Tviterī "cepiens" ap aktrises Linartes un reanimatologa Fūrmaņa izteikumiem par "vegānisma saistību ar depresiju" (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums/Twitter/Apollo.lv kolāža

Aktrises Marijas Linartes publicētais video, kur viņa runā par savu problemātisko sejas ādu un kāda kolēģa komentāru, ka tas viņai no gaļas neēšanas, izraisījis plašu rezonansi. 

"Man agrāk bija lielas problēmas ar sejas ādu, tagad tā vairs nav, bet man šodien darbā

viens kolēģis pateica, ka man esot slikta seja, citēju, - jo es neēdu gaļu.

Because I'm vegan (jo esmu vegāne - lat.). Un es tagad esmu okei, bet, pieņemsim, ja viņš man to būtu pateicis pirms mēneša, diviem, kad es biju superdziļā depresijā, tas būtu beidzies, iespējams, superbēdīgi. Kāpēc es šo saku - nesakiet nevienam šādas lietas! Jūs, pirmkārt, nezināt, kas ar cilvēku notiek, līdz ar to jūs varat nodarīt ļoti lielu ļaunumu. Otrkārt, ļaujiet cilvēkiem būt! Citu cilvēku sejas, ķermeņi, nekas nepieder nevienam citam, izņemot viņiem pašiem," video atklāj Linarte. 

Lai arī daudzi piekrita viņas sacītajam un uzsvēra - ļaujiet cilvēkiem būt, skaļāko rezonansi izraisījis anesteziologa, reanimatologa Roberta Fūrmaņa "Twitter" ieraksts: 

"Riskēju tapt aprakts ar "Twitter" komentāriem. Vegānisms un depresija - savstarpēji korelējošas situācijas. Gadās, kad pirmais noved pie otrā. Cilvēks nav radīts, lai ietu galējībās. Visam jābūt sabalansētam." 

Ļaudis komentāros norādījuši, ka fokuss uz Linartes teikto bijis "ļaujiet būt", un aicinājuši ārstu dalīties ar datiem, kas pierādītu viņa teikto. "Nez kāpēc likās, ka ārstu domāšana balstās zinātnē. Pat ja vegāniem depresija ir biežāk, tam var būt ar uzturu nesaistīti iemesli. Piemēram, vegānismu biežāk izvēlas cilvēki, kam rūp ētika, planēta u.tml. Ir loģiski pieņemt, ka šādiem cilvēkiem ir vairāk psiholoģisku risku," rakstīja kāds "Twitter" lietotājs. "Iespējams, ka GADĀS, ka vegānisms noved pie depresijas. Bet tikpat droši var teikt, ka GADĀS, ka gaļēšana noved pie depresijas, vai ne tā? No Jums kā no ārsta gan negaidīju tādus nezinātniskus formulējumus," izteicās vēl kāds sociālo tīklu lietotājs.

Fūrmanis gan norādījis, ka viņa viedoklim ir literatūras apstiprinājums. "Šāda korelācija nenozīmē, ka vegāni ir slikti cilvēki. Vienkārši zināms fakts. Nevajag apvainoties," uzsver ārsts.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu