VIDEO ⟩ Pazemināts ūdens līmenis Daugavā pie Ikšķiles iezīmē bēdīgu tendenci (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pļaviņu un Rīgas hidroelektrostaciju (HES) ūdenskrātuvēs ir pazemināts ūdens līmenis līdz pat augusta beigām. Šajā laikā aktīvi uzdarbojas personas, kuras atsegtajās arheoloģiskajās senvietās meklē vēsturiskās liecības. Visbiežāk atradumi nelegāli nonāk pārdošanā ārpus Latvijas, vēstī ReTV Ziņas.

Līdz ar ūdens līmeņa pazemināšanu Daugavā iespēju kājām aiziet uz likteņupē esošo Meinarda salu Ikšķilē, kur atrodas vecākā mūra ēka Baltijā, steidz izmantot ne tikai tūristi, bet arī personas, kuras ar metāla detektoriem cer atrast kādu arheoloģisko liecību, lai gan tas šādās vietās ir pretrunā ar likumdošanu. Tāpēc ikšķilietis Kaspars Špēlis, kā pats saka, ik rītu dodas apgaitā gar Meinarda salu.

"Bez liekas moralizēšanas cilvēkiem arī pasaku, kur jūs atrodaties, ka šī ir kapulauka teritorija," atzina kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža" vadītājs Kaspars Špēlis, kurš teritorijas monitorēšanu veic brīvprātīgi. Viņš atzina, ka nevar noskatīties, kā tādā veidā tiek zaudēta daļa Latvijas vēstures.

"Šīm lietām būtu jāatrodas muzejos, tām ir jābūt zinātniski pētītām, nevis vienkārši kaut kur jāglabājas plauktiņos vai arī jābūt pieejamām kaut kur Skandināvijas vai Vācijas izsoļu namos.

Nemaz nerunājot par to, ka daudzas šīs senlietas atradēji glabā pilnīgi nepiemērotos apstākļos." Kaspars rādīja bedri, kas, visticamāk, izrakta pa nakti, kas arī esot iecienītākais meklētāju darba laiks.

Kā "ReTV" norādīja Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, metāla detektoru izmantošana kultūras pieminekļu izpētē ir jau ilgstoša problēma. Un līdz ar to daļa no vēstures liecībām valstij ir zudusi. "Nevaram bezgalīgi spēlēt šo "kaķis-pele" spēli: kurš tagad pārkāpj un vai mani pieķers vai ne?" telefona sarunā skaidroja NKMP Arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne.

Tāpat aktīvi problēmas risināšanā iesaistās zemju īpašnieki, uz kuru īpašumiem atrodas kultūras pieminekļi.

Plašāk ReTV sižetā:

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu