NBS kaujasspējas neietekmēs Ukrainai dāvinātie helikopteri un pašgājējhaubices, norāda ministrija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas Gaisa spēki no Latvijas saņēmuši divus helikopterus "Mi-17" un divus "Mi-2".
Ukrainas Gaisa spēki no Latvijas saņēmuši divus helikopterus "Mi-17" un divus "Mi-2". Foto: @Pabriks/Twitter.com

Nodrošinot Ukrainu ar Latvijas helikopteriem un pašgājējhaubicēm Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kaujasspējas netiks ietekmētas, vēsta Aizsardzības ministrijas (AM) runasvīrs Kaspars Galkins.

Latvija nesen Ukrainai uzdāvinājusi sešas pašgājējhaubices "M109", kuras pirms vairākiem gadiem Latvija iegādājās no Austrijas. Toreiz no Austrijas kopumā Latvija nopirka 65 pašgājējhaubices.

Tāpat Ukrainas Gaisa spēki no Latvijas saņēmuši divus helikopterus "Mi-17" un divus "Mi-2".

Galkins norādīja, ka Latvija kopš kara sākuma ir sniegusi ievērojamu bruņojuma atbalstu vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā. Katra atvēlētā bruņojuma pozīcija ir izvēlēta tā, lai neietekmētu Latvijas armijas spējas, un haubices un helikopteri nav izņēmums.

"Atbalsts Ukrainai vienmēr tiek izsvērts, tomēr neviena NATO valsts nepiešķir Ukrainai bruņojumu tādā apmērā, lai apdraudētu savas kaujas spējas un drošību," uzsvēra Galkins.

Piešķirot lidaparātus, patlaban Gaisa spēku rīcībā palikuši divi vairākus desmitus gadus veci "MI 17" helikopteri, taču šī gada beigās no ASV plānots saņemt pirmos divus no četriem pilnībā jaunajiem "Black Hawk" helikopteriem, norādīja Galkins.

Papildus tam Lielvārdes Aviācijas bāzē Baltijas drošības stiprināšanā ir izvietots ievērojams skaits ASV armijas helikopteru "Black Hawk" un "Apache".

Jau ziņots, ka Latvija ir viena no valstīm, kas Ukrainai sniegušas apjoma ziņā visnozīmīgāko atbalstu attiecībā pret iekšzemes kopproduktu. Latvija Ukrainai ir piegādājusi ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un pretgaisa raķetes "Stinger" vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā.

Latvija ir viena no Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalstīm, kuras apņēmušās palīdzēt Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu