FOTO ⟩ Džeimsa Veba teleskops uzņēmis "neticamus" Jupitera attēlus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: NASA/AP/Scanpix

Pasaulē lielākais un jaudīgākais kosmiskais teleskops atklājis vēl nebijušus Jupitera attēlus, pirmdien paziņoja ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Džeimsa Veba kosmiskais teleskops jūlijā uzņēma attēlus ar Saules sistēmas lielāko planētu.

Attēlos redzamas polārblāzmas, milzu vētras, pavadoņi un Jupiteru apņemošie gredzeni, ko astronomi raksturo kā "neticamus".

Foto: AP/Scanpix

Infrasarkanās fotogrāfijas tika mākslīgi iekrāsotas, lai izceltu iezīmes. Infrasarkanā gaisma cilvēka acij nav redzama.

"Šādu Jupiteru mēs nekad neesam redzējuši. Tas viss ir diezgan neticami," sacīja planētu Kalifornijas Universitātes astronome Imke de Paters, kurai bija galvenā loma šajā projektā.

"Godīgi sakot, mēs nebijām gaidījuši, ka tas būs tik labs," viņa piebilda.

Džeimsa Veba kosmosa teleskopu, kuru kopīgi uzbūvējušas Eiropas Kosmosa aģentūra, NASA un Kanādas Kosmosa aģentūra, 2021.gada 25.decembrī no Kurū kosmodroma Franču Gviānā izplatījumā nogādāja Eiropas nesējraķete "Ariane V".

Tas aizstājis Habla kosmosa teleskopu un ir aptuveni 100 reižu par to jutīgāks. Zinātnieki cer, ka tas sniegs ieskatu par pirmajām galaktikām, kas izveidojās agrīnajā Visumā.

Teleskopu bija paredzēts palaist kosmosā jau 2018.gadā, taču teleskopa pabeigšana kavējās un starts tika vairākkārt atlikts.

Teleskops nosaukts bijušā NASA vadītāja Džeimsa Veba vārdā.

Teleskopa būve ilga aptuveni 30 gadus un izmaksāja aptuveni desmit miljardus ASV dolāru.

Tas sver 6100 kilogramu, un tā spoguļa diametrs ir 6,5 metri - trīs reizes lielāks nekā 1990.gadā palaistajam Habla teleskopam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu