FOTO un VIDEO ⟩ Policija pie "okupekļa" aizturējusi vairākus cilvēkus (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Otrdienas, 23. augusta, vakarā pie padomju pieminekļa pulcējas vairāki desmiti cilvēku. Policija aicina ļaudis izklīst, pretējā gadījumā viņi tiks sodīti, novēroja "Apollo.lv".

Iepriekš sociālajos medijos izskanēja informācija šovakar ap plkst. 21 ļaudis, kuri ir pret "okupekļa" nojaukšanu, pulcēsies pieminekļa nojaukšanas vietā, kur izskanēs dziesmas.

Video: Cilvēku pulcēšanās Pārdaugavā

Ļaudis pamazām notikuma vietā sāka pulcēties neilgi pirms plkst. 21, taču likumsargi ātri vien ļaudis izkliedēja, piespiežot tos atkāpties dziļāk parkā.

Policija vairākkārt ruporā aicināja ļaudis nepulcēties, jo pretējā gadījumā viņi tiks sodīti. Tāpat iedzīvotāju izkliedēšanai tika izmantotas sirēnas skaņas. Cilvēku izkliedēšanā iesaistītas arī policijas specvienības.

Arī otrdienas vakarā pieminekļa apkārtnē bija koncentrēts ievērojams skaits policijas darbinieku, kuri sanākušos brīdināja nepulcēties un mudināja izklīst, pretējā gadījumā viņi var tikt aizturēti, jo nekāds publisks pasākums pie objekta nav saskaņots. Cilvēku pārvietošanās objekta apkārtnē ir ierobežota vēl vairāk nekā pa dienu, vēl vairāk palielinot distanci, līdz kādai interesenti var pietuvoties piemineklim.

"Apollo.lv" novēroja, ka policija aizturējusi vairākas personas.

Ap plkst.21.30 situācija nebija būtiski mainījusies - objekta apkaimē joprojām bija manāmas cilvēku grupiņas, dažs atnākušais tuvējā sabiedriskā transporta pieturā mēģināja nolikt puķes, bet policija uzreiz mudināja šīs aktivitātes pārtraukt. Konflikti tobrīd tika atrisināti pārrunu ceļā un personu aizturēšanas nebija vērojamas.

Līdz ar tumsas iestāšanos situācija pamainījās, nojaucamā pieminekļa apkārtnē ieradās vairāk cilvēku un arī policijas darbības, izklīdinot sanākušos, kļuva aktīvākas. Policija mērķtiecīgi atvirzīja sanākušos prom no pieminekļa, turpināja mudināja izklīst, bet vairākus cilvēkus, kas nepakļāvās likumsargu prasībām, aizturēja. Pēc aģentūras LETA vērojumiem, aizturēto varētu būt pat ap desmit.

Pēc šīm policijas aktivitātēm vairums sanākušo izklīda.

Video: Cilvēki pulcējas pie padomju pieminekļa Pārdaugavā

Līdzīgi arī pirmdienas novakarē pie pieminekļa tika pulcējušies daži desmiti cilvēku, septiņus no kuriem policija aizturēja par dažādiem pārkāpumiem, bet pārējos mudināja izklīst.

Šonedēļ ir sākušies padomju armijai veltītā pieminekļa kompleksa nojaukšanas darbi - pirmdien vairāk notika sagatavošanās darbi, bet otrdien jau tika nogāztas trīs padomju karavīru statujas.

Smagā tehnika sāka brucināt arī sievietes tēla statuju, taču šī skulptūra vēl netika nogāzta, savukārt obelisks joprojām atrodas savā vietā.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domē, pieminekļa kompleksa demontāžas darbi ir sākušies un norit pēc grafika, bet sīkāka informācija pagaidām netiek sniegta. Teritoriju apsargā daudzi policisti, strādājot gan iežogotajā teritorijā, gan ap tās perimetru, pa kuru ir ierobežota gājēju kustība.

Video: Ļaudis pulcējas pie padomju pieminekļa Pārdaugavā

Kā ziņots, vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā.

Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Foto: Cilvēku pulcēšanās pie "okupekļa" 23. augustā

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu.

Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu