Brīvprātīgais par cilvēku evakuāciju Ukrainā: Daudzi pieņem lēmumu 30 sekunžu laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Panorāmas" sižeta

Brīvprātīgo aizstāvju rindās Ukrainā ir arī vēsturnieki, kuri ne tikai palīdz evakuēt civiliedzīvotājus, bet arī aicina neatkārtot vēsturi. Latvijas Televīzijai izdevās sazināties ar Džonatanu Bainardu, kurš Ukrainā glābj iedzīvotājus arī situācijās, kad jau sākusies ciemata apšaude.

Steidzot glābt iedzīvotājus no tuvojošās Krievijas armijas, arī viņu auto ir okupantu redzeslokā.

"Lielākā daļa pieņem lēmumu, kad redz artilērijas tuvošanos un kā tiek nogalināti cilvēki, kā nogalina kaimiņus. Tad saprot, ka nav vērts palikt. Esam redzējuši daudzus, kuri pieņem lēmumu 30 sekundēs, un tas lēmums ietekmē viņus uz mūžu. Jo, visticamāk, viņi vairs nekad neatgriezīsies tajā ciematā, tas būs pilnībā iznīcināts. Tā ir cilvēciskā traģēdija aiz tā visa. Parasti iedzīvotāji ir ar šādiem stāstiem," atzīst Džonatans.

Tiesa, ne vienmēr no karadarbības zonas izdodas cilvēku izvest dzīvu. Video redzams, kā brīvprātīgie nogādā drošībā vīrieša līķi, lai sieva, kura par viņa nāvi vēl nezina, to varētu pienācīgi apglabāt.

"Viņš bija precējies. Un viņa sieva bija smagi ievainota. Es nezinu, vai viņa zināja par sava vīra nāvi. Viņa līķi nodevām policijai," atceras Džonatans.

Viņš ir brīvprātīgais, Latvijas organizācijas "Leģenda" biedrs un daļa no atmīnētāju brigādes Ukrainā. Sprādzienbīstamu objektu neitralizēšana ir viņa vienības specialitāte.

Video: "Panorāmas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu