Bijušais Rīgas domes deputāts Pankratovs paturēts apcietinājumā saistībā ar darbībām Krievijas interesēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Rīgas Domes deputāts Ruslans Pankratovs.
Bijušais Rīgas Domes deputāts Ruslans Pankratovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas apgabaltiesa trešdien, 17. augustā, paturējusi apcietinājumā bijušo Rīgas domes deputātu Ruslanu Pankratovu saistībā ar aizdomām par Krievijas īstenoto noziegumu pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem publisku atbalstīšanu un starptautisko sankciju pārkāpšanu, vēsta aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Jūlija beigās Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja Pankratovu saistībā ar aizdomām par Krievijas īstenoto noziegumu pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem publisku atbalstīšanu un starptautisko sankciju pārkāpšanu.

VDD veica kriminālprocesuālās darbības trīs objektos Rīgā un tās apkaimē. 30. jūlijā tika aizturēta aizdomās turētā persona, informē VDD.

Kriminālprocess sākts 29. jūlijā saskaņā ar Krimināllikuma pantiem par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju pārkāpšanu.

VDD izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka persona vairākos Krievijas propagandas resursos attaisnojusi Krievijas sākto karadarbību Ukrainā un Krievijas bruņoto spēku īstenotos kara noziegumus, kā arī izplatījusi dezinformāciju par Latviju un tās sabiedrotajām valstīm ar mērķi tās diskreditēt.

Tāpat dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka persona sadarbojusies ar ES sankciju sarakstā iekļautu personu.

Raidījums "TV3 ziņas" vēstīja, ka Pankratovs 17. jūlijā apmeklējis Krievijas okupētās pilsētas Ukrainas Zaporižjes apgabalā. Kremļa propagandas kanālā "Vesti.ru" publicētajā sižetā redzams, ka Pankratovs piedalījies okupācijas varas ieceltās vadības preses konferencē, kurā it kā starptautiskie mediji tiek informēti par referendumu par okupēto pilsētu pievienošanu Krievijai.

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, "TV3 Ziņas" vēstīja, ka Pankratovs kā Kremļa ietekmes aģents darbojies ilgstoši.

Kriminālprocesuālo darbību laikā VDD ir ieguvis lielu daudzumu datu nesēju un dokumentu un pašlaik norisinās to satura analīze.

Personai piemērots aizdomās turētā statuss un drošības līdzeklis apcietinājums.

1969. gadā dzimušais Pankratovs 2009. gadā ievēlēts Rīgas domē no partiju apvienības "Saskaņas centrs" un pašvaldībā sabijis vairākus gadus. 2018. gadā viņš kandidējis 13. Saeimas vēlēšanās "Par Alternatīvu" sarakstā, bet 2019. gadā kandidējis Eiropas Parlamenta vēlēšanās Rīcības partijas sarakstā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Pankratovs kopā ar Veru Pankratovu darbojas 2006. gadā reģistrētajā biedrībā "Latvijas krievu pasaule". Pirms vairākiem gadiem viņš darbojies biedrībā "Apvienība pret nacismu".

Arhīvs arī liecina, ka Pankratovs, piemēram, 2015. gadā kā toreizējais Rīgas domes deputāts devās komandējumā uz Maskavu. Toreiz Rīgas mēram adresētajā pārskatā par komandējumu Pankratovs norādījis, ka komandējuma laikā notika tikšanās ar Maskavas valdības ministru, Maskavas Ārējo ekonomisko un starptautisko sakaru departamenta vadītāju Sergeju Čereminu, tika pārrunāta sadarbība par Rīgas domes un Maskavas valdības sadarbības programmā 2015.-2017. gadam minēto kultūras un humanitāro projektu realizēšanu, kā arī Rīgas pilsētas popularizēšanu Maskavā.

Toreiz Rīgas domes opozīcija norādīja, ka Pankratovs uz Maskavu par nodokļu maksātāju naudu komandējumos dodoties regulāri, šādi apšaubot darba vizīšu lietderību. Tāpat pausta neizpratne, kādēļ tikties ar Maskavas valdības pārstāvjiem tiek komandēts viens no "ierindas deputātiem", nevis kāds no vadības.

10. jūnijā VDD informēja, ka kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā VDD sācis 19 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar naida runu. Lielākā daļa no kriminālprocesiem saistīti ar agresīvu vēršanos pret Ukrainu un tās tautu.

VDD iepriekš aizturējis blogeri Kirilu Fjodorovu, sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotāju un administratoru Juriju Mihailovu un "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvi Aivi Vasiļevski.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu