Būvnieki atklājuši, ka situācija ar pieminekli Uzvaras parkā atšķiras no plānotās (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Piemineklis Uzvaras parkā.
Piemineklis Uzvaras parkā. Foto: TVNET

Būvnieki pieņēmuši lēmumu demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā ceturtdien, 25. augustā, izvērtējot patieso situāciju, norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Vakar vakarā pēc ļoti ieilgušās Rīgas domes sēdes notikusi operatīvā sanāksme, kurā būvnieki informējuši par reālo situāciju, kas saistīta ar objekta patieso stāvokli, un pauduši gatavību šodien demontēt obelisku.

Būvnieki iepriekš konstatēja, ka situācija būvobjektā atšķiras no plānotās, piemēram, bronzas statujas patiesībā nebija no bronzas, bet tikai ar to pārklātas.

Būvnieki savu rīcību saskaņoja ar pašvaldības amatpersonām un drošības iestādēm, kas piekritušas demontāžai.

Staķis atzina, ka pieminekļa demontāža pēc iespējas īsākā termiņā ļaus ātrāk mazināt spriedzi sabiedrībā. Turklāt nedrīkstot aizmirst arī par plašajiem drošības pasākumiem, kas šajā laikā ik diennakti tiek īstenoti pieminekļa apkārtnē.

Kā ziņots, Rīgā, Pārdaugavā, šodien sākusies Uzvaras parkā esošā padomju pieminekļa pēdējā elementa - obeliska - demontāža.

Kā novērots, šorīt tika nolaisti pie pieminekļa palikušie Latvijas un Ukrainas valsts karogi. Tāpat būvnieki turpina atbrīvot pie obeliska esošo baseinu.

Situācija apkārtnē ir mierīga, ziņa par pieminekļa demontāžas sākšanu līdz šim nav izraisījusi milzu interesi, un notiekošais pie pieminekļa piesaista vien dažu garāmgājēju uzmanību. Notiekošo fiksē mediju pārstāvji. Policija jau iepriekš mudināja cilvēkus nedoties pie pieminekļa. Uzvaras parka teritorijā patrulē arī policisti uz zirgiem. Tāpat netālu no iežotogās teritorijas ir policijas autobuss, kuram ir uzstādītas izbīdāmas novērošanas kameras.

Ap pieminekļa perimetru tikai atsevišķi cilvēki ieradušies gaidīt, kā viņi saka, "vēsturisko mirkli". Uz jautājumu, kādēļ atnākuši, atbildēja, ka grib būt klāt vēsturiskajā brīdī, kad tiks nogāzts piemineklis.

Pieminekļa demontāžā tiek izmanto kalšanas metode, un tiek plānots, ka piemineklis gāzīsies tā teritorijā esošā baseina virzienā.

Tāpat, lai laikus sagatavotos iespējamo protestētāju aizturēšanai, ieradies arī smagais policijas auto, ar kuru ikdienā konvojē aizturētos un apcietinātos.

Atlikušais pieminekļa elements ir 79 metrus augstā strēle, kuras virsotnē ir zvaigznes.

Pieminekļa kompleksa brucināšanas darbi sākti otrdien, 23. augustā, no rīta. Otrdien pēcpusdienā būvnieki zemē nogāza trīs padomju karavīru bronzas statujas, savukārt trešdien īsi pēc plkst.9 krita arī sievietes tēla statuja.

Pieminekļa kompleksa demontēšanas darbi norit ļoti strauji, Rīgas domei nevienā mirklī neatklājot kādu no demontēšanas fāzes brīžiem.

Pieminekļa demontāžas darbi piesaista cilvēku uzmanību, taču plašas vērotāju masas līdz šim nav veidojušās, turklāt teritorijā dežūrē daudzas policijas ekipāžas, sekojot kārtībai būvobjekta tuvumā.

Gatavošanās pieminekļa demontāžas darbiem parkā ar attiecīgās būvtehnikas ierašanos sākās pirmdien, 22. augustā. Kā iepriekš informēja Rīgas domē, pieminekļa kompleksa demontāžas darbi norit pēc grafika.

Saistībā ar pieminekļa demontāžu ierobežota arī satiksme ap objektu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu