"Bloomberg": Krievija, iespējams, nelegāli importē ieročus no Sīrijas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Steven Thomas/"Twitter"

Kuģis tika manīts Sīrijā ar transportlīdzekļiem kravas nodalījumā, šķērsojot Bosfora šaurumu. Meklējot ieročus karam Ukrainā, Krievija, iespējams, tos ievedusi ar komerciāliem kuģiem no Sīrijas - tā kā šie kuģi nav kvalificējami kā militārie, Turcija atļauj tiem šķērsot Bosfora šaurumu, atsaucoties uz "Bloomberg", vēsta medijs "Unian".

Tā teikts "Bloomberg" paziņojumā, atsaucoties uz jūras izsekošanas datiem un Eiropas izlūkdienestu sarunu partneriem.

Jūlija beigās ASV sankcionēts tirdzniecības kuģis šķērsoja Bosfora šaurumu ceļā no Sīrijas uz Krieviju. Eiropas izlūkdienestu amatpersonas, kas izsekoja šo "Sparta II" kuģi, apgalvo, ka tas vedis militāro tehniku.

ASV amatpersona, kas ir pazīstama ar šo lietu, sacīja, ka ASV valdība uzskata, ka Krievija izmantoja šo tirdzniecības kuģi, lai pārvestu militārās preces pāri Melnajai jūrai, un šo faktu apstiprināja Eiropas izlūkdienesta ziņojums.

"Sparta II", visticamāk, ieveda militāro tehniku no Sīrijas Tartusas ostas, kā liecina izlūkdienestu dati un satelītattēli no 17. līdz 25. jūlijam.

Kuģis tika pamanīts Sīrijā ar transportlīdzekļiem kravas nodalījumā, šķērsojot Bosfora šaurumu, un vēlāk identificēts Novorosijskā ar vismaz 11 transportlīdzekļiem, kuri, iespējams, tiek izkrauti.

Jūras izsekošanas dati liecina, ka kuģis, kas pieder uzņēmumam "Oboronologistics Ltd", kuram ASV maijā noteica sankcijas un kuru kontrolē Krievijas Aizsardzības ministrija, minētajos datumos veica reisu, acīmredzot bez NATO dalībvalsts Turcijas iejaukšanās. Turcijas amatpersona, kas ir informēta par šo jautājumu, aģentūrai "Bloomberg" sacīja, ka tirdzniecības kuģis tiks pārbaudīts tikai tad, ja būs saņemts ziņojums vai aizdomas par pārkāpumu.

Kā zināms, Turcija 26. februārī noteica aizliegumu Krievijas karakuģiem iebraukt Melnajā jūrā.

Papildu resursus karam pret Ukrainu Kremlis meklēja citur, piemēram, Irānā, no kuras agresors cenšas iegādāties dronus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu