Vašingtonā mīklainos apstākļos miris Rīgā dzimis miljonārs un Kremļa kritiķis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dens Rapoports.
Dens Rapoports. Foto: Ukrainian Corporate Governance Academy/"Facebook"

Pret kara noziedznieku Putinu noskaņotais Latvijā dzimušais investors un uzņēmējs, kurš šonedēļ tika atrasts miris Vašingtonā, visticamāk, nosities, izlecot no augstceltnes, vēsta britu mediji.

52 gadus vecais Dens Rapoports tika atrasts miris 14. augustā pie augstceltnes "2400 M Apartments". Latvijā dzimušais uzņēmējs iepriekš dzīvoja ASV kopā ar savu pirmo sievu, bet līdz kara sākumam ar otro sievu Olenu - Kijivā.

Viņa nāve satrieca uzņēmēja ģimeni un draugus. Rapoports bija aktīvs Putina kritiķis, kurš nosodīja karu un kaismīgi rakstīja par to sociālajos tīklos. Pēdējos mēnešos viņš bija stāstījis draugiem, ka Krievijas riska kapitāla investori no viņa izspieduši 10 000 ASV dolāru, un lūdza palīdzību, lai viņus atmaskotu un kauninātu.

Pirms nāves viņš savu patversmes suni vārdā Boy (Zēns) Ukrainā aizsūtīja uz parku ar pašnāvības vēstuli un naudu, kas bija piesieta pie suņa kakla siksniņas.

Uzņēmēja sieva Olena noliedz policijas apgalvojumu, ka vīrs būtu izdarījis pašnāvību.

Rapoporta nāve ir biedējoši līdzīga viņa biznesa partnera Sergeja Tkačenko nāvei, kurš nomira Maskavā 2017. gadā. Tkačenko tika nofilmēts karājamies pie daudzdzīvokļu nama loga, pēc tam zaudējot spēkus un nokrītot.

Krievijas plašsaziņas līdzekļi tolaik apgalvoja, ka tas bijis briesmīgs negadījums un ka viņš vienkārši mēģinājis iebiedēt savu draudzeni. Rapoports un Tkačenko kopā vadīja slaveno Maskavas naktsklubu "Soho Rooms". Abu vīriešu nāve papildina garu sarakstu ar Putina pretiniekiem, kuri beiguši dzīvi, it kā izdarot pašnāvību.

Starp tiem ir arī Sergejs Protosenja, kurš tika atrasts miris savā Spānijas villā kopā ar sievu un meitu, kuras bija sadurtas ar nazi. Viņš bija pakāries mājas pagalmā. 

Tajā pašā mēnesī tika atrasts nošauts bijušais Krievijas banku vadītājs Vladislavs Avajevs.

Rapoporta nāve atsauc atmiņā padomju spiega Valtera Krivicka "pašnāvību" 1941. gadā, kurš, kā tika apgalvots, esot nolēcis no celtnes Vašingtonā.

Krivickis bija bēdīgi slavens ar to, ka tuvās aprindās bija teicis: "Jebkurš muļķis var izdarīt slepkavību, bet dabiskas nāves vai pašnāvības inscenēšanai ir vajadzīgs īsts mākslinieks."

Vēlāk viņu atrada mirušu Vašingtonā, un tika spekulēts, ka Krivicka nāve bija Kremļa organizēta. Pēdējā gada laikā ir bijuši vairāki noslēpumaini Putina tuvāko sabiedroto un līdzgaitnieku nāves gadījumi.

Uzņēmējs Rapoports, kurš vadīja slaveno naktsklubu "Soho Rooms" Maskavā, no 2012. līdz 2016. gadam dzīvoja Vašingtonā kopā ar savu pirmo sievu Irinu.

Līdz šī gada februārim viņš dzīvoja Kijivā kopā ar savu otro sievu, ukraiņu virusoloģi Olenu, un viņu mazo meitiņu. Kad februārī Krievija iebruka Ukrainā, uzņēmējs ģimeni aizsūtīja uz Dāniju, bet pats atgriezās ASV, plānojot pārvest arī ģimeni.

Tomēr pēdējos mēnešos viņš bija pamanīts Londonā "meiteņu ielenkumā" viesnīcas "The Connaught Hotel" bārā, stāstot cittautiešu draugiem par to, ka Krievijas riska kapitāla uzņēmums no viņa izkrāpis 10 000 ASV dolāru.

Sākotnēji, atsaucoties uz uzņēmējam tuvu stāvošiem avotiem, bijusī krievu žurnāla "Tatler redaktore" Juņija Pugačova ziņoja, ka viņš izdarījis pašnāvību pēc iepriekš minētās patversmes suņa palaišanas uz parku ar pašnāvības vēstuli un naudu.

Metropoles policija paziņoja, ka notiek izmeklēšana, bet nav aizdomu par ļaunprātību. Viņi gaida tiesas medicīnas eksperta ziņojumu. Uzņēmēja sieva Olena apgalvo, ka viņš nav izdarījis pašnāvību un ka Pugačovas avoti ir maldīgi.

Trīs dienas pirms nāves Rapoports sociālajā tīklā "Facebook" publicēja attēlu, kurā redzams Marlons Brando kā pulkvedis Kurcs filmā "Apocalypse Now" ("Apokalipse tagad"), papildinot fotogrāfiju ar ierakstu: "Šausmas, šausmas, šausmas."

Viņš bija kļuvis apsēsts ar karu Ukrainā un Putina armiju, un vienmēr bija atklāts režīma kritiķis. Aprīlī viņš rakstīja ziņu draugam sociālajā tīklā "Facebook". 

"Man vajadzīga neliela palīdzība. Tikko publicēju ziņu par to, ka Krievijas riska kapitāla uzņēmums mēģina man izkrāpt 10 000 ASV dolāru. Es negaidu, ka man samaksās, bet es gribu maksimāli palielināt viņu publisko apkaunojumu," rakstīja uzņēmējs.

Priekšmetu saraksts, kas pēc viņa nāves tika atrasti pie viņa vai notikuma vietas tuvumā, liek uzdot vēl vairāk jautājumu. Tajā ir ne tikai telefons, atslēgu piekariņš, austiņas un skaidra nauda, bet arī brilles, neprecizēts metāla gabals, oranžas vasaras iešļūcenes,  cepure un Floridas autovadītāja apliecība.

Rapoports bija atklāti kritizējis Putinu un karu Ukrainā, ņemot vērā, ka viņa sieva ir ukrainiete un abi ar meitu dzīvojuši Ukrainā līdz kara sākumam.

Uzņēmējs dzīvoja Vašingtonā no 2012. līdz 2016. gadam. Viņš ieradās laikā, kad Krievijā notika protesti pret Putinu. Pēc Donalda Trampa uzvaras vēlēšanās, pirms pārcelšanās uz Kijivu, uzņēmējs pārdeva savu māju Ivankai un Džaredam Trampiem.

Ziņas par Rapoporta nāvi pirmo reizi izskanēja otrdien, 16. augustā, bijušās žurnāla "Russian Tatler" redaktores Junijas Pugačovas "Telegram" kanālā.

Pugačova paziņoja, ka finanšu jomas vadītājs "izdarījis pašnāvību Vašingtonā", un pēc tam sniedza sīkāku informāciju par suni un pašnāvības vēstuli.

Viņa arī apgalvoja, ka esot redzējusi Rapoportu maijā Londonas greznajā "Connaught" bārā, apgalvojot, ka viņš tur bijis "jaunu meiteņu kompānijā".

"Sieva viņu esot pametusi," viņa piebilda. Taču, runājot ar Krievijas ziņu aģentūru RBC, Olena apstrīdēja šo apgalvojumu.

Apstiprinot faktu par vīra nāvi, Olena piebilda: "Mums ir ļoti žēl, ka mana vīra un meitas tēva vairs nav starp mums." Olena nepaskaidroja, kad tieši viņas vīrs ir miris, un nenorādīja alternatīvu nāves cēloni, bet teica, ka tiek veikta izmeklēšana.

"Mums vajadzēja tikties, viņam bija tikšanās un plāni. Dens evakuēja mūs no Kijivas. Tālāk mums bija paredzēts tikties ASV," piebilda sieva.

Papildus atbalstam Navaļnijam, kurš pašlaik atrodas ieslodzījumā Krievijā un pēdējās dienās tika pārvietots uz karceri, Rapoports bija nelokāmi proukrainiski noskaņots.

"Bellingcat" 2018. gadā veica pētījumu par uzņēmēju, lai atklātu viņu kā cilvēku, kas slēpjas aiz pseidonīma "Deivids Jevbergs" un "Pentagona analītiķis", kurš ir arī Ukrainas un Krievijas attiecību eksperts. Viņa viedoklis tika bieži citēts abu valstu plašsaziņas līdzekļos.

Tipiskajos Jevberga ierakstos tika kritizēts Putins, viņa sāktais karš Ukrainā 2014. gadā, kā arī ASV tika mudinātas ieņemt stingrāku nostāju pret Putinu.

Patiesībā Jevbergs izrādījās fiktīvs tēls un kontu pārvaldīja Rapoports ar draugu loka atbalstu. 2017. gadā pēkšņi nomira arī Sergejs Tkačenko - Rapoporta biznesa partneris, kurš bija viņa Maskavas naktskluba līdzīpašnieks, un arī šajā gadījumā pašnāvība bija oficiālais nāves cēlonis.

Rapoports ir dzimis Latvijā, kad tā bija Padomju Savienības okupācijā, un 1980. gadā kopā ar ģimeni pārcēlās uz ASV pēc tam, kad viņiem tika piešķirts politiskais patvērums.

Viņš 1991. gadā - tajā pašā gadā, kad sabruka Padomju Savienība, - pabeidza Hjūstonas Universitāti un pēc tam atgriezās Krievijā, lai strādātu finanšu un banku nozarē.

Par cik uzņēmējam piederēja naktsklubs "Soho Rooms", Rapoports kļuva par pazīstamu personu postpadomju Maskavā, taču ap 2011. gadu viņš iesaistījās opozīcijas politikā protestu laikā pret, kā daudzi uzskatīja, viltotām vēlēšanām.

Kopā ar bijušo sievu Irinu - izbijušo modeli - un abiem bērniem viņš 2012. gadā atgriezās ASV un palika tur līdz 2016. gadam.

Pēc šķiršanās no pirmās sievas viņš tā paša gada decembrī pārdeva savu māju Trampiem par 5,5 miljoniem ASV dolāru un devās uz Kijivu, kur izveidoja vēl vienu investīciju uzņēmumu un atkal iesaistījās politikā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu