Uz laiku slēgta ceļu satiksme pieminekļa laukumam pieguļošās teritorijās Pārdaugavā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uzvaras parka apkārtne.
Uzvaras parka apkārtne. Foto: TVNET

Drošības apsvērumu dēļ šobrīd Valsts policija (VP) uz laiku ir slēgusi ceļu satiksmi pieminekļa laukumam pieguļošās teritorijās Pārdaugavā, mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta VP.

VP atzīmē, ka satiksme slēgta gan gājējiem, gan visiem transportlīdzekļiem, tostarp sabiedriskajam transportam. Tiklīdz satiksme būs atjaunota, VP par to informēs.

Sabiedriskais transports, kas kursē gar nojaucamo pieminekli Pārdaugavā, tiek novirzīts pa apvedceļiem, bet 10. tramvaja kustība ir apturēta, vēsta vietnē "Twitter" publicētais Rīgas Satiksmes ieraksts.

Sabiedriskā transporta pieturas Uzvaras bulvārī un Bāriņu ielā pie Uzvaras parka ir slēgtas. Transporta maršrutu izmaiņas iespējams apskatīt kartē vietnē "rigassatiksme.lv".

Jau rakstīts ka Rīgā, Pārdaugavā, šodien sākušies Uzvaras parkā esošā padomju pieminekļa pēdējā elementa - obeliska - demontāža.

Jau vēstīts, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) aicina iedzīvotājus neapmeklēt Uzvaras parku Pārdaugavā. Viņš aicina iedzīvotājus netraucēt obeliska demontāžu, bet skatīties to tiešraidēs.

Tādēļ ir dota atļauja mediju pārstāvjiem pietuvoties pieminekļa demontāžas vietai, lai visu fiksētu. Atsevišķi mediji nodrošina tiešsaistes pārraides.

Kā novērots, cilvēku interese par pieminekļa nogāšanu sāk palielināties - vietās, no kurām iespējams redzēt pieminekļa strēli, sāk pulcēties nelielas cilvēku grupiņas, kuras gan novēro policijas pārstāvji. Klātesošo vidū pašlaik nevar pamanīt kādas personas, kas aktīvi paustu savu neapmierinātību ar notiekošo vai provocētu citus uz nekārtībām.

Pavērot notiekošo bija ieradušies arī tie, kas vasarā organizēja gājienu no Brīvības pieminekļa līdz padomju piemineklim, mudinot to nojaukt.

Policija jau iepriekš mudināja cilvēkus nedoties pie pieminekļa. Uzvaras parka teritorijā patrulē arī policisti uz zirgiem. Tāpat netālu no iežogotās teritorijas ir policijas autobuss, kuram ir uzstādītas izbīdāmas novērošanas kameras.

Ap pieminekļa perimetru cilvēki ieradušies gaidīt, kā viņi saka, "vēsturisko mirkli". Uz jautājumu, kādēļ atnākuši, atbildēja, ka grib būt klāt vēsturiskajā brīdī, kad tiks nogāzts piemineklis.

Policija uzmana arī auto, kas brauc garām notikuma vietai, cilvēkiem, kuri, braucot pie stūres filmē notiekošo, aizrādot par to.

Pieminekļa demontāžā tiek izmanto kalšanas metode, un tiek plānots, ka piemineklis gāzīsies tā teritorijā esošā baseina virzienā.

Tāpat, lai laikus sagatavotos iespējamo protestētāju aizturēšanai, ieradies arī smagais policijas auto, ar kuru ikdienā konvojē aizturētos un apcietinātos.

Atlikušais pieminekļa elements ir 79 metrus augstā strēle, kuras virsotnē ir zvaigznes.

Pieminekļa kompleksa brucināšanas darbi sākti otrdien, 23. augustā, no rīta. Otrdien pēcpusdienā būvnieki zemē nogāza trīs padomju karavīru bronzas statujas, savukārt trešdien īsi pēc plkst.9 krita arī sievietes tēla statuja.

Pieminekļa kompleksa demontēšanas darbi norit ļoti strauji, Rīgas domei nevienā mirklī neatklājot kādu no demontēšanas fāzes brīžiem.

Pieminekļa demontāžas darbi piesaista cilvēku uzmanību, taču plašas vērotāju masas līdz šim nav veidojušās, turklāt teritorijā dežūrē daudzas policijas ekipāžas, sekojot kārtībai būvobjekta tuvumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu