"Vēršanās pret nevainīgiem cilvēkiem." Aizliegums izsniegt tūristu vīzas Krievijas pilsoņiem ir grūti pieņemams, norāda Šolcs (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: dpa/scanpix

Vācijas kanclers Olafs Šolcs ceturtdien, 11. augustā, nācis klajā ar paziņojumu, ka iebilst pret tūristu vīzu izsniegšanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem, jo tā esot vēršanās pret nevainīgiem cilvēiem.

"Tas ir [Krievijas diktatora Vladimira] Putina karš, tādēļ man ļoti grūti pieņemt šo ideju," žurnālistiem Berlīnē norādījis Šolcs.

Viņš piebildis, ka, reaģējot uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, pret to jau vērstas "ļoti tālejošas sankcijas", taču, viņaprāt, sankcijas tikšot vājinātas, ja tās "tiks vērstas pret ikvienu, ieskaitot nevainīgus cilvēkus".

Kā ziņots, Igaunija un Somija vērsušās pie pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, aicinot pārtraukt tūristu vīzu izsniegšanu krieviem.

Ceturtdien, atzīstot Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, šim aicinājumam pievienojusies arī Latvijas Saeima.

Tikmēr Eiropas Komisijas (EK) pārstāve ceturtdien apgalvojusi, ka vispārējs tūrisma vīzu izsniegšanas aizliegums saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem noteikumiem neesot iespējams un ka katrs vīzas pieprasījums esot izskatāms individuāli.

Saskaņā ar maijā izplatītajām EK vadlīnijām dalībvalstis var atteikt vīzas izsniegšanu pēc individuāla pieprasīja izsvēršanas, ja konkrētā persona rada apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai, iekšējai drošībai vai starptautiskajām attiecībām.

Tajā pašā laikā EK pārstāve izteikusies ka dalībvalstis "nedrīkstot pārkāpt starptautiskās tiesības".

Dažiem cilvēkiem vīzas ir jāizsniedz humānu apsvērumu dēļ vai arī tāpēc, ka tās ir ģimenes locekļi ES dzīvojošām personām, žurnālisti vai disidenti, norādījusi EK pārstāve.

Neskatoties un to Igaunija ceturtdien jau paziņojusi, ka ar zināmiem izņēmumiem pārtrauc vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem.

Latvija par vīzu izsniegšanas pārtraukšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem paziņoja jau pagājušajā nedēļa.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu