"Cilvēks bija iereibis." "Ulubele" skaidro adopcijas pārpratumu dzīvnieku patversmē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Suns dzīvnieku patversmē "Ulubele". Ilustratīvs attēls.
Suns dzīvnieku patversmē "Ulubele". Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Svētdien, 7. augustā, dzīvnieku patversmē "Ulubele" radusies nepatīkama situācija - kāda vīriešu kompānija vēlējusies adoptēt suni, tomēr patversmes darbinieki dzīvnieku paturēja. Notikušo kāds kompānijas vīrietis aprakstījis sociālajā tīklā "Facebook". "Ulubeles" vadītāja Ilze Džonsone sarunā ar "Apollo.lv" norāda, ka vīrietis bijis iereibis, un skaidro, kādi ir adopcijas noteikumi un maksa.

"Skumji, ka noticis tāds gadījums un pārpratums. Situācija neviennozīmīga, patversmē ieradās liela kompānija - četri vīrieši.

Cilvēks, kas vēlējās adoptēt suni, bija iedzēris un atteicās aizpildīt adopcijas anketu, kas jau kādu laiku mums ir ieviesta. Dažu gadījumu dēļ tas ir obligāts pasākums.

Kompānija atteicās to aizpildīt," skaidro "Ulubeles" vadītāja Ilze Džonsone.

Patversmes darbinieki norādījuši, ka līdzmaksājums par dzīvnieku ir 120 eiro. Tomēr pēc kāda laika cits darbinieks sacījis, ka jāmaksā 200 eiro. Suns netika adoptēts.

"Piekrītu, ka nebija labākā komunikācija no mūsu puses. Tā izvērtās par garu un nevajadzīgu. Tomēr nevienam no maiņas darbiniekiem nešķita, ka kompānijai uzreiz vajadzētu dot dzīvnieku, kas jau tā ir cietis," norāda Džonsone.

Vīrietis apgalvo, ka dzīvnieku patversmes "Ulubele" darbinieki esot teikuši, ka cena par kucēna adopciju ir 600 līdz 700 eiro. "Esam runājuši ar visiem darbiniekiem, kas svētdien strādāja, neviens to vīriešu kompānijai nav teicis. Tāpat arī darbinieki vairākkārt uzsvēra, ka patversmes teritorijā nav atļauts smēķēt. 

Vīrietis, kas veda kompāniju, sacīja, ka var par draugu galvot un ka viņš ir labs cilvēks. Bet tas ir kā akmenī iecirsts - jebkurš cilvēks, kas ir iedzēris, nevar braukt un adoptēt dzīvnieku. Ļoti grūti ir izvērtēt topošos dzīvnieka saimniekus.

Nevienā brīdī mēs nepozicionējam sevi kā veikalu, kur jebkurš, iedzēris kokteiļus vai ne, var nākt un izvēlēties dzīvnieku kā veikalā nopirkt sviesta paku.

No rīta sazinājos ar vīrieti, kas ievietoja šo ierakstu, izrunājām situāciju, viņš visu saprata. Ļoti skumji, ka viņš turpina šo komunikāciju sociālajos tīklos, turpina sagrozīt faktus. 

Nevar saprast, kāds ir viņa īstais iemesls, ko grib ar to panākt. Es viņam neskaitāmas reizes atvainojos par tērēto laiku, degvielu. Ne visi spēj acīs pateikt to, ko uzreiz vajag pateikt," atzīst patversmes vadītāja.

Ilze Džonsone uzsver, ka domā, vai vērsties policijā par neslavas celšanu, bet apzinās, ka likumsargiem jau tā ir daudz darba. 

Dzīvnieku adopcijas līdzmaksājums patversmē "Ulubele" ir dažāds. 

  • Kaķis vai kaķēns: 50 eiro.
  • Kucēns vai suns līdz divu gadu vecumam: 150 līdz 200 eiro.
  • Suns no divu līdz četru gadu vecumam: 100 eiro.
  • Suns no piecu līdz septiņu gadu vecumam: 70 eiro.
  • Maza auguma suns līdz 10 gadu vecumam: 100 eiro.
  • Suns vai kaķis no 8 gadu vecuma (seniors): no 30 eiro. Tiek piešķirta arī Zelta polise un bezmaksas veterinārā aprūpe patversmē.

Patversme aicina iepazīties ar adopcijas noteikumiem, pirms pieņemt lēmumu adoptēt mājas mīluli.

"Vislielākā maksa ir 200 eiro, retos gadījumos vairāk, ja cilvēks piekrīt palīdzēt patversmei un apmaksāt izmeklējumus vai operācijas.

Izmaksas ir pieaugušas nenormāli, klīnikas paaugstina cenas par veterinārajiem pakalpojumiem, degvielas un elektrības maksas ir pieaugušas.

Tas viss ir kosmoss, bet tas nemaina mūsu attieksmi - mēs nedosim pa labi un pa kreisi dzīvniekus, kas vienreiz jau ir cietuši dažādām mirkļa iegribām, vai kompānijām, kuras smaržo pēc alkohola," skaidro Džonsone.

Par adopcijas maksu patversme uztur dzīvniekus, kas tajā mīt ilgi. "Visi vēlas jaunos un skaistos kucēnus, seniori te dzīvo ilgstoši. Maksa par kucēniem ir lielāka, jo tādā veidā mēs iegūstam līdzekļus, lai uzturētu tos, kuriem visi iet garām. 

Ir līdzmaksājums, jo ir jābūt kaut kādam mēram, lai cilvēks saprot, ka dzīvnieks būs jābaro, jāuztur. Tas nav izdarāms par velti. Līdzmaksājums attur no neadekvātiem gadījumiem," norāda "Ulubeles" vadītāja.

Dzīvnieku patversme "Ulubele" atgādina:

  • Dzīvnieku no patversmes var adoptēt tikai pilngadīga persona. 
  • Dzīvnieks no patversmes tiek atdots tikai personīgi tā nākamajam saimniekam.
  • Katru gadu dzīvnieks jāvakcinē pret trakumsērgu - jārēķinās ar šiem ikgadējiem obligātajiem veterinārmedicīnas izdevumiem.
  • Ļoti ieteicams dzīvnieku no patversmes uz māju aizgādāt ar automašīnu, nevis sabiedrisko transportu.
  • Ja kādu iemeslu dēļ dzīvnieku nevariet paturēt, atrodiet tam jaunu saimnieku. Ja saviem spēkiem netiekat galā, sazinieties ar mums, mēs palīdzēsim dzīvniekam atrast jaunu saimnieku vai arī izmitināt to patversmē.

"Ulubeles" rekvizīti ziedojumiem

  • Biedrība "Dzīvnieku pansija Ulubele"
  • "Ozolaine", Stopiņu pagasts, Ropažu novads.
  • Reģ.Nr. LV40008095993
  • AS Swedbank, Swift: HABALV22
  • Konts: LV97HABA0551028353893
  • Ziedo tiešsaistē: https://www.ziedot.lv/dziviba-ir-vertiba-4259 
  • Paypal: info@ulubele.org
  • Ziedojumu tālruņi: 90006863 (viens zvans = 4,27 eiro), 90006083 (1,42 eiro).
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu