Džošua pret Usiku - vai atkal varam sagaidīt pārsteigumu?

Matīss Kleinbergs
, Apollo Sports žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Oleksandrs Usiks un Entonijs Džošua
Oleksandrs Usiks un Entonijs Džošua Foto: Reuters/ScanPix

Ilgi gaidītā revanša cīņa starp Entoniju Džošua un Oleksandru Usiku ir klāt. Droši var teikt, ka abiem bokseriem šī ir viņu karjeras lielākā cīņa, bet kurš no viņiem pārāks būs šoreiz?

Džošua un Usiks Saūda Arābijas pilsētā Džidā cīnīsies par ukraiņu bokserim piederošajām Pasaules Boksa asociācijas (WBA), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF), Pasaules Boksa organizācijas (WBO), Starptautiskās Boksa organizācijas (IBO) supersmagā svara čempiona jostām.

Pirmajā duelī pēc tiesnešu lēmuma pārāks bija Usiks. Šoreiz abi cīkstoņi ir izdarījuši secinājumus, tāpēc domājams, ka redzēsim pavisam citu cīņu.

Uz kura boksera pleciem ir gulstas lielāks spiediens?

Varētu šķist, ka uz šo jautājumu var būt tikai viena atbilde - Oleksandrs Usiks. Galu galā, 35 gadus vecā boksera dzimtenē šobrīd norisinās karš. Uz viņa uzvaru cerēs Ukrainas nācija. 

Pats Usiks atzina, ka ar viņu ikdienā sazinoties cilvēki no frontes līnijas: "Saņemu balss un video ziņas ar atbalsta vārdiem. Viņi saka, ka aizlūdz par mani un uzvaru. Viņi ir sadevušies rokās un aizlūdz par manu uzvaru. Lūk, tas mani motivē!"

Usikam šajā cīņā ir jānosargā augstāk minētās čempiona jostas, bet arī jāapstiprina sevi kā Ukrainas tautas cerību simbolu. Līdz ar to, protams, ja runa ir par spiedienu no ārpuses, atbilde uz šo jautājumu ir Usiks.

Bet, ja runa ir par abu bokseru turpmākajām karjeras perspektīvām, paveras pavisam cita aina. Neaizmirsīsim, ka zaudējuma gadījumā Entonijam Džošua pēdējās piecās cīņās būs tikai divas uzvaras.

Protams, Džošua promotieris Edijs Hērns ir sava amata vislielākais meistars, kurš spētu sava klienta vārdu noturēt saulītē. Tomēr nav šaubu, ka Džošua zaudējuma gadījumā neviens vairs neuzskatītu par pašas augstākās klases bokseri (jautājums, vai kāds, izņemot britus, viņu par tādu uzskata arī tagad).

Zaudējot šo revanša cīņu, Džošua par čempiona jostām pārskatāmā nākotnē, visticamāk, būs jāaizmirst. Līdzīgi kā savu vietu "kalna" augšgalā pēc trešās cīņas pret Taisonu Fjūriju pazaudēja Deontejs Vailders. 

Tiesa, vai kāds būtu pret Vaildera un Džošua cīņu? Ne šī raksta autors...

Arī Usikam ir ko zaudēt. Jo arī viņš zaudējuma gadījumā uz kādu brītiņu varēs aizmirst par titulcīņu, jo Džošua uzvaras gadījumā nākamais loģiskais (vienīgais) solis būtu supercīņa pret Taisonu Fjūriju. Diez vai kāds patiešām tic, ka Fjūrijs pēdējo cīņu ir aizvadījis...

Arī trešo cīņu, ja tas, protams, nav atrunāts līgumā, Usiks zaudējuma gadījumā nedabūs. Par piemēru var minēt Endiju Ruisu, kurš sensacionāli uzveica Džošua, revanša cīņā piedzīvoja pārliecinošu zaudējumu un tika aizmirsts. Vēl šobaltdien nedaudz smieklīgi un naivi šķiet Ruisa vārdi pēc revanša cīņas: "Kurš šo cīņu grib redzēt trešo reizi?" Tikmēr Džošua un Hērns fonā neveikli smaidīja apzinoties, ka meksikāņa cerības nepiepildīsies.

Un tomēr, Džošua zaudējuma gadījumā varēs atvadīties no elites boksera statusa, kamēr Usikam karjeras pirmais zaudējums, lai arī sāpīgs, nebūtu nekas tik traģisks.

Grūti pat minēt, kā izvērtīsies pati cīņa

Apskatnieki un eksperti mēnešiem norādīja uz faktu, ka Džošua pirmajā duelī cīnījās pārāk "mīksti". Līdz ar to, apgalvot, ka Džošua, lai uzvarētu, vairāk jādodas uz priekšu, vairs nav nekāda cīņas analīze, bet gan nodrāzts komentārs.

Džošua stūrī šoreiz būs Roberts Garsija, kurš acīmredzami apzinās, ka iesaistīties "dejā" ar Usiku nav prāta doma.

"Visa boksa pasaule zina, ka Entonijs nespēs noboksēt Usiku. Tāpēc mums ir gudri jāizdara spiedienu. Tā vietā, lai strādātu pie boksa elementiem, mēs strādājam pie iešanas uz priekšu. Tiesa, mēs cīņu negrasāmies pārvērst par kautiņu. To visu ir jādara gudri," par gaidāmo cīņu izteicās Garsija.

Visiem ir skaidrs, ka Džošua, kurš šoreiz ir par 1,8 kilogramiem smagāks nekā pērn, ir jāiet uz priekšu un jāstrādā agresīvi. Ukraiņu bokseris ir atzinis, ka to arī sagaida.

Usiks šoreiz ir pavisam nedaudz (par 136 gramiem) smagāks nekā, līdz ar to, var prognozēt, ka ukraiņu bokseris arī šoreiz centīsies izmantot savas ātruma priekšrocības. Galu galā, ja Usiks sev ierastajā manierē "nedejos" pa ringu, viņam nāksies cīnīties Džošua piedāvāto cīņu.

Usikam amatieros problēmas vairākkārt sagādāja sitieni korpusā. Kā zināms, pāris labi sitieni ķermenī bokserim var ievērojami samazināt pretinieka duku. Domājams, ka tas būs ierocis, ko Džošua šoreiz izmantos.

Oleksandrs Usiks, Edijs Hērns un Entonijs Džošua
Oleksandrs Usiks, Edijs Hērns un Entonijs Džošua Foto: Reuters/ScanPix

Tikpat labi, Džošua, sastopoties ar spriedzi un spiedienu, atkal "sastings", kā jau viņa karjerā tas vairākkārt pieredzēts. Tad Usiks atkal varēs britam apkārt varēs dejot riņķa danci.

Tieši tāpēc, ka ir tik daudz "mainīgo", šo cīņu boksa cienītāji gaida ar nepacietību. Abu bokseru pirmā cīņa noslēdzās ar pārsteigumu. Šoreiz abi bokseri ir mainītās lomās un par pārsteigumu būs jāmēģina parūpēties tieši Entonijam Džošua. Vai viņam tas izdosies?

Nākotnē ieskatīties nav iespējams, bet nepamet sajūta, ka britam šoreiz Usiku, kura galvā, visticamāk, visu šo laiku ir maisījušās domas par dzimtenē notiekošajām zvērībām, izdosies ievilkt savā cīņā un izmantot auguma pārsvaru. Līdz ar to - Entonijam Džošua cīņas pirmajā daļā izdosies Oleksandru Usiku savainot, kā rezultātā brits izcīnīs uzvaru ar tehnisko nokautu dueļa vēlīnajos raundos. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu