Iedzīvotāju šokē Rīgas centrā manīta elektriskā skrejriteņa vadītāja rīcība. VP un uzņēmums "Bolt" komentē situāciju (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Madara Īzaka/"Facebook"

Kāda sieviete sociālajā tīklā "Facebook" publicējusi fotogrāfiju, kur redzams vīrietis uz "Bolt" elektriskā skrejriteņa. Viņam uz pleciem pārsteidzošā veidā piestiprināts bērna krēsliņš. "Radošā" pieeja šoreiz varētu būt bīstama kā vīrieša, tā arī uz pleciem esošā bērna dzīvībai. "Apollo.lv" sazinājās ar Valsts policiju un uzņēmumu "Bolt", lai noskaidrotu situāciju.

Valsts policija norāda, ka Ceļu satiksmes likumā ir noteikts, ka elektroskrejriteņa vadītājiem aizliegts vest pasažieri. Par to ir paredzēta atbildība Ceļu satiksmes likumā – brīdinājums vai naudas sods no divām līdz sešām naudas soda vienībām jeb sods no 10 līdz 30 eiro.

Turklāt policija skaidro, ka attēlā redzamā situācija ir vērtējama kā bezatbildīga. Šādi rīkojoties, vīrietis ļoti apdraud gan savu, gan bērna veselību un drošību.

Uzņēmuma "Bolt" pārstāvis norādīja, ka braukšana ar elektrisko skrejriteni, kad uz tā atrodas vairāk nekā viens cilvēks, ir ārkārtīgi bīstama, un tas ir pret uzņēmuma skrejriteņu nomas lietošanas noteikumiem. Pievienojoties "Bolt" platformai, ikviens lietotājs apņemas ievērot noteikumus, tai skaitā nebraukt divatā uz viena skrejriteņa.

Uzņēmuma pārstāvis uzsver: "Drošība ir viena no "Bolt" darbības prioritātēm, un uzņēmums ievieš arvien jaunus risinājumus, lai to veicinātu. Viens no drošas skrejriteņu lietošanas stūrakmeņiem ir arī braucēju pieredze un zināšanas, tāpēc tiek aktīvi veikts skaidrojošais darbs – gan ar "Bolt" lietotnes, gan sociālo tīklu palīdzību, gan piedaloties izglītojošos pasākumos."

2022. gada maijā "Bolt" noslēdza memorandu ar Valsts policiju, lai kopīgi veicinātu ceļu satiksmes drošības situācijas uzlabošanu. Sadarbības ietvaros "Bolt" un Valsts policija īsteno kopīgas ceļu satiksmes drošības aktivitātes un dažādas sociālās iniciatīvas ceļu satiksmes dalībnieku informēšanā un izglītošanā.

Piemēram, aizvadītajā nedēļā uzņēmums pievienojās Ceļu policijas skrejriteņu braucēju pārbaudei. Ja pārbaudes laikā tika noskaidrots, ka ceļu satiksmes noteikumi netiek ievēroti, attiecīgi sekoja rīcībplāns un īslaicīgi tika bloķēta braucēja pieeja uzņēmuma pakalpojumiem. 

Rūpējoties par drošību uz ceļa, svarīgi ievērot arī atbilstošu ātruma režīmu. Skrejriteņa maksimālais ātrums ir noteikts ar likumu – tie ir 25 kilometri stundā, taču ikvienam, un īpaši tiem, kas skrejriteni izmanto pirmo reizi, lietotnē pieejams iesācēju režīms, kas maksimālo ātrumu ierobežo līdz 15 kilometriem stundā.

"Papildus tam uzņēmums ir ierobežojis maksimālo skrejriteņu ātrumu līdz 15 kilometriem stundā pie lielākās daļas skolu un bērnudārzu Rīgā un citās pilsētās, kur ir pieejami uzņēmuma elektriskie skrejriteņi. Tāpat ātruma ierobežojumi ieviesti parkos un skvēros," saka uzņēmuma reģionālais skrejriteņu pakalpojuma vadītājs Eimants Balta.

Tika izveidota arī tehnoloģija, kura ar sensoriem nosaka braucēju skaitu uz skrejriteņa. Klientam tiek sūtīts paziņojums par braucēju skaita ierobežojumu, vairākkārt to ignorējot, klients var tikt bloķēts.

Veicinot drošības paradumus, pirms brauciena sākšanas katram braucējam lietotnē tiek piedāvāts iepazīties ar drošības ceļvedi. Lai tam piekļūtu, lietotājiem jāpārslēdz uzņēmuma lietotne uz skrejriteņu režīmu un ekrāna apakšējā labajā pusē jāizvēlas vairoga ikona. Tāpat uzņēmuma lietotnē tiek izvietots Valsts policijas paziņojums par drošas uzvedības noteikumiem uz ceļa, lai lietotāji varētu ērti iepazīties ar tiem pirms brauciena.

Jau vēstīts, ka Saeima 2021. gada 25. martā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, kas Ceļu satiksmes likumā iekļauj regulējumu elektroskrejriteņiem.

Līdz šim regulējums precīzi nenoteica ceļu satiksmes noteikumus elektroskrejriteņiem, iepriekš anotācijā norādījuši likumprojekta autori, akcentējot, ka, palielinoties skrejriteņu skaitam, pieaug arī riski satiksmes drošībai, it īpaši gājējiem.

Likumā iekļauta elektroskrejriteņa definīcija, nosakot, ka tas ir ar elektromotoru aprīkots transportlīdzeklis ar maksimālo ātrumu līdz 25 kilometriem stundā, kuram nav pedāļu, kurš paredzēts vienam cilvēkam un ir aprīkots ar stūri vai roku atbalstu, kas ir mehāniski savienots ar kāju atbalsta virsmu.

Braukt ar elektroskrejriteni drīkst personas no 14 gadu vecuma. Personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, elektroskrejriteņa vadīšanai tiesības nevajag. Savukārt personām vecumā no 14 līdz 17 gadiem nepieciešamas velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības. Par pārkāpumiem elektroskrejriteņu vadītājiem piemēro tādus pašus administratīvos sodus kā riteņbraucējiem.

Atgādinām!

Pārvietojoties ar elektrisko skrejriteni, aizliegts:

  • Braukt, neturot stūri;
  • Braukt, turoties pie cita braucoša transportlīdzekļa;
  • Pārvadāt kravu, kas traucē vadīšanu vai apdraud citus ceļu satiksmes dalībniekus;
  • Vest pasažieri.
Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu