Daugavpils nesteidz nojaukt padomju varu slavinošus pieminekļus, vēsta ReTV (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils pilsētas dome.
Daugavpils pilsētas dome. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Daugavpils dome gaida Satversmes tiesas lēmumu, lai nojauktu valdības noteiktos padomju laiku sludinošos objektus. Pašvaldība vēlas papildu finansējumu no valsts, tādējādi paildzinot laiku līdz brīdim, kad objekti jānojauc, vēsta ReTV.

Daugavpilī ir divi objekti, kurus valdība noteikusi kā nojaucamus - viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18. novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.

Vietvara cenšas vilcināt lēmuma pildīšanu, pamatojoties ar iesniegumu Satversmes tiesā un arī finansējumu.

"Ja valsts kaut ko uzliek papildus pašvaldībai, tad arī valstij jāparedz finansējums.

Tas, kas ir ierakstīts likumā, ka finansē pusi uz pusi, 50% pašvaldība, 50% valsts, tad, manuprāt, tas arī neatbilst likumam par pašvaldībām," norāda Daugavpils domes Juridiskā departamenta vadītājs Ruslans Golovans.

Kad būšot saņemtas visas prasītās atbildes no institūcijām, tad likumu pašvaldība pildīs, norāda Daugavpils dome. Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei vēl esot jāpabeidz izvērtējums par šiem objektiem - kura no daļām ir saglabājama kā kultūrvēsturiska liecība.

"Lāzerskanēšanu veiks Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde. Kad tiks pabeigts viss dokumentācijas process, mēs pildīsim likumum," skaidro Golovans.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) uzskata, ka Daugavpils domes rīcība vēl vairāk izskatās pēc likumā noteiktā pienākuma demontēt okupācijas varu slavinošos objektus sabotāžas, vienlaikus aizstāvot padomju okupācijas "varoņus".

Plešs uzsver, ka līdz 15. novembrim Daugavpilij jāizpilda likumā noteiktās prasības un jādemontē abi pašvaldības teritorijā esošie padomju okupāciju slavinošie objekti, kas iekļauti Ministru kabineta apstiprinātajā sarakstā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka pašvaldības vēršanās Satversmes tiesā, apstrīdot likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" atbilstību Satversmei, nav iemesls, lai nepildītu likumu. Tādēļ ministrija sagaida, ka Daugavpils demontēs minētos objektus demontēs noteiktajā termiņā.

VARAM rīcībā esot informācija, ka Kultūras ministrija (KM) un Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) sniegusi Daugavpils pašvaldības lūgto izvērtējumu, norādot, ka objekti ir demontējami, tādēļ ministrijas ieskatā šobrīd vairs nav neviena būtiska iemesla, kas varētu kavēt demontāžas procesu.

Kā ziņots 14. jūlijā Ministru kabinets pieņēma padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu sarakstu. Tie ir objekti, kas jānojauc līdz 15. novembrim.

Latvijā identificēti kopumā 69 demontējami objekti, kas atrodas Dienvidkurzemes, Kuldīgas, Jelgavas, Talsu, Bauskas, Ogres, Ludzas, Krāslavas, Mārupes, Saldus, Alūksnes, Gulbenes, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Balvu, Augšdaugavas un Madonas novadā, kā arī Liepājā, Rīgā, Rēzeknē un Daugavpilī.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu