Krievijas noziedzīgā režīma pareizticīgo patriarhs Kirils nedosies uz Kazahstānu, kur iecerēts tikties ar pāvestu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Kirils.
Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Kirils. Foto: AP/Scanpix

Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Kirils nedosies uz septembrī paredzēto Pasaules un tradicionālo reliģiju līderu kongresu Kazahstānas galvaspilsētā Nursultanā. Kirilam bija plānota tikšanās ar pāvestu Francisku.

Kā pavēstīja Maskavas patriarhāta ārlietu nodaļas vadītājs metropolīts Antonijs, patriarhs nepiedalīsies 13.-15. septembrī paredzētajā kongresā un tādējādi netiksies ar pāvestu.

Francisks vēl pagājušajā mēnesī apstiprināja, ka tiksies ar Kirilu kongresā Kazahstānā, kas būtu viņu otrā tikšanās. Pirmā notika 2016. gadā, bet otrā bija plānota jūnijā, taču tika atlikta Krievijas iebrukuma radīto diplomātisko seku dēļ.

Kirils, kurš ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina piekritējs, izteicis atbalstu Putina sāktajam karam Ukrainā.

Viņš iebrukumu Ukrainā pamatojis ar garīgiem un ideoloģiskiem apsvērumiem, nosaucot to par "metafizisku" cīņu ar Rietumiem. Viņš ir svētījis krievu karavīrus, kas dodas karā, un izteicies, ka krievi un ukraiņi ir viena tauta.

Francisks ir nosodījis karu Ukrainā, taču mēģinājis saglabāt iespējas dialogam ar Maskavu, atturoties tieši nosodīt Krieviju, prezidentu Vladimiru Putinu vai Kirilu. Viņa pieeja ir saniknojusi Kijivu, kas šonedēļ nosodīja viņa komentārus par to, ka abās pusēs nevainīgie maksā kara cenu.

Francisks šonedēļ, runājot par sešus mēnešus ilgstošo karu, pieminēja arī nedēļas nogalē Maskavā sprādzienā nogalināto "krievu pasaules" ideologa Aleksandra Dugina meitu Darju Duginu, kura bija dedzīga kara atbalstītāja.

Francisks nodēvēja viņu par "nabaga meiteni", pieskaitot viņu pie "nevainīgajiem", kuri ir cietuši no "kara neprāta".

Ukrainas vēstnieks Vatikānā Andrijs Jurašs pavēstīja, ka Franciska vārdi ir "vilšanās", pielīdzinot "agresoru un upuri, izvarotāju un izvaroto". Trešdien tviterī viņš vaicāja, kā Francisks varēja pieminēt "imperiālisma ideologu kā nevainīgu upuri?"

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu