Prokurori no Latvijas jau viesojušies Ukrainā, pārbaudot okupantu pastrādātos kara noziegumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģenerālprokurors Juris Stukāns.
Ģenerālprokurors Juris Stukāns. Foto: Edijs Pālens/LETA

Prokurori no Latvijas jau vairākas reizes viesojušies Ukrainā, kur pārbauda un izmeklēšanā nostiprina faktus par okupantu pastrādātajiem kara noziegumiem, pirmdien, 22. augustā, raidījumā "900 sekundes" norādīja ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Līdz šim Latvijas izmeklētāji uzklausījuši vairāk nekā 50 liecības par Krievijas pārstāvju iespējamajiem noziegumiem Ukrainā, un vairāk nekā 20 gadījumos sniegta tāda informācija, ko var izmantot izmeklēšanā. Informācija tiek uzkrāta, tostarp ir arī audio un video ieraksti. Vairākos gadījumos prokurori jau bijuši Ukrainā, lai pārbaudītu faktus, pastāstīja Stukāns.

Starp Latvijas tiesībsargu izmeklētajiem noziegumiem ir arī slepkavības, Krievijas armijas pastrādātie noziegumi pret civiliedzīvotājiem u.c.

Jau ziņots, ka Latvijas Valsts drošības dienesta (VDD) 15. martā sācis kriminālprocesu par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci un mieru Ukrainā. Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma normām. Kriminālprocesu uzrauga prokuratūra.

Jau ziņots, ka 24. februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Kara rezultātā Latvijā līdz šim nokļuvuši tūkstošiem bēgļu, no kuriem daļa pieteikušies liecību sniegšanai VDD izmeklētajā kriminālprocesā.

Kriminālprocesā tiek vākti pierādījumi par Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem noziegumiem pret cilvēci, tostarp, civiliedzīvotāju slepkavībām, iznīcināšanu, spīdzināšanu un citiem nodarījumiem, kā arī noziegumiem pret mieru, proti, agresijas plānošanu, gatavošanu, tās izraisīšanu, piedalīšanos tajā un agresīva kara vešanu, kā arī kara noziegumiem, piemēram, pilsētu vai citu objektu neattaisnojamu postīšanu un citiem starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumiem.

Ģenerālprokurors Stukāns maijā Hāgā parakstījis vienošanos par Latvijas dalību apvienotajā izmeklēšanas grupā (AIG), kuras uzmanības centrā ir Krievijas pastrādātie noziegumi Ukrainā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu