Geji, nevis nacisti: kāpēc Krievijas propaganda maina tēmu par Ukrainu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Kopš Ukrainas kara sākuma Krievijas propagandas mediji radīja vēstījumu, ka "ukraiņi ir nacisti" un krievi veiks "denacifikāciju". Tagad situācija ir būtiski mainījusies, proti, pēdējā laikā prokremliskie mediji vienbalsīgi apgalvo, ka ukraiņi ir tradicionālo vērtību iznīcinātāji, atbalsta gejus un veido "geju bataljonus", ziņo medijs "15min".

Lai gan Krievijā ir likums, kas aizliedz "geju propagandu" un ilgu laiku seksuālo minoritāšu tēma valsts televīzijas kanālos bija pilnīgs tabu, tagad propagandisti izteikti izmanto šo tēmu pret ukraiņiem.

Viena no Krievijas galvenajām propagandistēm Olga Skabejeva, kura kopā ar vīru Jevgeņiju Popovu vada propagandas raidījumu "60 minūtes", intervijā Anatolija Šarijas "Youtube" kanālā pēkšņi sāka runāt par "geju bataljoniem".

Viņa apgalvo, ka ASV it kā sūta geju bataljonus uz Donbasu, lai "iekarotu" šo reģionu. Viņa arī atgādināja, ka Ukrainas armijā ir LGBT bataljons.

"Donbass ir Krievijas pasaule. Kāpēc ukraiņu banderovieši ne tikai paši tur dodas, bet vēl atved gejus?" saka Skabejeva.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Iepriekš Skabejeva savā raidījumā skaidroja, ka ASV prezidents Džo Baidens it kā devis rīkojumu ukraiņiem rīkot geju gājienus Krievijas kontrolētajā Donbasā.

Donbass ir neformāls vēsturisks, ekonomisks un kultūras reģions, kas ietver Luhanskas un Doneckas apgabalus Austrumukrainā.

Kara plosītajā Ukrainā, jo īpaši Krievijas kontrolētajā Donbasā, nav notikušas geju parādes un tuvākajā laikā tādas nav plānotas, raksta "15min".

Jūnija vidū Krievijas medijos tika aktualizēts jautājums par homoseksuālām attiecībām starp Ukrainas aizstāvjiem. Šī bija viena no galvenajām tēmām pazīstamā Kremļa propagandista un homofoba Dmitrija Kiseļova raidījumā "Vesti nedeļi", kas tika rādīts 12. jūnijā.

Raidījumā tika publiskots video, kurā it kā redzama gūstā nonākušā Harkivas teritoriālās aizsardzības cīnītāja pratināšana.

Ierakstā dzirdams, kā jauns vīrietis stāsta par sevi - Nikolajs Ivanovičs Čudakovs, dzimis 1988. gadā Novosibirskā, bet trīs gadu vecumā pārcēlies uz Ukrainu. Viņš apgalvo, ka pievienojās teritoriālajai aizsardzībai 26. februārī, divas dienas pēc uzbrukuma.

"Kaujas gejs," viņš mierīgi piebilst.

Kad viens no trijiem pratinātājiem jautā, kas tas ir, Čudakovs paskaidro, ka pirms trim nedēļām viņš esot saņēmis pavēli no iecirkņa komandiera.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka viņš ir izvarots, ieslodzītais atbild apstiprinoši. Viņš uzreiz paskaidro, ka viņš nav homoseksuāls, bet "tikai izpildīja pavēli".

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Taujāts, vai daudziem viņa kaujas biedriem ir bijusi tāda pati pieredze, Čudakovs bilst, ka daudziem tā ir, bet citi par to kauna dēļ nerunā.

Kiseļovs gan raidījumā, gan tajā pašā vakarā "vesti.ru" publicētajā tekstā šo grupējumu sauc par "Zilo austeri" - tā tika dēvēts geju bārs populārajās ASV veidotajās "Policijas akadēmijas" filmās.

"Kad Krievijas un Donbasa apvienotie spēki metodiski sagrauj nacistu vienības, Ukrainai ir vajadzīga vismaz cita veida uzvara," viņš rakstīja. "Atjautīgā Eiropa sabiedrībai piedāvā jaunu tēmu - LGBT karavīri dodas cīņā pret "tumsonīgo" Krieviju."

Portāla TVNET faktu pārbaudes projekts "Faktomāts" skaidro, ka video redzamā cilvēka nedabīgi mierīgā balss un pretrunas izteikumos – nosauc sevi par geju, bet neatzīst, ka ir homoseksuāls, – rada aizdomas, ka gūstekņa apgalvojumi varētu nebūt patiesība.

To apstiprina arī tas, ka ne no viena cita avota nav saņemts apstiprinājums nedz informācijai par homoseksuāliem cilvēkiem Harkivas teritoriālās aizsardzības spēkos, nedz par vienību "Zilā austere".

Nosaukums "Zilā austere" Ukrainas bruņotos spēku kontekstā atrodams vien "Telegram" kanālā "Starše Eddi".

Atceroties literatūru

 

Jūlijā NTV televīzijas raidījumā "Mesto vstrechi" skandalozais krievu politiķis Boriss Nadeždins sāka skaidrot, kā ukraiņi saglabā savu cīņassparu.

"Senās Grieķijas varoņi - ja esat lasījuši Homēra "Iliādu" un "Odiseju" - viņi visi bija homoseksuāli, un tieši tas deva viņiem cīņas sparu," televīzijas tiešraidē apgalvoja politiķis.

Tā nav taisnība.

Abos Homēra eposos aprakstīti notikumi 13. gadsimtā pirms mūsu ēras, un tie ir lepni, apbrīnojami un slavēti. "Iliādā" aprakstīts Trojas karš, "Odisejā" - Odiseja un citu ahaju atgriešanās mājās no Trojas kara. Senās Grieķijas mitoloģijā Odisejs bija Itakas karalis un Penelopes vīrs.

Viņa homoseksualitāte eposos nav pieminēta.

Nacismu meklē arī rotaļlietās

Pēc tam, kad "Lego" paziņoja par aiziešanu no Krievijas tirgus, Valsts domes deputāts Aleksejs Žuravļovs paziņoja, ka šīs rotaļlietas veicina homoseksualitāti bērnu vidū, un piebilda, ka viņš esot redzējis "Lego" ar nacistu simboliku.

Tā arī nav taisnība. "Lego" pārstāvji Krievijā noliedza deputāta teikto un paziņoja, ka netiek ražoti komplekti ar nacistu tematiku.

Šī nav pirmā reize, kad skandalozais deputāts izceļas ar saviem dīvainajiem izteikumiem.

Augusta vidū viņš raidījumā "60 minūtes" draudēja nogalināt vācu žurnālistus, sakot, ka viņi ir nacisti.

Šis paziņojums pārsteidza pat raidījuma vadītāju, propagandistu Juriju Popovu, kurš steidzās nomierināt nikno politiķi.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ienaidnieka meklēšana

Vītauta Dižā universitātes (VDU) profesors Gintauts Mažeikis apgalvo, ka homofobijas vilnis Krievijas valsts televīzijā ir iekšzemes procesu rezultāts.

"Pašreizējā Putina valdība izliekas, ka tā vienlaikus atjauno gan Padomju Savienību, gan imperiālo Krieviju. Šādam projektam bija nepieciešams radīt vēl universālāku ienaidnieku. Šis ienaidnieks ir "jeņķi" - amerikāņi, kā tas ir bijis kopš padomju laikiem. Arī ebreji un geji ir bijuši universāli ienaidnieki kopš PSRS laikiem.

"Parasti, kad mēs redzam totalitārisma rašanos, daudzās valstīs šīs iezīmes sakrīt - kad autoritāra valsts kļūst totalitāra. Viena no šīm iezīmēm ir nepieciešamība pēc universāla, vispārēja ienaidnieka. Kad Putina režīms bija autoritārs, bija vajadzīgi individuāli ienaidnieki, piemēram, Mihails Hodorkovskis vai Aleksejs Navaļnijs," skaidroja Mažeikis.

Mažeikis atgādināja, ka naratīvs par "sliktajiem gejiem" nav nekas jauns - pēc Krimas aneksijas 2014. gadā krievu propagandisti sāka dēvēt Eiropu par "gejropu" un uzsvērt, ka ASV sabrūk tradicionālās vērtības, kamēr Krievijā tās tiek aizsargātas un uzturētas.

"Pēc Otrā pasaules kara filozofi un sociologi izstrādāja tā saukto "fašisma skalu", ko vadīja Teodors Adorno. Šajā skalā ir daudz pazīmju, kuras, saskaitot kopā, veidotu totalitāru režīmu.

"Ja tagad aplūkojam šīs iezīmes - totāla mediju kontrole, rasisms, antisemītisms, homofobiska attieksme, antičigānisms, uzsvars uz patriarhālu audzināšanu un paklausību u.c. Ja aplūkojam šīs skalas punktus, tad redzēsim, ka, iespējams, sakrīt par 99%. 

Tāpēc mēs runājam par neototalitārā režīma propagandu - tā nav personiska, bet vērsta pret ļoti lielām cilvēku grupām," skaidroja profesors.

Mažeikis norādīja, ka Krievijas propagandas cīņa pret seksuālajām minoritātēm ir vērsta galvenokārt pret homoseksuāliem vīriešiem, bet, piemēram, lesbietes netiek skartas.

"Jāatzīmē, ka cīņa pret gejiem savu kulmināciju sasniedza Otrā pasaules kara laikā, kad nacisti viņus sūtīja uz koncentrācijas nometnēm. Viņi bija trešā grupa, kas tika iznīcināta, - ne tik nežēlīgi kā ebreji vai romi, taču diezgan aktīvi un plaši," saka eksperts.

"Šajā gadījumā pastāv īpašs mīts par "īsto vīrieti" - no darvinisma viedokļa viņam ir jāveic noteiktas seksuālās funkcijas, un tiek uzskatīts, ka tie "tēviņi", kuri neatbilst šīm prasībām, izraisa nācijas deģenerāciju."

Pēc Lietuvas profesora domām, krievi neizmanto loģiku, lai pamatotu savus uzskatus, bet gan norāda uz Bībeli un tic, ka viņi ir svētīti, jo Dievs ir ar viņiem - kodolkara gadījumā visi mirs, bet viņi nonāks paradīzē, raksta "15min".

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu