Makrons piektdien piezvanījis Putinam, lai risinātu okupantu sagrābtās Zaporižjas AES jautājumu. Notikusi vienošanās (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa Francijas kolēģis Emanuels Makrons piektdien telefonsarunā vienojušies par nepieciešamību veikt neatkarīgu inspekciju Krievijas spēku sagrābtajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES).

Kā teikts Kremļa paziņojumā, abi līderi aicinājuši Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ekspertus pārbaudīt AES "pēc iespējas ātrāk" un "novērtēt reālo situāciju uz vietas".

"Krievijas puse apliecināja gatavību sniegt aģentūras inspektoriem nepieciešamo palīdzību," teikts paziņojumā.

Atsevišķā paziņojumā Francijas prezidenta birojs norādīja, ka Makrons "atbalstīja IAEA ekspertu misijas nosūtīšanu atbilstoši nosacījumiem, par kuriem vienojušās Ukraina un ANO".

Francijas puse norādīja, ka Putins ir atteicies no prasības, lai IAEA komanda dotos uz AES caur Krieviju, sakot, ka tā varētu ierasties caur Ukrainu.

Putins un Makrons vēlreiz runās par šo tēmu "tuvākajās dienās pēc sarunām starp tehniskajām komandām un pirms misijas nosūtīšanas", paziņoja Elizejas pils.

Putina un Makrona telefonsaruna bija pirmā teju trīs mēnešu laikā.

Ukrainas dienvidos esošā Zaporižjas AES, kas ir lielākā atomspēkstacija Eiropā, kopš marta atrodas Krievijas karaspēka kontrolē. Šomēnes AES vairākkārt apšaudīta. Ukraina paziņojusi, ka AES apšaudījuši Krievijas spēki nolūkā apšaudēs vainot Ukrainu. Tāpat Ukraina apsūdzējusi Krieviju, ka tā pārvērtusi AES par militāru bāzi.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu