Norvēģijā eitanizēta valzirgu mātīte vārdā Freja (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Norvēģijas varasiestādes svētdien, 14. augustā, paziņoja, ka ir eitanazējušas valzirgu, kas Oslo bija piesaistījis skatītāju pūļus. Secināts, ka valzirgs rada apdraudējumu cilvēkiem, vēsta "CBS News". 

Pēdējās nedēļās 1320 kilogramus smagā valzirga mātīte, kuru mīļi dēvēja par Freju, Norvēģijā kļuva par populāru apskates objekt, neraugoties uz amatpersonu brīdinājumiem, ka cilvēkiem nevajadzētu pietuvoties un pozēt fotogrāfijām ar milzīgo jūras zīdītāju. Freja mīlēja uzrāpties uz mazām laivām, nodarot tām bojājumus.

Valzirgi ir aizsargājami, un vēl pagājušajā mēnesī amatpersonas pauda cerību, ka Freja aizies pati un ka eitanāzija nebūs galējais līdzeklis.

Taču Norvēģijas Zivsaimniecības direktorāts paziņoja, ka Freja tika iemidzināta svētdienas, 14. augustā, agrā rīta stundā, "pamatojoties uz vispārēju novērtējumu par pastāvīgiem draudiem cilvēku drošībai".

"Pēdējās nedēļas novērojumos uz vietas tika noskaidrots, ka sabiedrība nav ņēmusi vērā pašreizējo ieteikumu ievērot drošu distanci no dzīvnieka," norādīja direkcija. "Tāpēc direktorāts secināja, ka potenciālā kaitējuma iespēja cilvēkiem bija liela un dzīvnieku labturība netika nodrošināta."

Direkcijas vadītājs Franks Bakke-Jensensens sacīja, ka tika apsvērtas citas iespējas, tostarp dzīvnieka pārvietošana citur. Tomēr izlemts par labu eitanāzijai.

"Mēs izjūtam, ka šis lēmums var izraisīt negatīvu reakciju sabiedrībā, taču esmu pārliecināts, ka šis bija pareizais lēmums," sacīja Bakke-Jensensens.

"Mēs ļoti rūpējamies par dzīvnieku labturību, taču cilvēku dzīvībai un drošībai ir jābūt prioritārai."

Atlantijas valzirgi parasti dzīvo Arktikā. Ir neparasti, ka tie ieceļo Ziemeļjūrā un Baltijas jūrā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu