Doneckā tiesā piecus sagūstītus eiropiešus. Trim no viņiem draud nāvessods (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
No kreisās - briti Hils un Hīlijs, horvāts Prebegs, brits Hārdings un zviedrs Gustafsons redzami aiz restēm tiesas zālē Doneckā, pilsētā Ukrainas austrumos.
No kreisās - briti Hils un Hīlijs, horvāts Prebegs, brits Hārdings un zviedrs Gustafsons redzami aiz restēm tiesas zālē Doneckā, pilsētā Ukrainas austrumos. Foto: AP/Scanpix

Krievijas okupētajā Doneckā tā dēvētās Doņeckas tautas republikas tiesa pirmdien, 15. augustā, sāka tiesāt piecus sagūstītus Eiropas valstu pilsoņus, ziņo Krievijas mediji. Trim no eiropiešiem draud nāvessods, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Zviedrijas pilsonis Matiass Gustafsons, Horvātijas pilsonis Vjekoslavs Prebegs un Lielbritānijas pilsoņi Džons Hārdings, Endrjū Hils un Dilans Hīlijs apsūdzēti par to, ka bijuši Ukrainas Bruņoto spēku algotņi. Ja tiesa atzīs viņus par vainīgiem, viņiem var tikt piespriests nāvessods.

Tiesā viņi savu vainu noliedza. Nākamā tiesas sēde šajā lietā paredzēta oktobrī.

Gustafsons, Prebegs un Hārdings tika sagūstīti Mariupolē, bet Hils tika ievainots un sagūstīts Mikolajivas apgabalā. Savukārt Hīlijs apsūdzēts par to, ka esot vedis algotņus no Polijas uz Ukrainu. Lielbritānijas mediji, atsaucoties uz sabiedriskajām organizācijām, vēsta, ka viņš aizturēts kontrolpunktā Zaporižjas apgabalā, kad braucis pēc kādas ģimenes, kas gribējusi izkļūt no karadarbības zonas.

Reaģējot uz Prebegam izvirzītajām apsūdzībām, Horvātijas Ārlietu ministrija paziņoja: "Horvātija noraida apsūdzību un neuzskata to par pamatotu un likumīgu, jo tā ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām un starptautiskajām konvencijām par izturēšanos pret aizturētiem civiliedzīvotājiem un karagūstekņiem."

Lielbritānijas Ārlietu ministrija uzreiz neatbildēja uz lūgumu sniegt komentārus.

Doņeckas varas iestādes jūnijā piesprieda nāvessodu diviem Lielbritānijas un vienam Marokas pilsonim, kuri tika notverti, karojot kopā ar Ukrainas spēkiem pret Krieviju.

Jau vēstīts, ka tā dēvētās Doņeckas tautas republikas tiesa 9. jūnijā piesprieda nāvessodu Ukrainas pusē karojušajiem Marokas pilsonim Saadunam Brahimam un diviem britiem - Šonam Pineram un Eidenam Aslinam. Visi trīs ir Ukrainas armijas karavīri, kas parakstīja līgumu par dienestu bruņotajos spēkos vēl pirms Krievijas iebrukuma. Viņi piespriesto sodu ir pārsūdzējuši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu