"Virši-A" apsver nākotnē atvērt DUS arī kaimiņvalstīs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums AS "Virši-A" neizslēdz iespēju nākotnē atvērt degvielas uzpildes stacijas (DUS) arī kaimiņvalstīs, piektdien vebinārā par pirmā pusgada rezultātiem sacīja "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Vība.

Patlaban "Virši-A" plānos vēl ir audzēt staciju tīklu un tirgus daļu Latvijā. Vība sacīja, ka uzņēmuma mērķis ir līdz 2024.gadam palielināt DUS skaitu Latvijā no esošajām 68 līdz vairāk nekā 80.

Vienlaikus Vība norādīja, ka uzņēmumam ir izaugsmes ambīcijas un neizslēdza iespēju, ka pāris gadu laikā "Virši-A" varētu sākt DUS atvēršanu arī ārvalstu tirgos - sākotnēji kaimiņvalstīs, bet tikšot vērtēta iespēja atvērt DUS arī citās valstīs.

Šogad pirmajā pusgadā "Virši-A" atvēra trīs jaunas DUS Rīgā, bet trīs DUS ir rekonstruētas. Tuvāko nedēļu laikā plānots atvērt jaunu DUS Daugavpilī.

Vība skaidroja, ka patlaban "Virši-A" koncentrējas uz Rīgu, kur līdz šim uzņēmuma DUS bija pārstāvētas mazāk, kā arī citiem vēl neapgūtiem Latvijas reģioniem.

Tāpat Vība informēja, ka uzņēmuma mērķis 2024.gadam ir palielināt gada neto peļņu līdz deviņiem miljoniem eiro, kā arī audzēt veikalu sektora īpatsvaru apgrozījumā virs 50%. Patlaban veikali nodrošina mazāk par 50% no apgrozījuma.

Jau ziņots, ka "Virši-A" un ar to saistīto grupas uzņēmumu apgrozījums pirmajā pusgadā sasniedzis 154,713 miljonus eiro, kas ir par 59,8% jeb 57,9 miljoniem eiro vairāk, salīdzinot ar 2021.gada sešu mēnešu rezultātiem, savukārt uzņēmuma neto peļņa pieauga 2,1 reizi un sasniedza 5,589 miljonus eiro.

"Virši-A" EBITDA jeb peļņa pirms procentu, nodokļu, amortizācijas un pēc nomas atskaitījumiem sasniedza 6,6 miljonus eiro, kas ir 47,6% pieaugums salīdzinājumā ar 2021.gada sešu mēnešu rezultātiem.

Uzņēmuma kopējie ieguldījumi 2022.gada pirmajā pusgadā ir pieauguši par 117,2% jeb par vairāk nekā 4,8 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2021.gada salīdzināmo periodu un sasniedza aptuveni deviņus miljonus eiro.

Būtiska daļa no ieguldījumiem virzīti uz tālāku uzņēmuma degvielas uzpildes staciju (DUS) tīkla paplašināšanu un modernizēšanu. 2022.gada pirmajos sešos mēnešos DUS tīkls paplašinājies vēl par trīs uzpildes stacijām, kas atrodas Rīgā - Ulmaņa gatvē, Torņkalnā un Satekles ielā.

Tāpat uzņēmums turpināja veikt ieguldījumus un veicināt saspiestās dabasgāzes (CNG) pieejamību tirgū, kā arī stratēģiskās attīstības ietvaros uzņēmums būtisku lomu paredz elektroenerģijai un ar to saistītajiem produktiem. Uzņēmums ir sācis aktīvu sadarbību ar vairāk nekā 30 Latvijas elektroenerģijas ražotājiem, kuru enerģijas avoti ir ūdens, saule, biomasa, biogāze, un veic uzņēmuma efektivitāti un rentabilitāti uzlabojošas darbības elektroenerģijas vairumtirgū.

2021.gada pirmajā pusgadā "Virši-A" strādāja ar 96,836 miljonu eiro apgrozījumu un guva 2,624 miljonu eiro peļņu.

Jau ziņots, ka 2021.gadā "Virši-A" koncerna auditētais apgrozījums pieauga par 28,8%, sasniedzot 220,882 miljonus eiro, bet koncerna peļņa bija 6,616 miljonu eiro, kas ir par 58% vairāk nekā gadu iepriekš. "Virši-A" koncernā ietilpst mātessabiedrība "Virši-A", SIA "Viršu nekustamie īpašumi", SIA "Virši loģistika" un SIA "Virši Renergy".

Uzņēmuma akcionāri, pēc "Nasdaq Riga" publiskotās informācijas, pirms akciju iekļaušanas biržas alternatīvajā tirgū "First North" bija Jānis Riekstiņš (23,8%), Jānis Rušmanis (23,6%), Ruta Plūme (23,6%), Ilgvars Zuzulis (14,5%) un Andris Priedītis (14,5%). Kompānijas akcijas kopš 2021.gada 11.novembra ir iekļautas "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North".

Publicēta: 12.08.2022 12:21

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu