Zināms, kad sāks tiesāt imunologu Ņikiforenko par iespējamu seksuālo vardarbību pret pacientēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tinnakorn jorruang/shutterstock

Rīgas pilsētas tiesa 15. decembrī plkst.13 skatīs krimināllietu, kurā imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko apsūdzēts par iespējamu seksuālu vardarbību pret pacientēm. 

Mediķis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 160. panta otrās daļas, un kopumā viņam inkriminēti septiņi iespējami pastrādātie noziedzīgie nodarījumi.

Imunologs apsūdzēts par seksuāla rakstura darbībām nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušās ķermeni, ja tās izdarītas pret cietušās gribu, izmantojot uzticību un lietojot vardarbību, kā arī par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu iekļūšanu cietušās ķermenī pret cietušās gribu, izmantojot uzticību, informēja prokuratūra.

Par šādu noziedzīgo nodarījumu viņam draud brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz desmit gadiem, kā arī probācijas uzraudzība uz laiku līdz pieciem gadiem.

Kriminālprocesā par īpaši aizsargājamām cietušajām atzītas piecas ārsta pacientes, kuras kopumā ir pieteikušas morālā kaitējuma kompensācijas 8000 eiro apmērā. Vienai no cietušajām Juridiskās palīdzības administrācija izmaksājusi valsts kompensāciju 2250 eiro, kas būtu piedzenama no apsūdzētā.

Apsūdzētais savu vainu viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā neatzīst, tāpat viņš neatzīst cietušo pieteiktās morālā kaitējuma kompensācijas. Patlaban no liecību sniegšanas ārsts atteicies.

Apsūdzētajam piemēroti vairāki drošības līdzekļi - dzīvesvietas maiņas paziņošana, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums, proti, aizliegums pildīt ārsta imunologa darba pienākumus. Tāpat apsūdzētajam noteikts aizliegums jebkādi tuvoties cietušajām personām un ar viņām kontaktēties.

Jau ziņots, ka Valsts policija šogad 22. februārī aizturēja ārstu aizdomās par iespējamu seksuālu vardarbību pret pacientēm.

Lai arī piecas sievietes kriminālprocesā atzītas par cietušajām reāli cietušo sieviešu skaits ir daudz lielāks. Izmeklēšanas laikā vēl deviņas sievietes sniedza liecības par pret viņām vērstu noziedzīgo nodarījumu, taču nevarēja lietā tikt atzītas par cietušām noilguma dēļ, iepriekš vēstīja policija.

Tāpat noskaidrots, ka ir vēl citas sievietes, kuras par noziedzīgo nodarījumu nav vērsušās policijā un kategoriski atteicās sniegt liecības vai jebkādā citā veidā piedalīties šajā procesā, attiecīgi precīzs šo sieviešu skaits nav zināms.

Policijas izmeklēšanas laikā gūtā informācija liecina, ka noziedzīgā nodarījuma epizodes norisinājušās laika posmā sākot no 2004. gada līdz pat 2021. gadam.

Latvijas Radio sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica" pērn decembra sākumā ziņoja, ka žurnālistiem vairākas sievietes apgalvojušas, ka imunologs veicis savai specialitātei neatbilstošas, vairāk ginekoloģiskas manipulācijas, kā arī tādas, kuras neveic pat ginekologa kabinetā. Pacientes ārsta veiktās darbības vērtēja kā seksuālu izmantošanu.

Sākotnēji pēc saņemtiem vairāku sieviešu iesniegumiem policija 2009. gadā sāka kriminālprocesu, kas pēc četriem gadiem tika izbeigts un lieta līdz tiesai nenonāca.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu