viedokļa Rīgas termoelektrocentrālēs, gan saistībā ar to, cik galvaspilsētas iedzīvotājiem ziemā izmaksās apkure.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu