Staķis atklāj jaunas detaļas par okupācijas laika pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā pieminekļa nojaukšanas fināla fāzē visu obeliska lejasdaļas brucināšanas darbu paveica viens cilvēks, kurš operēja ar diviem traktoriem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

"Šī cilvēka vārdu atklāt nevaru, bet viņš savu darbu izdarīja nevainojami," sacīja Rīgas mērs.

Viņš atklāja, ka pašam lielākais satraukums bija par to, vai 79 metrus augstais obelisks gāzīsies uz pareizo pusi, taču būvnieki par to esot bijuši pilnīgi droši. Rezultātā nācās paļauties uz viņu pieredzi un profesionalitāti, kā arī fizikas likumiem, atzina Staķis, piebilstot, ka šie paši būvnieki iepriekš demontējuši augstas ēkas un skursteņus.

Foto: Obeliska gāšana

Politiķis norādīja, ka tikmēr, kamēr turpināsies būvdarbi, Uzvaras parks aizvien būs apjozts ar sētu, taču pieļaujams, ka slēgtais perimetrs ar laiku tiks samazināts.

Līgumā ar būvnieku paredzēts, ka būvdarbi teritorija ap nu jau bijušo pieminekli ir jāpabeidz līdz 2023.gada 30.jūnijam, tomēr Staķis prognozē, ka tas varētu notikt ātrāk.

Rīgas mērs arī apliecināja, ka pirmā nakts pēc pieminekļa obeliska nogāšanas, saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju, ir aizritējusi mierīgi, vismaz viņam neesot ziņu, ka būtu fiksēti kādi nopietni sabiedriskās kārtības pārkāpumi.

Video: Obeliska krišana

Kā ziņots, ceturtdien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, tika nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes.

Pieminekļa kompleksa brucināšanas darbi sākās otrdien, 23.augustā, no rīta. Otrdien pēcpusdienā būvnieki zemē nogāza trīs padomju karavīru bronzas statujas, savukārt trešdien īsi pēc plkst.9 krita arī sievietes tēla statuja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu