"Šajā karā viņi vienkārši izlēma noklāt Ukrainu ar mūsu līķiem." Krievijas karavīrs publicē detalizētus kara memuārus (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas karavīri apskatei izlikuši iznīcināto Krievijas armijas bruņutehniku.
Ukrainas karavīri apskatei izlikuši iznīcināto Krievijas armijas bruņutehniku. Foto: EPA/ Scanpix

Kāds Krievijas desantnieks Pāvels Filatjevs ir uzrakstījis memuāru, kas ir līdz šim detalizētākais apraksts par uzbrukumiem Hersonai un Mikolajivai. Vīrietis apraksta haosu, nobijušos armijas komandierus, izmisīgus pārtikas meklējumus un nicinājumu pret prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta medijs "Business Insider".

Pāvels Filatjevs savu pieredzi karā Ukrainā ir dokumentējis 141 lappušu garā memuārā, kas augustā publicēts "VKontakte". Vīrietis dienēja Krievijas armijas 56. gvardes gaisa desanta divīzijā. 

Medijs "Washington Post" ar Filatjeva atļauju svētdien publicēja angļu valodā tulkotus vīrieša memuāru fragmentus. Filatjevs sarakstē ar "Washington Post" atklāj, ka savu uzskatu publicēšana ir riskanta. Lai gan tehniski viņš joprojām atrodas armijā, taču pagājušonedēļ vīrietis pameta Krieviju ar cilvēktiesību organizācijas "Gulagu.net" palīdzību. Drošības apsvērumu dēļ Filatjevs atteicās norādīt savu šī brīža atrašanās vietu.

Lai pierādītu medijam savu patieso identitāti, Filatjevs parādīja dienesta apliecību, kurā rakstīts, ka viņš ir dienējis 56. gvardes gaisa desanta divīzijā, kas bāzēta Krimā, kā arī dokumentus, kas liecina par to, ka pēc atgriešanās no frontes viņam tika ārstēta acs trauma. 

"Šajā karā viņi vienkārši izlēma noklāt Ukrainu ar mūsu līķiem," karavīrs raksta memuāros.

Februāra beigās 34 gadus vecais vīrietis rakstīja, ka viņš gatavojas doties karā, taču viņam nav pieejama informācija par loģistiku, kā arī nav skaidras izpratnes par kara cēloni.

Memuāros viņš apraksta gadījumu, ka no rīta, karavīriem mostoties, 10 līdz 20 kilometru attālumā bija dzirdami sprādzieni. Visas dienas garumā pulks virzījās uz Ukrainas pilsētu Hersonu, taču tehnika nemitīgi iestrēga dubļos.

"Komandieris centās visus uzmundrināt. Mēs devāmies uz priekšu, atstājot iestrēgušo tehniku. Viņš teica, ka visiem jābūt gataviem kaujai. Viņš izlikās drosmīgs, taču acīs redzēju paniku," raksta kareivis.

Filatjevs atzīst, ka viņam bija nepieciešams laiks, lai saprastu, ka viņa dzimtene nav pakļauta uzbrukumam un ka patiesībā Krievija cenšas okupēt Ukrainu.

Viens no 11. brigādes karavīriem Filatjevam stāstījis, ka viņa brigādē dzīvi ir palikuši tikai 50 karavīri. "Pārējie droši vien ir miruši," viņš teicis.

1. martā Filatjeva divīzija virzījās uz Hersonu un pārmeklēja ēkas, lai atrastu pārtiku un ūdeni.

"Mēs kā mežoņi ēdām pilnīgi visu - visu, kas tur bija, - graudaugus, auzu pārslas, ievārījumu, medu, kafiju... Visiem bija par visu vienalga, mēs jau bijām "nodzīti" līdz galam," viņš rakstīja.

Vīrietis memuāros arī atzīmē to, ka Krievijas karavīri mēdz paši sev šaut kājā, lai viņus nosūtītu mājās un no valdības saņemtu trīs miljonus rubļu jeb aptuveni 50 tūkstošus eiro. Filatjevs ir detalizēti aprakstījis arī negadījumus, kuros Krievijas karavīri gājuši bojā no pašu lodēm.

Aprīļa sākumā Filatjevs pēc acs traumas gūšanas tika no Ukrainas aizvests prom. Vīrietis izdzīvoja un viņš atklāj, ka lielākā daļa Krievijas karavīru ir neapmierināti ar Putinu un viņa valdību.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu