Vectēvs vai krievu mačo? Kā gadu gaitā ticis veidots Putina tēls

Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: "Apollo.lv" kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kara noziedznieks Vladimirs Putins vada Krieviju vairāk nekā 20 gadu, un šajā laikā oponenti ir devuši viņam vairākas iesaukas: Putlers, Dobijs (elfs filmā "Harijs Poters"), Krabis un Nacionālais līderis. No 2021. gada, iespējams, pati populārākā iesauka ir Vectēvs un Bunkura vectēvs. Kā Kremlis gadu laikā ir veicinājis Putina mačo tēlu un kā cilvēki gados spēs saglabāt vietu vadošos amatos politikā, raksta medijs "Meduza".

Par Vectēvu Putinu dēvē ukraiņu žurnālisti, krievu publicisti, ukraiņu un krievu komiķi. 4. martā, nedēļu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, autoritatīvajā žurnālā "Foreign Affairs" tika publicēts raksts "Putins ir zaudējis saikni ar realitāti?". Rakstā netika minēts diktatora vecums, taču saturā tika caurvīta ideja, ka Putins pie Krievijas vadības grožiem atrodas ļoti ilgi un pēdējā laikā pieņem īpaši daudz neadekvātu un neracionālu lēmumu.

Kad Putins kļuva par Vectēvu?

Šī iesauka radās no joka "Vectēv, iedzer tabletes, citādi dabūsi pa dibenu". Tā sauca Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalsta mītiņos pēc viņa aresta 2021. gada janvārī. Neilgi pēc tam Navaļnija komanda publicēja izmeklēšanu par "Putina pili" Gelendžikas apkaimē. Tika atklāts, ka zem pils atrodas milzu bunkurs, kurā Putins slēpjas no Covid-19. Tā no iesaukas Vectēvs radās iesauka Bunkura vectēvs.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā parādījās ziņas par citiem Putina bunkuriem Urālos un Altajā.

Diktators šobrīd ir 69 gadus vecs. Pēc Pasaules Veselības organizācijas definīcijas Putins jau četrus gadus skaitās cilvēks gados. Turklāt tagad viņš ir vecāks nekā Boriss Jeļcins, kad tas atkāpās no Krievijas prezidenta amata.

Arī Jeļcinu dēvēja par Vectēvu laikā, kad 48 gadus vecais Putins kļuva par viņa pēcteci. Tieši jauneklīgums bija viena no kārtīm, ko Kremlis izmantoja kā argumentu, lai iedzīvotājus pārliecinātu par prezidenta piemērotību. 

Bijušais Krievijas Federācijas prezidents Boriss Jeļcins un Vladimirs Putins.
Bijušais Krievijas Federācijas prezidents Boriss Jeļcins un Vladimirs Putins. Foto: Reuters/Scanpix

Pievilcīgs mačo un krievu vīrišķības tēls

Sociologi Tatjana un Oļegs Rjabovi uzskata, ka prezidentūras sākumā Putins veidojis jaunu "pievilcīgu krievu vīrišķības" tēlu. Nav zināms, vai tas tika darīts apzināti vai notika dabiski. Nevar apgalvot, ka jaunais prezidents bija burtiski "krievu mačo" iemiesojums, bet dažas iezīmes tam bija. No 2000. gadiem līdz pat šim brīdim Putins ir rūpīgi izkopis "brutālu" tēlu. Te viņš sola "slīcināt teroristus tualetes podā", te aicina "neslienāties un nepuņķoties", kā arī izsaka nepiedienīgus jokus par izvarošanu un tamponiem. 

Kara noziedznieks Vladimirs Putins.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: EPA/Scanpix

Par viņu 2002. gadā sarakstīta dziesma "Tāds kā Putins", izveidots 2011. gada "erotiskais kalendārs Putinam", no 2008. gada rīkotas fotosesijas, kurās diktators redzams ar kailu torsu. Džudo, hokejs, tīģeri, Sibīrijas dzērve un amforas - simboli, kas Putinu atspoguļo kā mačo. 

Putina kā jauna mačo tēls tika popularizēts tik ilgi un neatlaidīgi, ka tas izraisīja pastiprinātu sabiedrības interesi par Putina veselību un izskatu - par to, ka diktators veic botulīna injekcijas, lai izskatītos jaunāks, žurnālisti raksta jau vairāk nekā 10 gadu.

Taču Putinu dēvē par Vectēvu ne jau viņa veselības stāvokļa vai vecuma dēļ, kā tas bija Jeļcina laikā. Tas atspoguļo viņa novecojušās vērtības, idejas un mentalitāti.

Tā ir veidojusies aptuveni pirms pusgadsimta, pavisam citā pasaulē. Tā neatbilst šodienas realitātei, Putins ir novecojis. 

Savulaik žurnāla "Kommersant-Vlast" redaktori izdomāja veidu, kā noskaidrot, kādu līderi cilvēki izvēlas, - varianti jāpiedāvā nevis no politiķiem, bet no filmu varoņiem. 1999. gadā žurnāls veica tādu aptauju un finālā iekļuva četri varoņi: Žeglovs no seriāla "Tikšanās vietu mainīt nedrīkst", Štirlics no grāmatas un seriāla "Septiņpadsmit pavasara mirkļi", PSRS maršals Žukovs un imperators Pēteris I no tāda paša nosaukuma filmas. 

Tieši pirms vēlēšanām 2000. gadā, kad jau bija skaidrs, ka Putins tajās uzvarēs, tika izdots "Vlast" žurnāls ar Štirlicu uz tā vāka. Tā bija skaidra atsauce uz dažām topošā valsts vadītāja biogrāfijas detaļām.

"Kad runa ir par valsts vadītāju, lielākā daļa krievu izvēlas agresīvu, nevis gādīgu līderi. Cilvēki izvēlas spēku un nežēlību, gaidot, ka tie palīdzēs ieviest kārtību Krievijā," norāda sociologi. 

Kara noziedznieks Vladimirs Putins 2011. gadā.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins 2011. gadā. Foto: ID1974/Shutterstock

Amatpersonas gados ir ierasta Krievijas prakse

Putins un gandrīz visi Krievijas Drošības padomes locekļi ir dzimuši, studējuši un apprecējušies padomju varas laikā. Salīdzinot ar jaunākiem cilvēkiem, viņiem ir ļoti atšķirīgas vērtības un priekšstati par to, kas ir pareizi un nepareizi. To pastiprina arī darba specifika - slepenība, aizdomīgums un tieksme ticēt sazvērestības teorijām raksturīga cilvēkiem, kuri nodarbojušies ar ko slepenu.

ASV prezidents Džo Baidens ir 10 gadus vecāks par Putinu, taču viņš netiek dēvēts par Vectēvu. Mūsdienās Krievijas amatpersonas ir vidēji pat jaunākas nekā amerikāņu kolēģi. Pēdējo desmit gadu laikā to cilvēku vidējais vecums, kuri ieņem augstākos amatus Krievijas valdībā, ir pieaudzis vidēji par sešiem līdz septiņiem gadiem.

Kara noziedznieks Vladimirs Putins un Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins un Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Foto: EPA/Scanpix

Būtiski, ka kopš 2000. gadu beigām pastāvīgi pārbīdījusies tālāk vecuma robeža augstāko amatu ieņemšanai. Turklāt 2021. gadā pilnībā atcelts maksimālā vecuma ierobežojums augstākajiem amatiem - "varas" ministriem, ģenerālprokuroram, Centrālās bankas vadītājam, ģenerāļiem un admirāļiem. Acīmredzot tas tiek darīts, lai ieceltie cilvēki saglabātu amatu.

Problēma Krievijā ir tāda, ka valsts vadītāji, kas sasnieguši ievērojamu vecumu, neliekas ne zinis par to, kāda ir mūsdienu pasaule, un vēlas "atgriezt visu tā, kā bija agrāk".

Putins 2021. gadā grozīja konstitūciju, paredzot, ka prezidenta amatā viņš varēs palikt līdz 2036. gadam, kad būs sasniedzis 84 gadu vecumu.

2021. gadā Krievijas valdību atbalstoši sociologi uzzināja, ka jaunieši vairs nevēlas balsot par Putinu. Slēgtas sabiedriskās domas aptaujas dalībnieki Navaļnija arestu un prezidenta termiņa pagarināšanu atzina par pēdējo gadu sliktākajiem notikumiem, norāda izdevums "Projekts".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu