Cihanouska aicina Rietumus uzturēt spiedienu uz Baltkrievijas režīmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska.
Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska. Foto: Zane Bitere/LETA

Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska otrdien aicinājusi Rietumus uzturēt spiedienu uz Baltkrievijas režīmu, bet nepieskaitīt viņas dzimteni Krievijai.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs "Lukašenko nekādos apstākļos nedrīkst tikt leģitimēts uz starptautiskās skatuves", intervijā Polijas laikrakstam "Rzeczpospolita" uzsvērusi 39 gadus vecā Cihanouska, kura tagad dzīvo Lietuvā.

Šomēnes aprit divi gadi kopš Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts Lukašenko. Vēlēšanām sekoja masu protesti, ko varasiestādes nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Lukašenko ir stipri atkarīgs no Kremļa atbalsta un ļāvis izmantot Maskavai Baltkrievijas teritoriju kā placdarmu uzbrukumam Ukrainai, lai gan oficiāli Baltkrievija nav iesaistījusies šajā karā.

Cihanouska uzskata, ka Rietumu sankcijas pret Baltkrieviju nav ideālas, jo tās nav piespiedušas režīmu atbrīvot ieslodzītos.

Baltkrievijas tiesību aizstāvju grupas "Vjasna" rīcībā esošā informācija liecina, ka Baltkrievijā pašlaik ir 1261 politieslodzītais. Viņu vidū ir arī Cihanouskas vīrs, kurš sākotnēji kandidēja prezidenta vēlēšanās, bet tika aizturēts, un Cihanouska ieņēma viņa vietu cīņā par prezidenta amatu ar Lukašenko.

"Sankcijas ir piemērotas, taču tajās ir daudz nepilnību un potenciālo veidu, kā apiet sistēmu," sacīja Cihanouska.

"Rietumu valstis apgalvo, ka nevēlas sodīt baltkrievu strādniekus ar sankcijām, bet vai necieš arī aiz restēm turētie ieslodzītie?" jautāja Cihanouska, norādot, ka Rietumiem ir jāatver acis.

Viņa sacīja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir pastiprinājis Baltkrievijas atkarību no Kremļa.

"Rietumi nedrīkst apvienot Baltkrieviju ar Krieviju (..), bet viņiem ir jāliek Kremlim skaidri saprast, ka Baltkrievijas aneksija no Krievijas puses nav iedomājama," uzsvēra Cihanouska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu