Iznākusi pēdējā sērijas grāmata, kurā apkopoti latviešu uzvārdi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kittyfly/ Shutterstock

Latviešu valodas aģentūrā izdots trešais un pēdējais uzvārdu vārdnīcu sējums, kas aptver Vidzemi tās vēsturiskajās robežās, kādās tā pastāvējusi vismaz vairākus gadsimtus. Grāmatas "Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos: Vidzeme" tapšanas procesā izskatīti aptuveni 16 tūkstoši uzvārdu, no kuriem izveidoti aptuveni 9,5 tūkstoši atsevišķu šķirkļu, bet nepilni 6 tūkstoši uzvārdu minēti retāk sastopamo uzvārdu sarakstā.

Izdevumā ne tikai apkopota informācija par uzvārdiem, bet arī iekļauti ievadraksti, informatīvas kartes un attēli.

2017. gadā klajā nāca grāmata par Latgales uzvārdiem, 2019. gadā izdots otrs grāmatas sējums divās daļās, kas aptver Kurzemi, Zemgali un Sēliju jeb vēsturisko Kurzemes hercogisti, bet šogad izdots pēdējais sējums par Vidzemi.

Pētījuma idejas autors demogrāfs Ilmārs Mežs saka: "Nu jau būs pagājis ap desmit gadu, kopš sāku vākt un apkopot uzvārdus. Pa šo laiku caur savām rokām esmu izlaidis tautas skaitīšanas uzskaites lapas par aptuveni pusotru miljonu Latvijas iedzīvotāju - ja visas tās mapes saliktu vienā istabā līdz griestiem, vietas tomēr nepietiktu. Un beidzot šim darbam var pielikt tādu kā punktu. Lielais darbs ir izdarīts - lasītājiem tiek nodots pēdējais sējums: par Vidzemes uzvārdiem."

Latviešu valodas aģentūra vēsta, ka, palielinoties cilvēku interesei par savu izcelsmi, senčiem un dzimtas vēsturi, uzvārdi šajos meklējumos bieži ir galvenais pieturas punkts, tāpēc pētījums būs noderīgs gan pētniekiem, gan plašam interesentu lokam, kas vēlas apzināt informāciju par savu, savas dzimtas, pagasta, pilsētas vai ciema vēsturi un šodienu.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu