"Manuprāt, cilvēki izmanto manus pakalpojumus vientulības dēļ." Kā naudu pelna vīrietis Tokijā, kurš šķietami nedara neko? (2)

Foto: Ekrānuzņēmums no video/ BBC
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šoji Morimoto intervijas laikā atceras: "Visi man agrāk teica: "Tu esi vienīgais, kurš neko nedara." Jaunā vīrieša nodarbošanās ir visai neparasta - Tokijā viņu var nolīgt uz noteiktu laiku, lai kopā ar viņu dotos uz nepieciešamo galamērķi, un pavadīt laiku, darot absolūti neko, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Puisis no klienta saņem piedāvājumu satikties noteiktā vietā. Kopā viņi atpūšas un pavada laiku, kafejnīcās ēdot un dzerot, un jaunais vīrietis par to saņem atalgojumu. Šoji pienākumos neietilpst dzirkstoša tērzēšana - sarunās viņš sniedz tikai īsas atbildes.

"Es neuzsāku sarunas. Atbildu tikai tad, ja man kaut ko jautā," sava darba specifiku atklāj Šoji.

BBC žurnālists vīrietim uzdod jautājumu, vai viņš gadījumā nevēlas kaut ko vairāk uzzināt par saviem klientiem un viņu dzīvi, taču Šoji atbild, ka tas viņu neinteresē.

Kādas kafejnīcas īpašniece, kura nolīgusi Šoji uz noteiktu laiku, lai viņš pasēdētu kafejnīcā pie galdiņa un tēlotu klientu, stāsta: "Es viņu nolīgu, jo mēs nesen atvērām kafejnīcu un mums pagaidām nav daudz klientu. Kad kafejnīca ir tukša, mēs esam bēdīgi."

"Es vēlos, lai viņš ir man biedros, kad eju uz slavenu kūku veikalu. Es Tokijā esmu reti," skaidro kāda cita gados jauna kliente.

Viena "sesija" maksā desmit tūkstošus jenu jeb aptuveni 70 eiro. Izdevumiem nāk klāt ceļošanas izmaksas un visi pārējie tēriņi, kuri varētu rasties satikšanās laikā.

Vīrietis stāsta, ka klienti parasti vēlas, lai viņus pavada uz vietām, uz kurām viņi nevēlas doties vienatnē. Tāpat bieži vien cilvēki, klātesot ģimenei vai draugiem, viņam stāsta savas problēmas, jo Šoji ir nepieciešams kā klausītājs no malas.

Vienu reizi Šoji pārsteidza neparasts, taču skumjš klientes lūgums. Filmās nereti tiek rādīta aina, kā cilvēki dzelzceļa stacijā, dramatiski mājot ar roku, pavada prombraucošu vilcienu, kurā atrodas kāds mīļš tuvinieks vai draugs. Kāda Šoji kliente pārcēlās no Tokijas uz Osaku un vēlējās šo brīdi kaut vienu reizi dzīvē piedzīvot.

"Viņai dzīvē bija pienākuši grūti laiki - partneris pēkšņi bija izdarījis pašnāvību. Vienmēr, kad viņi tikās, mūžībā aizgājušais bija valkājis baltu cepuri, un viņa vēlējās, lai es šo cepuri uzvelku un pļāpājam par viņu kopīgajām atmiņām.

Tas bija diezgan smagi, tādēļ kliente nevēlējās par to runāt ar savu ģimeni vai draugiem," atceras Šoji.

Šoji klienti ir gan sievietes, gan vīrieši, un lūgumi ir visdažādākie. Viena no visbiežākajām vēlmēm ir, lai vīrietis vienkārši atrodas viņiem blakus.

Viena no viņa klientēm stāsta: "Tas nenozīmē, ka man nav draugu, ar kuriem doties ārpus mājas, bet atkarībā no atrašanās vietas vai diennakts laika es vilcinos viņus paaicināt."

Šoji skaidro, ka viņš sāka šādā veidā pelnīt naudu, lai noskaidrotu, vai cilvēks, kurš neko nedara, ir sabiedrībai pietiekami noderīgs un vērtīgs: "Man bija paraugs, kurš nodarbojās ar līdzīgu "profesiju", un viņš mani iedvesmoja sniegt šo pakalpojumu citiem."

Jaunais vīrietis atzīst, ka neprot strādāt grupā ar citiem cilvēkiem. Viņa iepriekšējās darbavietas priekšnieks teica, ka "nekas nemainās, vai tu šeit esi vai neesi", tādēļ Šoji sāka domāt, vai ir pieņemami nedarīt neko produktīvu.

Kāda gados jauna Šoji kliente vārdā Kotomi stāsta, ka viņai ir dzimšanas diena, tādēļ vēlas, lai viņš to pavadītu braucienā uz salu. Sieviete viņa pakalpojumus izmanto jau atkārtoti: "Ejot viena, es jūtos vientuļi, un man ir pret saules gaismu jutīga āda. Es nevēlos, lai mani draugi par to uztrauktos. Pavadot laiku kopā ar viņu, es varu staigāt apkārt, neuztraucoties par citu bažām."

Sieviete jau plāno nākamo reizi, kad varētu izmantot viņa pakalpojumus. Kotomi vēlas doties uz kādu vasaras festivālu, kuru pirms pandēmijas katru gadu apmeklēja ar draugu, taču tagad draudzība ar šo cilvēku ir beigusies.

"Pirms sāku sniegt šo pakalpojumu, es gāju pa ielu un vēroju cilvēkus, kuri atšķirībā no manis labi spēj pielāgoties sabiedrībai, taču tagad saprotu, ka, pat ja cilvēki no ārpuses šķiet "normāli", viņi, iespējams, no kaut kā cieš vai viņu dzīvē var būt kāds konflikts.

Manuprāt, cilvēki izmanto manus pakalpojumus vientulības dēļ, bet tas nekad nav vienīgais iemesls," skaidro Šoji.

Savukārt Kotomi uzskata, ka viņš būtiski uzlabo pavadītā laika kvalitāti: "Cilvēkiem liekas, ka viņa klienti ir vientuļi, bez draugiem. Lai gan man patīk pavadīt laiku vienatnē, taču, esot vienai, es pārāk daudz domāju, kas man liedz pilnībā izbaudīt laiku ar sevi."

Lai gan Šoji ir izveidojis karjeru jomā, kurā nekas nav jādara, taču viņa ikdiena ir diezgan piepildīta. Katru dienu vīrietim ir no vienas līdz trim tikšanās sesijām ar dažādiem cilvēkiem.

"Tas varētu šķist egoistiski, taču, manuprāt, nevar domāt, ka nekā nedarīšana ir nevērtīga. Esmu redzējis dažādus cilvēkus un gadījumus un sapratis, ka ne visi dara kaut ko noderīgu sabiedrībai.

Ja sabiedrība mums pieprasa darīt kaut ko noderīgu, lai mēs pastāvētu, tad tā joprojām ir dzīvošana pēc džungļu likumiem. Manuprāt, civilizācija var eksistēt tad, kad arī šķietami nederīgie cilvēki var tajā dzīvot," savas pārdomas atklāj vīrietis.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu