"Moderna" iesūdzējusi tiesā uzņēmumus "BioNTech" un "Pfizer"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: guteksk7/Shutterstock

ASV biotehnoloģiju kompānija "Moderna" piektdien, 26. augustā, nāca klajā ar paziņojuma, ka tiesā iesūdzējusi sāncenses - Vācijas uzņēmumu "BioNTech" un ASV firmu "Pfizer". ASV uzņēmums uzskata, ka tās pārkāpušas "Moderna" piederošos patentus, izstrādājot savu Covid-19 vakcīnu "Comirnaty".

"BioNTech" un "Pfizer" noliegušas, ka būtu pārkāpušas patentus, kurus "Moderna" saņēmusi no 2010. līdz 2016. gadam.

Prasības iesniegtas Vācijas un ASV tiesās, pieprasot kompensāciju, kuras lielums netiek atklāts.

"Moderna" uzskata, ka "Pfizer" un "BioNTech" nelikumīgi izmantojušas divus svarīgus elementus no "Moderna" patentētajām tehnoloģijām.

Taču "Moderna" uzsvērusi, ka tās nolūks nav panākt "BioNTech"un "Pfizer" vakcīnas "Comirnaty" izmantošanas pārtraukšanu.

"BioNTech" izplatītajā paziņojumā teikts, ka ""BioNTech" darbs ir oriģināls, un mēs sparīgi aizstāvēsimies pret visām apsūdzībām patentu pārkāpšanā".

Arī "Pfizer" sola "enerģiski aizstāvēties pret visām tiesā iesniegtajā prasībā minētajām apsūdzībām".

Gan "Moderna", gan "NionTech" un "Pfizer" savās Covid-19 vakcīnās izmanto inovatīvu metodi, kuras pamatā ir par ziņneša RNS (mRNS) dēvētā molekula. Tā organismam palīdz izveidot pīķa proteīna daļiņas jeb S-proteīnu, kuras atrodas koronavīrusa sastāvā un ko vīruss izmanto, lai iekļūtu organisma šūnās.

Tas nozīmē, ka pēc vakcīnas saņemšanas vakcinētā cilvēka imūnsistēma izveidos antivielas pret S-proteīnu un brīdī, kad organisms sastapsies ar koronavīrusu, atpazīs šo proteīnu un varēs aizsargāt organismu pret vīrusu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu