Krievija sola ieslodzītajiem brīvību apmaiņā pret karošanu Ukrainā. Daudzi apņēmušies spēlēt "krievu ruleti" (9)

Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Cietuma kamerās ieslodzītajiem tiek solīta brīvība un bagātība. Radinieki sarunājas ar ieslodzītajiem, kuri apsver piedāvājumu karot Ukrainā. Tad ieslodzītie pazūd, atstājot savus tuviniekus uztraukumā par viņu dzīvībām un sēru vēstīm no slimnīcām, vēsta CNN.

Šāda aina manīta cietumos visā Krievijā. Krievijas nežēlīgais un asiņainais iebrukums Ukrainā ilgst jau gandrīz sešus mēnešus. Tā kā armija ir uz izsīkuma robežas, arvien vairāk pierādījumu liecina, ka Kremlis karā izdara šausminošas izvēles, iesaucot Krievijas cietumu ieslodzītos.

Mēnesi ilgušajā izmeklēšanā CNN ir runājis ar ieslodzītajiem, kuri ir iekļuvuši Krievijas jaunākajā vervēšanas shēmā, kā arī viņu radiniekiem un draugiem. Aktīvisti uzskata, ka desmitos cietumu visā Krievijā ir uzrunāti simtiem ieslodzīto - no slepkavām līdz narkotiku lietotājiem.

Daži no viņiem ir pat iesaukti armijā no cietuma, kurā atrodas viens no Krievijā ieslodzītajiem amerikāņiem - jūras kājnieks Pols Velans. Viņa brālis Deivids jūlijā paziņojumā sacīja, ka ir dzirdējis, ka desmit brīvprātīgie no "IK17" Mordovijā ir devušies uz frontes līnijām Ukrainā.

CNN pārbaudīja desmitiem īsziņu, kurās detalizēti aprakstīta vilinošā atlīdzība, kas piedāvāta par karošanu Ukrainā. Jaunākie Rietumu novērojumi liecina, ka kopš iebrukuma sākuma ir nogalināti vai ievainoti līdz 75 000 Krievijas karavīru (Kremlis šo apgalvojumu noliedz).

Sarunā ar CNN kāds uz vairākiem gadiem par narkotiku lietošanu notiesātais cietumnieks rakturoja Krievijas piedāvātos nosacījumus un apstākļus. Ar mediu ieslodzītais sarunājas no savas samērā šaurās cietuma kameras, kur pa divstāvu gultām ložņāja kaķis un pie veca televizora pieliktais ventilators atvēsināja telpu, kurā gaiss praktiski neieplūst. 

"Viņi pieņems slepkavas, bet ne izvarotājus, pedofilus, ekstrēmistus vai teroristus," viņš teica. "Tiek piedāvāta amnestija vai apžēlošana sešu mēnešu laikā. Kāds runā par 100 000 rubļu mēnesī, cits - par 200 000 rubļu. Dažādi."

Viņš sacīja, ka piedāvājums tika izteikts, kad jūlija pirmajā pusē cietumā ieradās neidentificēti vīrieši, kas, domājams, ir kāda privāta militāra darbuzņēmēja firmas pārstāvji, un ka, piedaloties programmā, viņi tiks divas nedēļas apmācīti Rostovas apgabalā Krievijas dienvidos. Ieslodzītais, kuram ir divu gadu militārā dienesta stāžs, norādīja, ka vervētāji uz to neuzstāj. 

"Manā gadījumā, ja tas ir reāli, esmu gatavs karot," teica ieslodzītais.

"Man tas ir ļoti svarīgi: būt ieslodzītam gandrīz desmit gadus vai izkļūt no cietuma pēc sešiem mēnešiem, ja paveiksies. Bet tas ir tad, ja paveicas. Es tikai vēlos pēc iespējas ātrāk atgriezties mājās pie bērniem. Ja pastāv tāda iespēja, tad kāpēc ne?"

Ieslodzītais sacīja, ka 50 ieslodzītie jau ir atlasīti iesaukšanai un ievietoti karantīnā cietumā, bet viņš ir dzirdējis, ka kopumā karot pieteikušies aptuveni 400 ieslodzītie. Tiesību aktīvisti, kas strādā Krievijas cietumu sistēmā, pauduši, ka kopš jūlija sākuma viņus ir pārpludinājuši ziņojumi no satrauktiem radiniekiem, kuri ir noraizējušies par ieslodzīto likteņiem.

"Pēdējās trijās nedēļās [jūlijā] ir vērojams ļoti liels šī projekta vilnis, kura mērķis ir savervēt tūkstošiem Krievijas ieslodzīto un sūtīt viņus karā," sacīja ieslodzīto aizstāvju grupas "Gulagu.net" vadītājs Vladimirs Osečkins.

Viņš piebilda, ka dažiem no viņiem tika apsolīta piecu miljonu rubļu (aptuveni 80 000 eiro) izmaksa ģimenēm nāves gadījumā, taču visas finansiālās saistības, iespējams, nekad netiks izpildītas. "Nav nekādu garantiju, nav īsta līguma. Tas ir nelikumīgi," viņš teica.

Daži ieslodzītie un viņu ģimenes locekļi, šķiet, ļoti vēlējās, lai iesaukšana notiktu, sacīja Osečkins, citējot dažu CNN aptaujāto ieslodzīto ģimeņu atbildes.

Osečkins izteica pieņēmumu, ka ieslodzītie tiek efektīvi izmantoti, lai piesaistītu ukraiņu pozīcijas, tādējādi ļaujot Krievijas karaspēkam veikt precīzu prettriecienu.

"Viņi iet pirmie, un, kad Ukrainas armija viņus ierauga, tā uzbrūk. Tad krievu karavīri redz, kur atrodas ukraiņi, un bombardē to vietu."

CNN sazinājās ar Krievijas Aizsardzības ministriju un Ieslodzījuma vietu pārvaldi, lai saņemtu komentārus par apgalvojumiem, ka ieslodzītie tiek iesaukti karot Ukrainā. Neviena no iestādēm neatbildēja.

Lai gan vervēšana ir tikai sākumposmā, ir parādījušās pirmās ziņas no ievainoto ieslodzīto ģimenes locekļiem, kuri atrodas Krievijas atbalstīto separātistu Luhanskas apgabala slimnīcā.

CNN ir aplūkojusi īsziņas, ar kurām apmainījušies radinieki un cietumnieki, kas acīmredzot jau nosūtīti uz fronti. Viena cietumnieka sieva sīki apraksta, kā sazinājās ar savu vīru, kurš ievainots gulēja kādā Luhanskas slimnīcā. Sieva sacīja, ka tikai trīs no viņas vīra desmit cietumnieku vienības joprojām ir dzīvi. CNN ir zināma ievainotā identitāte, bet medijs nevarēja apstiprināt viņa hospitalizāciju, jo separātistu medicīnas iestādes ar šādu informāciju nedalās.

Citas īsziņas starp radiniekiem arī detalizēti aprakstīja Krievijas tieslietu sistēmā nonākušo cilvēku izmisumu, kur 99% tiesas prāvu beidzas ar notiesājošu spriedumu un korupcija smagi apgrūtina pārslogoto sodu sistēmu. Šomēnes viens ieslodzītais, izmantojot lietotni "WhatsApp", brālim aprakstīja savas izjūtas par lēmumu doties karā.

Ieslodzītais: "Es braukšu. Bet mammai nesaki, tā būs labāk. Citādi viņa ļoti uztrauksies un satraukti reaģēs uz katru vēsti."

Ieslodzītā brālis: "Tieši tā, mēs reaģēsim uz katru ziņu. Ja tu mums pateiksi, kur tu esi, ko tu dari, mēs būsim mierīgāki, jo vismaz zināsim, kur meklēt."

Ieslodzītais: "Es pat nezinu. Visu izšķirs fakti. Es zinu, ka mēs brauksim uz 12. cietumu un pēc tam, kad tur būsim sapulcināti, uz divām nedēļām uz Rostovu, kur ir centrs, un tad uz fronti. Es esmu gatavs braukt. Daudz variantu [dzīvē], bet tagad ir tikai viens. Tāpēc es piekritu."

Ieslodzītā brālis: "Tu varētu strādāt cietumā, lasīt grāmatas, iegūt kvalifikāciju IT vai svešvalodās."

Ieslodzītais: "Es jau esmu par vecu šādām lietām."

Maskavas karaspēks ir izsīcis vairāk nekā piecus mēnešus ilgā neveiklā un nogurdinošā iebrukuma laikā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins sākotnēji paziņoja, ka karā nav iesaistīti obligātā dienesta karavīri. Vēlāk Krievijas Aizsardzības ministrija atzina, ka daži šādi karavīri acīmredzamas kļūdas dēļ nonākuši frontē. Kremlis ir paziņojis, ka vispārēja mobilizācija Krievijā nenotiks, iespējams, baidoties, ka tas būtu nepopulārs lēmums.

Aktīvisti un ieslodzītie apgalvoja, ka cietumnieku vervēšana notiek privātā militārā darbuzņēmēja "Wagner" paspārnē, uz kuru neattiecas Krievijas armijas aizliegums nodarbināt notiesātos. Ieslodzītie nav rādījuši radiniekiem vai aktīvistiem līgumus, tāpēc precīzi līguma noteikumi vai darba devējs joprojām nav skaidri. Uzņēmums "Wagner", kas darbojas visā pasaulē un ko vada Jevgeņijs Prigožins, kurš pazīstams kā "Putina pavārs", ir visizplatītākais Krievijas militārais darbuzņēmējs. Prigožins noliedz saikni ar "Wagner".

Skaidrības trūkums kopā ar ieslodzīto klusēšanu tikai pastiprina radinieku bažas. Kāda  Krievijas ieslodzītā pusmāsa Oksana stāstīja, ka abu māte sākotnēji bija priecīga saņemt dēla algu, bet, kopš viņš pazudis no ziņapmaiņas lietotnēm,  ir ļoti noraizējusies.

"Šī ir vismazāk aizsargātā iedzīvotāju daļa. Putins teica, ka uz fronti netiks sūtīti algotņi, taču tas notika. Būs ļoti grūti atklāt, ka viņi ir nosūtīti."

"Mēs zinām, ka viņš atradās Rostovas apgabalā," sacīja Oksana, piebilstot, ka brālis apgalvojis, ka strādā cita cietuma rūpnīcā. "10. jūlijā viņš piezvanīja mammai no jauna "WhatsApp" numura un lūdza atsūtīt pases kopiju, lai viņa saņemtu viņa algu. Maz ticams, ka viņš atradās cietumā, jo ieslodzītā darba alga parasti tiek pārskaitīta uz viņa paša kontu." 

"Es sazinos ar daudziem radiniekiem, un viņiem visiem ir viens un tas pats scenārijs: "Nosūtiet pases datus. Nekādu kontaktu"," viņa teica.

Jūlija beigās māte saņēma ziņu no dēla jaunā numura. Viņa atpazina dēlu pēc viņa sliktā krievu valodas lietojuma. Tajā tika apgalvots, ka viņš ir vesels un ar viņu viss kārtībā, taču netika sniegta sīkāka informācija par viņa atrašanās vietu. "Vēl ir atlicis nedaudz laika, bet viss mainās strauji," viņš rakstīja. "Kad varēšu, es tev piezvanīšu."

Vēlāk mātei piezvanīja persona, kas sevi dēvēja par grāmatvedi, un apsolīja pēc nedēļas atnest viņai dēla algu skaidrā naudā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu